Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen / Foto: "Kamperen op Vertrouwen op Texel" door m66roepers
Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

Het is geregeld in het nieuws dat een camping wordt opgekocht door een vastgoedontwikkelaar van vakantieparken die op deze plek vakantiehuisjes wil bouwen.

Camping Zeeburg

Om te voorkomen dat ook zijn camping onder het beheer van een groot vastgoedbedrijf zou vallen, maakte eigenaar Toon Weijenborg een beslissing. Hij heeft geen opvolger voor zijn camping en besloot dus om een stichting op te richten. Die heeft de aandelen van het bedrijf overgenomen. “Hiermee zorgen we ervoor dat Camping Zeeburg blijft wat het is, het open en duurzame karakter blijft behouden”, aldus de campingeigenaar.

Nederlandse hobby

Kamperen blijkt een belangrijk onderdeel van de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Het wordt dan ook volop gedaan: volgens het CBS gaan zo’n vier miljoen Nederlanders regelmatig kamperen. En ook Kampeer en Caravan Industrie meldt dat het aantal verkochte kampeerartikelen nog steeds toeneemt. Veel campings in het land zijn steeds eerder in het jaar volgeboekt. Maar daar kan meer achter schuilen dan alleen een stijging in populariteit van kamperen.

Verdwijnen van kampeerplekken

Er is namelijk ook een andere ontwikkeling aan de gang. Steeds meer campings verdwijnen van Nederlandse bodem, om plaats te maken voor vakantiehuizen die worden neergezet door vastgoedeigenaren. Die leveren immers meer op. Maar het zorgt er wel voor dat het ‘echte’ kamperen in het gedrang komt. Volgens Kampeer- en Caravan Jaarbeurs is dit een ontwikkeling die ook in andere Europese landen wordt waargenomen.

Budgetvakanties

Walter Jonker, van recreatieblad Pretwerk: “In de Nederlandse verblijfsrecreatie ligt de focus op dit moment vooral op het topsegment. Daar vinden de meeste ontwikkelingen plaats. Het budgetsegment komt hierdoor sterk onder druk te staan. Onder andere doordat campings worden omgebouwd tot luxe vakantieparken, de stapeling van lasten- en regeldruk (onder andere toeristenbelasting) en het vinden van bedrijfsopvolging voor een bedrijf met weinig toekomstperspectief. Aan de vraagzijde is er juist veel behoefte aan eenvoudige en budgetvriendelijke accommodaties. Boerencampings en natuurkampeerterreinen boekten de afgelopen jaren records en camperaars moeten tegenwoordig hun plekje ruim van tevoren boeken.”

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.