Zeldzame tijgerwelpjes geboren in Beekse Bergen

De eerste weken na de geboorte zijn cruciaal voor de ontwikkeling van tijgerwelpen. Ze worden blind geboren en openen hun ogen pas na ongeveer een week. In deze fase blijven ze dicht bij hun moeder, die hen voedt en beschermt. Naar verwachting zullen de jongen over ongeveer vier weken voor het eerst in het buitenverblijf te zien zijn voor bezoekers.
Belangrijke bijdrage aan behoud van soort
De geboorte van deze welpen is een welkome aanwinst voor het Europese fokprogramma voor bedreigde diersoorten. De Amoertijger, afkomstig uit het verre oosten van Rusland, wordt wereldwijd ernstig met uitsterven bedreigd. Door internationale samenwerking tussen dierentuinen wordt geprobeerd de genetische diversiteit van de soort in stand te houden.
In het wild wordt het voortbestaan van de Amoertijger onder andere bedreigd door ontbossing en stroperij. Sommige lichaamsdelen van de tijger worden illegaal verhandeld vanwege vermeende medicinale werking. Ondanks natuurbeschermingsmaatregelen blijft de populatie kwetsbaar.
Groei naar zelfstandigheid
De jonge tijgers zullen de komende maanden geleidelijk overstappen op vleesvoeding, al blijven ze nog geruime tijd afhankelijk van moedermelk. Pas rond de leeftijd van vijf tot zes maanden leren zij jagen. In veel gevallen blijven tijgerwelpen tot twee jaar bij hun moeder voordat ze zelfstandig kunnen overleven.
De dierverzorgers in Hilvarenbeek houden het gezinnetje nauwlettend in de gaten. De geboorte benadrukt het belang van dierentuinen in het behoud van bedreigde diersoorten en geeft bezoekers straks de kans om deze jonge roofdieren van dichtbij te bewonderen.