Normal_logo_avonturia_de_vogelkelder

Avonturia De Vogelkelder in Den Haag is een dierenspeciaalzaak die al in een vroeg stadium inzette op 'beleving', nog ver voordat dit fenomeen populair werd onder marketeers. Sinds twee jaar is het niet alleen meer een winkel, maar ook een dierentuin. Nu breidt de onderneming nog verder uit. Dit meldt de Volkskrant.

"Ik probeer op vakantie wel eens uit te leggen wat we voor bedrijf hebben, maar ik kom er nooit helemaal uit. Het zijn feitelijk verschillende bedrijven onder één dak." zegt Jimmy Huybers (44), die samen met zijn broer Donald (41) de eigenaar is van Avonturia De Vogelkelder. Naast de speciaalzaak (achtduizend vierkante meter) waar alles wordt verkocht van kattengrit tot leguanen, is er ook een hondenwasstraat, dierenkliniek, en een brasserie op de eerste verdieping: Oehoe. De onderneming is een populaire bestemming voor kinderfeestjes in de regio Den Haag, mede dankzij het dierentuingedeelte Avonturion, waar onder andere stokstaartjes, reptielen en vleermuizen zijn te bewonderen. Beroemd is ook het Haagse rattenriool, waar bezoekers kennis kunnen maken het leven onder de Haagse straten.

Momenteel is de Haagse Pinguïnacademy in aanbouw ("Educatie is ook een speerpunt", aldus Jimmy Huybers) en begin 2019 opent het Jan Huybersplein, vernoemd naar de grondlegger van de dierenonderneming. Het wordt een statsionsplein à la Anton Pieck: veel scheve pandjes die nostalgie ademen. Het zal het decor gaan vormen voor lezingen, mini-musicals en tijdelijke exposities. Het wordt een ode aan pater familias Jan Huybers, die twee jaar geleden overleed: "De man met de toekomstvisie is er niet meer, maar gelukkig hebben we heel veel gesprekken met elkaar gevoerd. We missen hem nog elke dag, en dat geldt voor het hele team", zegt Jimmy Huybers. "Het plein moet het karakter van mijn vader gaan uitstralen. Hij vertelde altijd zoveel mooie verhalen uit liefde voor de natuur en moeder aarde." Zo blijft de belevingsmachine van de familie Huybers op volle toeren draaien.

Door: redactie Nationale Recreatiegids