Gemeente Buren houdt voet bij stuk: ook kleiner vakantiepark niet welkom

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Een plan om twee vakantieparken langs de Rijn bij Maurik neer te zetten stuit op verzet. De gemeente Buren ziet geen heil in deze plannen. Ook een voorstel voor minder woningen wordt niet geaccepteerd, meldt de Gelderlander.

Waterparcs Holding wilde aanvankelijk een vakantiepark aanleggen met 250 vakantiewoningen en 135 woningen. Deze aanvraag is vervolgens naar beneden geschroefd: in de nieuwe aanvraag betreft het voor beide parken 125 woningen. Maar ook daar gaat de gemeente niet mee akkoord.

Die stelt dat de komst van een vakantiepark op de uiterwaarden een grote aantasting hiervan vormt en te groot is voor de locatie. Het bestemmingsplan wordt niet aangepast zodat er een vakantiepark kan komen. Nu gaat het bestemmingsplan uit van baksteenfabrieken.

Landschap

Een groep inwoners van Buren vormt de Dijkwacht Buren. Zij houden zich vooral bezig met het uiterwaardenlandschap en het behoud hiervan. Alle recreatie die nu plaatsvindt op en rond het Eiland van Maurik wordt wel geaccepteerd, maar de Dijkwacht wil voorkomen dat de uiterwaarden veranderen in een lange lijn van recreatieparken langs de Rijn tussen Lienden en Rijswijk.

Naar beneden gesteld

Het nieuwste plan van Waterparcs was dus al teruggeschroefd naar beneden. Hierin worden 125 recreatiewoningen opgenomen. Die moeten op het oostelijke voormalige steenfabrieksterrein komen te staan. Ook wordt het voorzien van horeca, kleine eilandjes en een bosje. Waar voorheen de steenfabriek ’t Anker staat, was een plan voor 125 drijvende recreatiewoningen. Ondanks dat Waterparcs hun plannen naar beneden hebben gesteld, gaat de gemeente vooralsnog niet mee in de plannen.