Logo_kanniewaarzijn__logo_

Sport- en recreatiepark Omnium in Goes is niet blij met de voorstelling van zaken die het tv-programma Kanniewaarzijn! heeft gegeven over het tropische bos. In de uitzending van afgelopen dinsdag werd de natuurlijke attractie omgetoverd tot een wietplantage. Dit meldt Omroep Zeeland.

Het tropische bos figureerde in het onderdeel Weggegooid Geld van het BNNVARA-programma, een rubriek waarin (vermeende) missers met publiek geld aan de orde komen. In het item legt PvdA-raadslid Wiert Omta uit dat het tropische bos ooit is bedacht om de bezoekersaantallen van het zwembad een boost te geven, maar dat het gewenste effect uitbleef: "Er werden tachtigduizend bezoekers verwacht en dat halen we bij lange na niet."
 
STOPPEN NIET ZO SIMPEL
 
Stoppen met tropisch bos is volgens gemeenteraadslid Martijn Vermeulen van de partij Nieuw Goes niet zo simpel, omdat in het bos de warmte wordt opgewekt voor het hele Omnium-complex:  "Als we dat tropisch bos sluiten, gaat dat enorm oplopen in de kosten". Het bos is in 2012 aangelegd en kostte tien miljoen euro. Volgens zowel Omta als Vermeulen is het tropisch groen een blok aan het been voor Goes.
 
FEITEN KLOPPEN NIET
 
Directeur van het Omnium, Bart van den Heuvel, kan zich hier niet in vinden, en is not amused dat de raadsleden in kwestie zich in het programma niet aan de feiten houden. "De bedragen die genoemd worden kloppen niet. In 2012 heeft de gemeente 10 miljoen euro aan het Omnium gegeven, maar dat is voor het hele complex gebruikt. Het bos heeft toen maximaal 3 miljoen euro gekost." Daarnaast stelt Van den Heuvel dat Omnium jaarlijks minder geld ontvangt dan in het programma gesuggereerd werd: "Vorig jaar ontvingen we 627.000 euro. Dat geld hebben we ook weer voor het hele complex gebruikt. Daar valt bijvoorbeeld ook het zwembad onder."
 
GA VOOR WIETPLANTEN
 
Het tropische bos in Goes is niet het enige in zijn soort in Zeeland: in Kwadendamme, op een kwartier rijden, is Berkenhof Tropical Zoo gevestigd. Volgens Omta loopt die erg goed, en kan Omnium het tropisch bos beter vervangen voor rendabeler groen, zo zegt hij Kanniewaarzijn!: "Zet deze hele hal vol met wietplanten en het Omnium is uit de problemen. En de gemeente Goes hoeft er niets op toe te leggen."
 
Door: redactie Nationale Recreatiegids