Verbod op omzetten kampeerplekken naar bungalows kan Texel miljoenen kosten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Het hoogseizoen komt er weer aan en dat betekent dat kampeerplaatsen op Texel weer mogen worden omgezet naar bungalows. Áls de gemeente daar tenminste mee instemt. Burgemeester en wethouders van het eiland leggen het voorstel in maart voor. In een eerder amendement riep de raad op om ‘verstening’ op het eiland tegen te gaan. Daar komt het college nu op terug. Er kunnen miljoenenclaims worden verwacht als zij het plan toch doorvoeren, meldt NH Nieuws.

Zeg je Texel, dan zeg je toeristische slaapplaatsen. Toen vorig jaar de Texelse gemeenteraad met een meerderheid het amendement ‘Diversiteit van aanbod, niet verder verstenen’ aannam, werd het niet meer mogelijk om kampeerplaatsen om te zetten naar luxe bungalows.

In het amendement stond dat er een groeiende stroom toeristen naar het eiland komt, wat ‘een gevoel van aanhoudende drukte veroorzaakt en druk zet op het landschap, de woonwijken en mobiliteit’. Daarnaast stelt de raad in het document dat met deze maatregel de mensen met een kleinere beurs een uitkomst biedt. Ook hebben tenten een kleinere impact op het landschap, want ‘na het seizoen zijn ze uit het landschap verdwenen’.

Terugkrabbelen

Ondanks de toezegging dat het amendement werd nageleefd, krabbelt de gemeente nu terug. Het zou een te groot risico vormen omdat ondernemers hoge planschadeclaims kunnen indienen. Een raming van een externe adviseur komt neer op een bedrag dat kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's.

Dat komt doordat de gedupeerde ondernemers dan zowel een beroep kunnen doen op vermogensschade als inkomensschade. Al ruim tien jaar kunnen eigenaren van kampeerterrein zelf invullen wat zij met de grond doen. Dat de situatie die zal ontstaan met de invoering van het amendement ongewenst is, wordt ook beaamt door het college. Daarom vraagt die nu aan de raad om het amendement maar te schrappen.

7.435 slaapplaatsen

In totaal kunnen er elk jaar 7.435 slaapplaatsen worden omgezet. Dat zijn caravans of chalets op terreinen die een zogeheten ‘recreatie – verblijfsrecreatie’-bestemming hebben. Daar kunnen in de zomer bungalows of zomerhuizen worden gebouwd. De 7.435 is de maximale capaciteit.