Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Niet met de camper op de parkeerplaats overnachten, maar op iemands oprit

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Niet met de camper op de parkeerplaats overnachten, maar op iemands oprit / Foto: "Bletchley Park - Hymer Camper Van" door Elliott Brown
Camperaars genieten van de vrijheid om op veel parkeerplaatsen in binnen- en buitenland de camper te parkeren om goedkoop en gemakkelijk te overnachten. Alleen al in Nederland zijn er al 1.100 camperplaatsen en 2.500 campings waar je de camper kunt neerzetten. Maar nu is er een nieuw concept, voor mensen die het net even wat anders willen: parkeren bij iemand op de oprit. Dat meldt Telegraaf.

Ja, wel met toestemming van de huiseigenaar. Het wordt ook wel ‘opritkamperen’ genoemd. En deze activiteit doet zijn naam eer aan. Je zet, meestal voor een of twee nachten, de camper bij iemand anders op de oprit.

Met de tent

Mensen die het leuk vinden om te kamperen in een tent zijn mogelijk al bekend met het concept. Zij konden al langer bij anderen in de tuin kamperen. Scheelt een boel geld in vergelijking met een campingplaats en is nog eens gezellig ook. Lieke Kooyman dacht dat ze dit ook wel kon doortrekken naar campers. En zo werd het concept voor opritkamperen geboren. Ze richtte een Facebookgroep op waar inmiddels zo’n 2.500 leden zich hebben aangesloten.

Profiteren

Om ervoor te zorgen dat het niet lijkt alsof je compleet gebruik maakt van iemands voorzieningen, is een voorwaarde die Lieke stelt voor het opritkamperen dat de camperaar een ontbijtje klaarmaakt voor de gastheer of -vrouw. En je krijgt er ook nog een beetje interactie voor terug.

Steeds meer opritten in het land worden aangeboden, van Drenthe tot de Randstad, maar ook in Frankrijk en België. Er wordt wel nog gekeken naar een mogelijkheid om iets meer rekening te kunnen houden met privacy. Adressen op sociale media plaatsen is namelijk niet altijd even veilig.

Mag je overal parkeren?

Waarom zou je overigens niet gewoon de camper naast de weg parkeren om daar te overnachten? Omdat het niet mag: dat is in de meeste gemeenten opgenomen in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Vaak wel voor eventjes: de APV houdt meestal een tijdsbestek van drie dagen aan. Voor die tijd mag de camper op de openbare weg geparkeerd staan, daarna moet die weg. Het is wel toegestaan om je camper op je eigen oprit te parkeren. 

19 september '24 (10:39)

Peter Gillis dreigt met rechtszaak tegen resterende bewoners Prinsenmeer

Voor iedere maand dat er nog mensen op vakantiepark Prinsenmeer wonen, moet Peter Gillis een boete van 50.000 euro betalen. Daarom start hij een kort geding tegen bewoners die weigeren het park te verlaten. Veel mensen zijn al weg, maar er zijn nog twintig tot dertig mensen die ook zonder gas, licht en water hun plekje illegaal blijven bezetten. Dit meldt Omroep Brabant. 

18 september '24 (11:13)

‘Goede verklaring voor hoge aantal inschrijvingen op vakantieparken Gelderland’

Volgens economisch bureau Ginder is er een goede verklaring voor het grote aantal mensen dat staat ingeschreven op een vakantiepark in Gelderland. Landelijk is het aantal inschrijvingen flink gestegen. In Gelderland met 9 procent. Er is een verband hiertussen en het aantal migranteninschrijvingen. Dit meldt Ginder. 

18 september '24 ( 8:25)

Toch nog plek gevonden voor 100 vluchtelingen in sporthal Ter Apel

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in 2e Exloërmond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.

16 september '24 (13:30)

Projectontwikkelaar gaat in bezwaar tegen weigering vergunning vakantiepark

Een boommarter houdt de bouw van een vakantiepark in recreatiegebied Vlietland tegen. Omdat het een beschermde diersoort is, kan er geen natuurontheffing worden verleend aan een projectontwikkelaar. Daar laat de projectontwikkelaar het niet bij zitten en dient bezwaar in, meldt Omroep West.

16 september '24 (11:46)

Onderzoeksbureau: ‘Vakantiepark Wico totaal ongeschikt voor recreatie’

Een heel positief oordeel is het niet. Een onderzoeksbureau onderzocht de mogelijkheid voor een recreatieve bestemming voor vakantiepark Wico in Schoonoord. Hun conclusie: het park is er absoluut ongeschikt voor. Vooral voorzieningen blijken te ontbreken, meldt RTV Drenthe.

13 september '24 (14:13)

Man maakt camper schoon en die brandt daarna volledig af

Donderdagmiddag moest de brandweer in Waalwijk naar een brand in een camper. Deze is volledig afgebrand. Het gebeurde vlak nadat de eigenaar de camper had schoongemaakt. De vlammen sloegen onder de motorkap vandaan. Bij de brand kwam veel rook vrij, meldt Brabants Dagblad.

12 september '24 (10:38)

Vakantieparken hebben steeds meer vaste bewoners

Dat er in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om permanente bewoning op vakantieparken te gedogen, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Iets meer dan 59.000 mensen stonden op 1 januari 2024 ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark. Dat is 14 procent meer dan vijf jaar geleden. Vaak gaat het om eenpersoonshuishoudens van hogere leeftijd met een recente inschrijving in Nederland. Dit melden CBS en NOS. 

11 september '24 (10:27)

Peter Gillis wil dat bewoners vakantiepark Prinsenmeer per direct verlaten

Bewoners van het vakantiepark Prinsenmeer in Asten zijn niet blij met het besluit van televisiebekendheid Peter Gillis. Hij eist dat zij per direct het terrein verlaten, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 (12:37)

Vakantiepark vreest voor daling boekingen door plaatsen windmolens

De plannen van de gemeente Voorne aan Zee om twee hoge windmolens te plaatsen vallen niet goed bij vakantiepark Lakeside Resort Brielle in Zwartewaal. De directie van het Roompot-vakantiepark is geschrokken. Daarom heeft het bezwaar aangetekend, meldt PZC.

10 september '24 (10:24)

Caravan in rook opgegaan door brand

Dinsdagochtend woedde een flinke brand op Camping de Konijnenberg in Harderwijk. Daar stond een caravan in brand, waarna de vlammen metershoog boven de caravan uitstaken. Er is dan ook niets meer over van het voertuig, meldt Omroep Gelderland.