Normal_efteling__roodkapje__bos

Nu ook de cijfers van Duinrell bekend zijn is er een top vijf op te maken van best bezochte pretparken van Nederland in 2018. Net als vorig jaar wordt deze aangevoerd door de Efteling, gevolgd door het subtropische zwemparadijs uit Wassenaar. Dit meldt Looopings.

De Efteling blijft met meer dan vijf miljoen bezoekers ruim aan kop in het attractieparkklassement. Om verder te blijven groeien zet het sprookjespark uit Kaatsheuvel zwaarder in op het binnenhalen van buitenlandse bezoekers. Duinrell staat op de tweede plaats, ondanks een lichte daling in bezoekersaantallen. In 2018 bezochten 1,39 miljoen mensen het recreatie- en waterpretpark, in 2017 waren dat er nog 1,4 miljoen, zo heeft een woordvoerster van Duinrell aan Looopings laten weten. 
 

Profiteren van vakantieparken 

 
De nummers drie, vier en vijf zijn respectievelijk Attractiepark Slagharen (1,03 miljoen bezoekers), Walibi Holland (838.000) en Toverland (812.000). Hierbij is het belangrijk aan te merken dat gasten die tijdens een verblijf in de buurt van de attractieparken meerdere keren op bezoek komen, ook meerdere keren als bezoeker worden meegerekend. Met name de Efteling, Duinrell en Slagharen profiteren hiervan, doordat er in hun nabijheid grote vakantieparken zijn gevestigd. 
 

Top vijf dierentuinen

 
De top vijf best bezochte dierentuinen wordt aangevoerd door Rotterdam en Amsterdam:  Blijdorp staat op één, met 1,43 miljoen bezoekers in 2018, op de voet gevolgd door Artis, met 1,4 miljoen bezoekers. Daarna komen het Noord-Brabantse Safaripark Beekse Bergen (1,2 miljoen), Burgers' Zoo uit Arnhem (1,1 miljoen) en het aan de rand van Utrecht gelegen Ouwehands Dierenpark (1,06 miljoen).
 

Door: Nationale Recreatiegids