Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook campings staan niet te wachten op belastingverhoging

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Ook campings staan niet te wachten op belastingverhoging
Plannen van het nieuwe kabinet leiden bij campingeigenaren tot kopzorgen. In de plannen wordt aangekondigd dat het btw-tarief voor logies omhoog gaat van 9 naar 21 procent. Daarbij wordt een uitzondering gemaakt op campings. Maar in de praktijk lijkt het er iets anders uit te zien. Campings verhuren namelijk niet alleen kampeerplekken, maar bijvoorbeeld ook safaritenten. En daar moet dan wel weer extra belasting over worden betaald, meldt RTL Nieuws.

Volgens campingeigenaar Rutger van de Maat gaat de belastingverhoging leiden tot een ‘administratieve rompslomp’. Op zijn vakantiepark en familiebedrijf Mölke in Zuna, Twente, heeft hij niet alleen kampeerplekken, maar ook lodges en vakantiehuisjes. Dan wordt het onduidelijk welk belastingtarief er voor hem gaat gelden.

Daarbij zegt hij met enige twijfel in zijn stem dat hij verwacht dat ‘verplaatsbare zaken niet onder het verhoogde tarief zullen vallen’. Maar wat verplaatsbare zaken zijn, is dan weer de vraag. Want is een safaritent met alles erop en eraan anders dan een vakantiehuisje?

‘Pure’ campings

Ook Geert Dijks van ondernemersorganisatie voor recreatie, HISWA-RECRON, beaamt dit. Hij stelt dat er niet veel ‘pure’ campings meer in Nederland zijn. Veel ondernemers hebben een mix van vakantiehuisjes, kampeerplekken en bungalows op hun terrein staan.

Dijks denkt dat het gaat zorgen voor een hogere administratieve last en voorziet rechtszaken omtrent het begrip ‘logies’. Het ministerie van Financiën stelde al eerder dat een veranderend btw-tarief kan leiden tot ‘afbakeningsproblemen’.

Kosten

Dat probleem oplossen door maar gewoon de prijs voor het huren van een vakantiehuisje te verhogen, is volgens Van de Maat te makkelijk. Hij stelt dat hij de afgelopen jaren al veel extra kosten heeft moeten doorberekenen en vreest voor zijn concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland. Ook heeft het verhogen van de prijzen een gevolg voor de omgeving van de camping. Als mensen naar het buitenland wijken voor hun vakantie, omdat daar een lager belastingtarief geldt, lijden ook winkels en horeca bij de campings eronder.

Niet alleen maar triest

Overigens is het niet alleen maar huilen bij Van de Maat. Zijn vakantiepark wordt nog prima gevonden door binnen- en buitenlandse vakantiegasten. Dat wil hij wel graag zo houden, dus hoopt uiteindelijk wel dat ‘dit slechte plan’ wordt gewijzigd. 

Afbeelding ter illustratie

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.