© Christophe95 / Wikipedia
Walibi Holland lijkt een vrije losse opvatting van het fenomeen auteursrecht te hebben. Na het onrechtmatig laten rondlopen van Nintendo- en Disney-figuren tijdens een Halloween-evenement, blijkt Walibi nu een gekopieerde variant van het kunstwerk A Place Beyond Belief te hebben staan. De kunstenaar is not amused. Dit meldt Looopings.
 
Het kunstwerk betreft een stalen frame waar in Hollywood-letters de tekst A PLACE BEYOND BELIEVE op staat. Het is gemaakt door de Britse kunstenaar Nathan Coley. Een variant van het werk is opgenomen in de collectie van het Eindhovense Van Abbemuseum. In Walibi staat het in een andere setting: daar is de constructie met lichtgevende letters sinds vorig jaar terug te vinden achter het terras van kiprestaurant Cock-a-Doodle-Doo –  maar dan als een één-op-éénkopie. 
 

Niet afdoende

 
Het pretpark veronderstelde correct te hebben gehandeld: "We hebben de heer Coley betaald voor het plaatsen van de opstelling bij het vervaardigen van het object", aldus een voorlichter van Walibi. Maar daar blijkt de kunstenaar anders over te denken: "Bij nader inzien was dit niet afdoende", zo laat de Walibi-voorlichter weten. Die concludeert: "De zaken zijn tot op heden nog niet afgerond."
 

Verbouwing

 
Het kunstwerk is nu niet meer te zien, maar dat heeft volgens het park niet te maken met de onenigheid over auteursrechten, maar met aankomende verbouwingen:  "Er komen aanpassingen ten behoeve van het gebied Wilderness."
 

Halloween

 
Het is niet de eerste keer dat Walibi Holland te maken heeft met het (vermeend) schenden van auteursrechten. Tijdens de Halloween Fright Nights liepen er karakters rond van Disney en Nintendo. Daar was geen toestemming voor gegeven.
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids