‘Afzwakking groei verblijfstoerisme in Nederland in 2024’

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Elk jaar brengt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) hun verwachtingen uit over het verblijfstoerisme in het land. Dit jaar is de verwachting dat deze sector met 2,2 procent zal groeien. Ondanks dat dit een toename is, lijkt het er wel op alsof de groei afzwakt naar meer ‘normale’ groei. Naar verwachting zal de binnenlandse markt in 2024 licht dalen. Dit is volgens het NTBC te wijten aan een toenemende interesse voor internationaal reizen. Dat meldt NBTC.

Naar verwachting is het aandeel van binnenlands en inkomend bezoek dit jaar vergelijkbaar met dat van 2019. Dat betekent dat zo’n 56 procent van de verblijfgasten uit ons eigen land komt. De overige 44 procent is gerelateerd aan inkomend bezoek. Wel ligt het aantal gasten met 51 miljoen 11 procent hoger dan in 2019. Daarbij komt het grootste deel (35,6 procent) uit Europa. Het aantal bezoekers uit Azië neemt naar verwachting af. Zij waren in 2019 verantwoordelijk voor 3,2 procent van de inkomende bezoeken, in 2024 is dat volgens NBTC 2,7 procent.

Naast het aantal bezoekers kijkt het NBTC ook naar de impact van toerisme op sociaal-maatschappelijk en ecologisch niveau. Dat hebben zij beschreven in hun dashboard 'Staat van de bestemming Nederland'. Die is in te zien via deze link