Nederlanders blijven graag kamperen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
3 min
Gewapend met een tent en gasstelletje gaan meer dan 4,4 miljoen kampeerders in Nederland vakantievieren. Mensen gaan graag meerdere keren met hun eigen kampeermiddelen op pad. Dit blijkt uit de Kampeermonitor van Stichting Open Camping Dag. In het onderzoek gaf meer dan de helft van de 4.000 ondervraagden aan vaker dan vier keer per jaar op pad te gaan met eigen kampeergerei. Daarvan kampeert 84 procent het liefst in eigen land, meldt Stichting Open Camping Dag.

Afgelopen weekend ging het kampeerseizoen officieel van start. Caravans, campers en vouwwagens zijn vanaf nu weer op de weg te zien. Veel Nederlanders brengen graag hun tijd door in de buitenlucht en doen dat geregeld op een camping. Het heeft ook nog eens gezondheidsvoordelen: van de ondervraagden in de Kampeermonitor geeft de helft aan dat zij met minder stress thuiskomen na een kampeervakantie. Ook wordt het vaak gezien als budgetvakantie. Bijna 60 procent van de ondervraagden besteedt minder dan 1.500 euro uit aan hun langste vakantie. Daarbij zijn kleine campings populair.

Duurzaamheid

Ook komt in het onderzoek naar voren dat er een ‘voorzichtige draai’ naar duurzaamheid te zien is. Zo vindt meer dan de helft van de ondervraagden dat kamperen bijdraagt aan de verduurzaming van de wereld en men is geïnteresseerd in duurzame ontwikkelingen in de markt. Veel mensen vinden zonnepanelen een belangrijk voor hun kampeermiddel. Ook gasloze campers en offgridkamperen hebben de interesse. Bij een kleine 70 procent is duurzaamheid één van de factoren bij het kiezen van een camping.

Bezig zijn

Het blijkt ook dat we graag actief zijn op de camping. De meeste mensen fietsen of wandelen graag, maar ook bordspellen en lezen zijn populaire bezigheden. De helft van de mensen kookt ook graag op de camping.