Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Verbod op omzetten kampeerplekken naar bungalows kan Texel miljoenen kosten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Verbod op omzetten kampeerplekken naar bungalows kan Texel miljoenen kosten / Foto: " Campsite on the Dutch island of Texel near De Koog. The place is in the area of the dunes." door W. Bulach
Het hoogseizoen komt er weer aan en dat betekent dat kampeerplaatsen op Texel weer mogen worden omgezet naar bungalows. Áls de gemeente daar tenminste mee instemt. Burgemeester en wethouders van het eiland leggen het voorstel in maart voor. In een eerder amendement riep de raad op om ‘verstening’ op het eiland tegen te gaan. Daar komt het college nu op terug. Er kunnen miljoenenclaims worden verwacht als zij het plan toch doorvoeren, meldt NH Nieuws.

Zeg je Texel, dan zeg je toeristische slaapplaatsen. Toen vorig jaar de Texelse gemeenteraad met een meerderheid het amendement ‘Diversiteit van aanbod, niet verder verstenen’ aannam, werd het niet meer mogelijk om kampeerplaatsen om te zetten naar luxe bungalows.

In het amendement stond dat er een groeiende stroom toeristen naar het eiland komt, wat ‘een gevoel van aanhoudende drukte veroorzaakt en druk zet op het landschap, de woonwijken en mobiliteit’. Daarnaast stelt de raad in het document dat met deze maatregel de mensen met een kleinere beurs een uitkomst biedt. Ook hebben tenten een kleinere impact op het landschap, want ‘na het seizoen zijn ze uit het landschap verdwenen’.

Terugkrabbelen

Ondanks de toezegging dat het amendement werd nageleefd, krabbelt de gemeente nu terug. Het zou een te groot risico vormen omdat ondernemers hoge planschadeclaims kunnen indienen. Een raming van een externe adviseur komt neer op een bedrag dat kan oplopen tot tientallen miljoenen euro's.

Dat komt doordat de gedupeerde ondernemers dan zowel een beroep kunnen doen op vermogensschade als inkomensschade. Al ruim tien jaar kunnen eigenaren van kampeerterrein zelf invullen wat zij met de grond doen. Dat de situatie die zal ontstaan met de invoering van het amendement ongewenst is, wordt ook beaamt door het college. Daarom vraagt die nu aan de raad om het amendement maar te schrappen.

7.435 slaapplaatsen

In totaal kunnen er elk jaar 7.435 slaapplaatsen worden omgezet. Dat zijn caravans of chalets op terreinen die een zogeheten ‘recreatie – verblijfsrecreatie’-bestemming hebben. Daar kunnen in de zomer bungalows of zomerhuizen worden gebouwd. De 7.435 is de maximale capaciteit.

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.