Normal_holle_bolle_gijs__efteling__pretpark__attractiepark

De uitbreidingsplannen van de Efteling zijn een voorlopig halt toegeroepen. Een aantal verontruste omwonenden uit Kaatsheuvel heeft een verzoek tot schorsing van het bestemmingsplan ingediend bij de Raad van State, zo bevestigt hun raadsman Marnix Wolf van Rassers Advocaten. Dit meldt het Brabants Dagblad.

Het gaat om zeven omwonenden, die allen vrezen voor de negatieve gevolgen van de op handen zijnde schaalvergroting van de Efteling. "Namens deze bewoners uit het gebied  heb ik de Raad van State gevraagd een voorlopige voorziening te treffen, zodat het bestemmingsplan nog niet in werking kan treden voordat dit schorsingsverzoek is behandeld", vertelt Wolf. Dit verzoek kan de uitbreidingsplannen van het pretpark uit Kaatsheuvel voor langere tijd in de ijskast zetten: "Het gaat om een omvangrijk en complex plan dat ook voor de Raad van State de nodige voorbereiding vergt."

In de praktijk betekent dit dat er niet begonnen kan worden met de bouw van het nieuwe gedeelte van het Reizenrijk, aan de oostkant van de Efteling. Een domper voor het sprookjespark, dat staat te popelen om uit te breiden: in 2030 willen ze rond de zeven miljoen bezoekers ontvangen op jaarbasis, nu is dat nog zo'n vijf miljoen.

Het bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030 is in september vastgesteld door de gemeente Loon op Zand. Dat was al het eindresultaat van flink wat sleutelen: de gemeente kreeg niet minder dan 94 zienswijzen binnen.

Door: redactie Nationale Recreatiegids