Bouw nieuwe chalets Yn ‘e Lijte: elf vakantieparkbewoners moeten weg

Door Johanne Levinsky
3 min
Op het B-veld aan Yn ‘e Lijte in het Friese Grou hebben elf bewoners al jaren een vast plekje. Maar nu het park is overgenomen, worden er 22 duurzame chalets gebouwd. Onder meer op hun plek. Zij moeten dus weg. Hun huurcontract is via een brief opgezegd. Maar de bewoners laten het er niet bij zitten. Ze hebben de handen ineengeslagen en overwegen juridische stappen. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

De bewoners zijn emotioneel en voelen zich verslagen. Ze wisten van de plannen voor meer chalets, maar konden gewoon hun stageld betalen. “Geen alarmerend signaal.” Sommigen hebben flink wat geld geïnvesteerd in hun oude chalet. Zo investeerde een bewoner er 25.000 euro en betaalde een echtpaar ruim 30.000 euro voor hun verblijf op het vakantiepark in Grou. En ze mogen het nergens anders neerzetten. “Dit chalet is 20 jaar oud. Op veel plekken mag een chalet niet zo oud zijn.”

Veel emoties

Dus komen de vakantiegangers, mogelijk juridisch, in actie. In de huisregels staat namelijk dat de huur voor 1 november opgezegd moet worden, maar in de brief die ze recent hebben ontvangen wordt dit flink vervroegd. De bewoners snappen dat het niet hun grond is, maar tegelijkertijd komen er veel emoties bij kijken. Een familie verblijft al 30 jaar op Yn 'e Lijte.

Nieuw chalet met voorrang en korting kopen

Eigenaren De Vries laten weten het jammer te vinden dat de langdurige recreanten er niet meer kunnen verblijven, maar dat ze eenheid willen creëren en geen uitzonderingen kunnen maken. De bewoners is aangeboden om een nieuwe chalet inclusief grond met voorrang te kopen. Ze krijgen hier korting op. Wat dit gaat kosten zal eind april bekend worden.