‘Op Oost-Nederlandse vakantieparken wordt voor miljoenen witgewassen’

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Ahmed Marcouch, burgmeester van Arnhem en voorzitter van het Regionaal informatie- en Expertise Centrum (RIEC) in Oost-Nederland, zegt dat er ‘op grote schaal’ geld wordt witgewassen op vakantieparken in het oosten van het land. Daarbij stelt hij dat wanneer er niet goed wordt gehandhaafd dit de bestrijding in de weg zit. Ook vindt de Arnhemse burgemeester dat gemeenten meer zicht moeten krijgen op de praktijken die zich afspelen in vakantieparken en daadkrachtiger moeten handhaven, meldt RTV Oost.

Dit blijkt uit het rapport Fout Vastgoed van het RIEC. Zij deden onderzoek naar de aanpak van georganiseerde misdaad op vakantieparken in Oost-Nederland. Precies in dat deel van het land is ook de hoogste concentratie van vakantieparken.

In het rapport komt naar voren dat ‘campingmaffia’ niet alleen op verloederde vakantieparken gebeurt, maar dat er ook in goedlopende parken zwart geld wordt gepompt. Het rapport is maandag aangeboden aan de Tweede Kamer.

Miljoenen euro’s

Het rapport is een vervolg op een eerder uitgebracht rapport in 2022. Daarin komt ook naar voren dat vakantieparken op grote schaal worden gebruikt om geld wit te wassen, drugs te bewaren of prostituees te huisvesten.

Volgens het rapport en de burgemeester gaat het niet om een klein bedrag. Meerdere miljoenen zouden per jaar wit worden gewassen op de parken in het oosten van het land. Daarom roept Marcouch parkeigenaren op om goed om zich heen te kijken. “Houd elkaar bij de les en in de gaten”, aldus de burgemeester.

Landelijke aanpak

Naast parkeigenaren doet Marcouch ook een oproep tot een landelijk onderzoek naar criminele activiteiten op vakantieparken. Daar ligt volgens hem ook een taak voor bij de lokale overheid. Zo noemt hij als voorbeeld het verplicht stellen van een exploitatievergunning, zodat ook een Bibob-onderzoek kan worden ingezet. Ook het registreren van huisjes in het kadaster kan volgens de burgemeester helpen. Zo krijg je meer inzicht krijgen van wie de eigenaren ervan zijn.

Gemakkelijke markt

Maar waarom gaan criminelen massaal naar vakantieparken om daar hun illegale praktijken te bedrijven? Volgens het rapport komt dit doordat de reguliere vastgoedmarkt al zo goed als verzadigd is. Vakantieparken daarentegen zijn nog een makkelijke markt. Het is simpel om een huisje aan te schaffen en ook gemakkelijk om deze weer door te verkopen als dat nodig is. Een gebrek aan toezicht op vakantieparken speelt ook een belangrijke rol.