Toekomst nieuw vakantiepark bij Winterswijk onzeker door stikstofuitspraak

Vergunning uit 2003 ter discussie
De provincie Gelderland en het vakantiepark stonden deze week voor de rechter, omdat de oorspronkelijke natuurvergunning uit 2003 stamt en destijds bedoeld was voor een camping. Op basis van die vergunning is nu een compleet vakantiepark met chalets gebouwd. De vraag is nu of de oude vergunning nog rechtsgeldig is of dat er een nieuwe moet komen, en zo ja, op basis waarvan.
De discussie draait om verschillende uitgangspunten: moet de stikstofuitstoot van 2003 worden meegenomen, telt de situatie van daarvoor (toen het gebied nog als weiland werd gebruikt), of geldt de maximale uitstoot die destijds toegestaan was, zelfs als die nooit volledig werd benut? Daarnaast spelen recente juridische uitspraken een rol.
Recente rechterlijke uitspraken beïnvloeden de zaak
Twee recente uitspraken maken de kwestie nog ingewikkelder. In januari won Greenpeace een zaak waarin werd bepaald dat de overheid zich extra moet inspannen om beschermde natuurgebieden te verbeteren. Dit kan betekenen dat extra stikstofuitstoot, bijvoorbeeld door nieuwe chalets, niet wordt toegestaan. In december werd daarnaast bepaald dat bespaarde stikstofuitstoot niet zomaar hergebruikt mag worden voor nieuwe projecten.
Wat betekent dit voor het vakantiepark?
Als de rechter oordeelt dat de oude stikstofrechten niet meer geldig zijn, kan dit betekenen dat het park geen gebruik kan maken van de stikstofruimte die vrijkwam doordat de nieuwe eigenaar bepaalde onderdelen van de oude camping anders aanpakt of heeft gesloopt. Dit maakt de uitspraak belangrijk, omdat het mogelijk als eerste rechtszaak deze nieuwe juridische kaders moet meewegen.
Discussie over afrastering
Naast het stikstofvraagstuk was er ook discussie over de verplichting om het park af te rasteren, zodat gasten niet zomaar het natuurgebied bij de nabijgelegen steengroeve betreden. De vergunning eist een afrastering, maar de provincie Gelderland beschouwt een groenstrook als voldoende. Dit stuit op kritiek van de advocaat van de milieugroep MOB, die benadrukt dat de definitie van "afrastering" volgens het woordenboek iets anders inhoudt.
De rechter doet half maart uitspraak over de toekomst van het vakantiepark.
Beeld: Jan Heijnen via de Gelderlander