Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toeristenbelasting stijgt dit jaar gemiddeld met 8,1 procent

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Toeristenbelasting stijgt dit jaar gemiddeld met 8,1 procent
Toeristen die in Nederland overnachten moeten toeristenbelasting betalen. Gemiddeld is dit 2,34 euro per persoon, per nacht. Dit bedrag is 8,1 procent hoger dan vorig jaar. Het betreft een gemiddelde stijging: er zijn lokale verschillen. Wel houdt dit ook in dat er in sommige gemeenten een nog sterkere stijging is. Zo betaal je in het Noord-Hollandse Wijdemeren nu 165,2 procent meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar toeristenbelasting van Bungalowparkoverzicht.nl.

Elk jaar stellen gemeenten vast of de toeristenbelasting stijg, daalt of gelijk blijft. Voor dit jaar hebben 216 van de 342 gemeenten ervoor gekozen om de toeristenbelasting te laten stijgen.

Wijdemeren is dus fors duurder geworden. Dit is wel enkel een relatief hoge stijging, want je betaalt hier nu 3,50 euro toeristenbelasting per nacht in plaats van 1,32 euro in 2023. Ook in twee andere gemeenten steeg het tarief met meer dan 100 procent: in Zoetermeer stijgt de belasting met 143,8 procent en in Stichtse Vecht met 100 procent.

Alleen in Loon op Zand werd de toeristenbelasting verlaagd. Daar betalen toeristen nu 2,50 euro in plaats van 3 euro.

Amsterdam spant kroon

Momenteel moeten toeristen in 307 van de 342 gemeenten toeristenbelasting betalen. Amsterdam is de duurste gemeente als het gaat om toeristenbelasting: hier betaalt een toerist 16,76 euro per nacht aan belasting. Ook in de aangrenzende gemeente Ouder-Amstel betaal je relatief veel voor een nachtje weg. Daar is het tarief namelijk 9,50 euro. Ook in Landsmeer, Zoetermeer en Utrecht ben je hier 9,38 euro kwijt aan belasting.

Laagste belasting

Het Utrechtse Renswoude en het Zuid-Hollandse Barendrecht hebben het laagste tarief. Hier betalen toeristen respectievelijk 0,75 euro aan toeristenbelasting. Ook in Culemborg is het 0,80 euro.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gemeenten die helemaal geen belasting heffen op overnachtingen. 35 gemeenten rekenen geen toeristenbelasting. Dat is wel één minder dan vorig jaar: Zoeterwoude voerde dit jaar toeristenbelasting in met een tarief van 3,00 euro per persoon.

Voor een overzicht van de tarieven kun je naar www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2024

24 april '24 (13:59)

Is Peter Gillis straks écht niet meer de baas op vakantieparken?

Er ontstond onduidelijkheid onder de oppositiepartij SP in de gemeente Arnhem. Daar rijst de vraag of Peter Gillis daadwerkelijk opstapt als baas van de Oostappen Vakantieparken. Vorige maand gaf hij aan dit te doen. Maar nu blijkt dat de nieuwe exploitant, Vakantieparken B.V., op hetzelfde adres staat ingeschreven als Oostappen Vakantieparken. Dat roept vragen op, meldt de Gelderlander.

24 april '24 (11:30)

Gemoederen op Camping De Marshoeve in Loenen lopen hoog op nu ultimatum afloopt

Bewoners van Camping de Marshoeve in Loenen hebben een stressvolle week achter de rug. De gemeente Apeldoorn wil op deze plek een nieuwe woonwijk bouwen, wat betekent dat de mensen op de camping moeten wijken. Het door de gemeente gestelde ultimatum loopt tot deze week. Maar niet iedereen is van plan om te vertrekken, meldt de Stentor.

23 april '24 (10:28)

Vakantiepark Peter Gillis verkocht seizoensreserveringen, terwijl het park sluit

Ondanks dat er een nieuwe uitbater is gevonden voor de Nederlandse Oostappen-vakantieparken, voorheen uitgebaat door tv-bekendheid Peter Gillis, is de rust nog niet wedergekeerd. Vorig jaar werden onder andere de horecavergunning van het park Prinsenmeer ingetrokken, waardoor het verboden werd om hier te recreeeren of te verblijven. Toch blijkt dat de ondernemer voor duizenden euro’s aan seizoensreserveringen heeft verkocht. Dat meldt Radar.

22 april '24 ( 9:03)

Oranjecamping op paardenrenbaan in Hamburg tijdens EK van de baan

De autoriteiten in Hamburg willen niet dat de paardenrenbaan in de Duitse stad tijdens het komende EK voetbal een camping wordt voor Nederlandse supporters. Ze vinden het niet veilig, laat het stadsdeel Mitte zaterdag weten aan de regionale omroep NDR.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.