Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Weinig hotels en vakantieparken benaderd voor asielopvang

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Weinig hotels en vakantieparken benaderd voor asielopvang
Hotels en vakantieparken hebben nog niet op grote schaal aanvragen van gemeenten ontvangen om tijdelijk asielzoekers op te vangen. Dat blijkt uit een rondgang van ANP. De capaciteit van asielopvang loopt al langere tijd tegen haar grenzen aan en binnenkort sluiten enkele grote opvanglocaties.

Vakantieparken Roompot en Landal GreenParks hebben recent geen aanvragen gehad, zegt een woordvoerder. "Maar het is ook geen optie omdat onze parken niet toegerust zijn om langdurig en comfortabel mensen op te vangen. Onze parken zijn geschikt voor recreatie." Ook Center Parcs is niet benaderd om asielzoekers tijdelijk op te vangen. Volgens een woordvoerder ligt het ook niet in de lijn der verwachting dat daar gehoor aan gegeven wordt. Omdat de bezetting van de huisjes het hele jaar door groot is, is er onvoldoende capaciteit. Ook is het park geen geschikte plek om mensen op te vangen, zegt ze.

EuroParcs meldt dat het ministerie van Justitie en Veiligheid enkele weken geleden heeft gevraagd om asielzoekers onder te brengen. Er is geen overeenstemming bereikt. "We staan altijd open voor een verzoek en bekijken dan of het mogelijk en wenselijk is, en of er voldoende plek is", zegt een woordvoerder. Het park biedt momenteel wel onderdak aan 26 statushouders in De IJssel Eilanden in Kampen.

Ketens

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft donderdag gemeld dat het statushouders zoveel mogelijk in hotels gaat plaatsen om de druk op de asielopvang te verminderen. Dit gebeurt al, maar nu ook zonder dat er per se instemming is van de betrokken gemeenten. Zo worden in het Zuid-Hollandse Lekkerkerk vanaf volgende week twintig statushouders ondergebracht in een Fletcher-hotel.

In meerdere hotels van deze keten verblijven momenteel vluchtelingen, waaronder in Epe, Hoenderloo (Gelderland) en Reusel (Noord-Brabant) "Maar een hotel is altijd een tijdelijke oplossing. We doen dit vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar we zijn een hotelbedrijf dat er is voor fietsende, wandelende Nederlanders die een weekend weg willen", zegt directeur Rob Hermans.

Hotelketen Van der Valk heeft op grote schaal recent geen aanvragen ontvangen over de opvang van asielzoekers of statushouders, maar kan niets zeggen over individuele vestigingen omdat die hun eigen afspraken maken. In verschillende hotels zijn eerder al vluchtelingen opgevangen en sinds vorige week verblijven meer dan 150 statushouders in een hotel in Haarlem.

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.