Toeristenbelasting stijgt dit jaar gemiddeld met 8,1 procent

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Toeristen die in Nederland overnachten moeten toeristenbelasting betalen. Gemiddeld is dit 2,34 euro per persoon, per nacht. Dit bedrag is 8,1 procent hoger dan vorig jaar. Het betreft een gemiddelde stijging: er zijn lokale verschillen. Wel houdt dit ook in dat er in sommige gemeenten een nog sterkere stijging is. Zo betaal je in het Noord-Hollandse Wijdemeren nu 165,2 procent meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.

Elk jaar stellen gemeenten vast of de toeristenbelasting stijg, daalt of gelijk blijft. Voor dit jaar hebben 216 van de 342 gemeenten ervoor gekozen om de toeristenbelasting te laten stijgen.

Wijdemeren is dus fors duurder geworden. Dit is wel enkel een relatief hoge stijging, want je betaalt hier nu 3,50 euro toeristenbelasting per nacht in plaats van 1,32 euro in 2023. Ook in twee andere gemeenten steeg het tarief met meer dan 100 procent: in Zoetermeer stijgt de belasting met 143,8 procent en in Stichtse Vecht met 100 procent.

Alleen in Loon op Zand werd de toeristenbelasting verlaagd. Daar betalen toeristen nu 2,50 euro in plaats van 3 euro.

Amsterdam spant kroon

Momenteel moeten toeristen in 307 van de 342 gemeenten toeristenbelasting betalen. Amsterdam is de duurste gemeente als het gaat om toeristenbelasting: hier betaalt een toerist 16,76 euro per nacht aan belasting. Ook in de aangrenzende gemeente Ouder-Amstel betaal je relatief veel voor een nachtje weg. Daar is het tarief namelijk 9,50 euro. Ook in Landsmeer, Zoetermeer en Utrecht ben je hier 9,38 euro kwijt aan belasting.

Laagste belasting

Het Utrechtse Renswoude en het Zuid-Hollandse Barendrecht hebben het laagste tarief. Hier betalen toeristen respectievelijk 0,75 euro aan toeristenbelasting. Ook in Culemborg is het 0,80 euro.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gemeenten die helemaal geen belasting heffen op overnachtingen. 35 gemeenten rekenen geen toeristenbelasting. Dat is wel één minder dan vorig jaar: Zoeterwoude voerde dit jaar toeristenbelasting in met een tarief van 3,00 euro per persoon.

Voor een overzicht van de tarieven kun je naar www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2024