Even wennen aan de nieuwe gasten van camping Heidepark, maar de sfeer is goed

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
4 min
Camping Heidepark in Lemelerveld is de afgelopen tijd druk. Niet alleen met recreatiegasten, maar ook met 120 asielzoekers. Zij verblijven hier sinds 14 januari om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verzachten. Ideaal is de opvang volgens een Syrische bewoner niet, maar ‘het is wat het is’. Dat meldt AD.

120 asielzoekers met negentien verschillende nationaliteiten verblijven op dit moment op de camping in de gemeente Dalfsen. Het is een diverse groep, bestaande uit gezinnen en families en mannen en vrouwen die alleen reizen.

Samen sta je sterker

Naast onderdak zijn er ook allerlei activiteiten waar de asielzoekers aan kunnen deelnemen. Zo worden er taallessen georganiseerd en sporten vluchtelingen bij de lokale sportverenigingen. Volgens locatiemanager Joke Faber van gemeente Dalfsen was het ‘even wennen’, maar ze merkt dat de sfeer prettig is. Volgens haar komt dat door de positieve instelling van zowel de omwonenden als medewerkers van de camping. Zo ondersteunen mensen uit het dorp de activiteiten, wat een positieve bijdrage levert aan de sfeer.

Die goede sfeer wordt dus voor een groot deel verzorgd door de positieve instelling van de betrokkenen. Zoals Hanna, die twee keer per week taalles geeft. Voor haar is dit de manier om haar steentje bij te dragen. Ze stelt dat de asielzoekers leergierig zijn.

Faber vindt het fijn om te zien dat de bewoners zo betrokken zijn. “Dat maakt echt het verschil. Het draait om wederkerigheid en gelijkwaardigheid.” Zo helpen mensen ook met het voorbereiden van maaltijden - stamppot valt goed in de smaak - en houden samen met de asielzoekers de paviljoens op de camping schoon.

Gebreken

Het is niet allemaal koek en ei. Vooral met de voorzieningen zijn soms nog wat problemen. Bij de start werkte het verwarmingssysteem nog niet helemaal naar behoren. Dat probleem is nu verholpen.