Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Van der Valk in Uden ‘flink versoberd’ en start (waarschijnlijk) met opvang asielzoekers

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Van der Valk in Uden ‘flink versoberd’ en start (waarschijnlijk) met opvang asielzoekers
De Van der Valk in Uden ziet er niet helemaal meer uit als tien jaar geleden. Het hotel heeft zich de afgelopen tijd opgemaakt om 300 vluchtelingen op te vangen. Om hen functioneel op te vangen is er de afgelopen tijd druk verbouwd. “Flink versoberd” volgens de adjunct-locatiemanager. Aankomende maandag worden de eerste vluchtelingen verwacht, mits de rechter niet anders oordeelt. Dat meldt Brabants Dagblad.

Vanaf maandag worden de eerste vluchtelingen opgevangen in het Udens Van der Valk-hotel. Om hen een ‘functioneel’ onderkomen te bieden is er de afgelopen tijd flink verbouwd. Dat is al te merken als je de lobby instapt. Volgens de adjunct-locatiemanager van het hotel is het ‘flink versoberd’. De voorheen chique ruimte maakt nu plaats voor twee afgesloten balies waar straks de gasten en asielzoekers zich moeten melden. Ook zijn er veel gipswanden geplaats om nieuwe kamers en ruimtes te maken.

De route die voorheen naar het loungecafé leidde, brengt je nu naar drie grote spreekkamers. De grote eetzaal is er nog, maar is nu gescheiden met een tussenwand. In deze ruimte worden de dagelijkse maaltijden geserveerd. Er mag niet op de kamers worden gegeten volgens de adjunct-locatiemanager.

Inrichting

Er is veel gestript in de kamers van het hotel. Alleen de tv en vaste wandmeubels staan er nog. Ook de bedden zijn vervangen voor ‘COA-bedden’. Er zijn in totaal honderd kamers voor de opvang, waarvan twaalf ingericht als gezinskamers. De rest is voornamelijk voor drie personen. Maximaal kunnen hier 300 mensen worden opgevangen.

Op alle kasten zijn door het COA extra sloten geplaatst zodat de bewoners hun spullen veilig kunnen opbergen. Daarnaast zijn de sanitaire voorziening nu ook voorzien van een slot, vanwege de privacy. Ook gebruikt het COA tien vergaderzalen in het hotel. Twee gaan dienen voor taalonderwijs en integratielessen, er komt een huisartspost en de rest is voor de twintig COA-personeelsleden die op de locatie werken. De vluchtelingen krijgen ook een aparte recreatieruimte. Daar kunnen zij een iets drinken of een spel spelen.

Meehelpen

Wanneer de bewoners aankomen in het hotel krijgen zij hun linnen- en beddengoed. Dit moeten zij zelf wassen in twee grote ruimte die hiervoor zijn ingericht. Twee keer per week wordt er schoongemaakt door Van der Valk, maar dat betreft vooral sanitair. Er wordt gevraagd aan de bewoners om zelf hun kamer schoon te houden.

Daarnaast kijken het COA en Van der Valk naar de mogelijkheid om bewoners tegen een vergoeding te laten helpen in het hotel, zoals schoonmaak of catering. Daar is de adjunct-locatiemanager blij mee. “Het is veel beter dan mensen twee jaar in de slaapmodus zetten, daarna is het veel moeilijker om ze aan de slag te krijgen”, aldus de locatiemanager.

Wie er precies naar Uden komen is nog niet bekend. In eerste instantie worden er waarschijnlijk zestig statushouders opgevangen die de gemeente wettelijk moet huisvesten. Dit wordt mogelijk nog aangevuld met wat gemeenten nabij niet kunnen opvangen. Verder is het afwachten.

Kort geding

Het COA is klaar om de vluchtelingen op te vangen in het Udens hotel. Daar wil het COA aankomende maandag mee starten. Of dat gaat gebeuren is nog de vraag, aangezien bewoners een kort geding hebben aangespannen. Het oordeel van de rechter wordt vrijdag 8 december verwacht. Op 7 december is er een open dag geweest in de noodopvang, zodat belangstellenden een kijkje konden nemen. Dat is ook op zaterdag 9 december mogelijk, van 12.00 tot 14.00 uur.

19 april '24 (11:43)

Campers mogen vanaf november niet meer op Klein Amerika staan

Mensen die met hun camper willen overnachten op parkeerterrein Klein Amerika in Gouda hebben daar alleen dit kampeerseizoen nog tijd voor. Vanaf 1 november is het namelijk niet meer toegestaan. Zo wordt de baan vrijgemaakt voor Gouwenaars die in de binnenstad willen parken. Niet iedereen is daar echter blij mee, meldt AD.

19 april '24 (10:13)

Nieuwe exploitant Gillis-parken bekend

Het mysterie rondom de nieuwe exploitant van de Oostappen vakantieparken, van Peter Gillis, is opgelost. De nieuwe uitbater van de vakantieparken is de 41-jarige Matthijs Stevens uit Den Bosch. Hij is oud-medewerker van het advocatenkantoor dat Gillis bijstaat in de zaak tussen hem en zijn ex-vrouw Nicole Kremers, meldt NOS.

18 april '24 (13:34)

Bezwaren omwonenden van de hand gewezen: 'asielhotel' Albergen komt er gewoon

De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

18 april '24 (11:25)

Amsterdam scherpt hotelbeleid aan: geen nieuwe hotels meer toegestaan

Heel Amsterdam is in het nieuwe hotelbeleid aangemerkt als ‘nee-gebied’. Dit betekent dat er geen nieuwe hotels in de stad bij mogen komen. Het doel van dit aangescherpte beleid is om overtoerisme te voorkomen. Amsterdam mag het aantal toeristenovernachtingen van 20 miljoen per jaar niet overschrijden. Voorheen hanteerde de stad een ‘nee-tenzij’-beleid in bepaalde gebieden. Dit melden de gemeente en NU.nl. 

17 april '24 ( 9:48)

Deze campings wonnen de ASCI Awards Benelux

Op 16 april was het weer tijd voor de jaarlijkse uitreiking van de ASCI Awards Benelux. De winnaars hebben de prijs uit handen van ASCI-CEO Ramon van Reine ontvangen. Kampeerders uit heel Europa hebben gestemd op hun favoriete campings, meldt ASCI.

16 april '24 (13:27)

Fletcher Hotels niet bereid om asielopvang in hotels uit te breiden

Fletcher Hotels is niet van plan om nog meer hotels in te zetten voor de opvang van asielzoekers. "We vinden het wel goed zo", zegt directeur Rob Hermans. Inmiddels worden in acht van de 115 hotels van de keten asielzoekers ondergebracht.

16 april '24 (13:21)

De verstening van campings leidt tot minder kampeerplaatsen

Ondanks de – toch matige – weersverwachting voor de komende week is het weer tijd voor het nieuwe kampeerseizoen. Begin deze maand werd het seizoen feestelijk geopend tijdens de Open Camping Dag. Nederlanders blijven onverminderd graag naar de campings komen, wat de kwestie doet doemen die al een tijdje speelt. Veel campings in Nederland verdwijnen om plaats te maken voor vakantiehuisjes. Het leidt tot een afname van betaalbare (kampeer)vakanties, maar ook tot een vermindering van het aantal kampeerplaatsen, meldt Kampeer en Caravan Jaarbeurs.

15 april '24 (15:20)

Vakantiepark Resort Lexmond officieel open

Afgelopen zaterdag was de officiële opening van Resort Lexmond van parkbeheerder TopParken. Wethouder Ton van Maanen en Jet Köhnen van TopParken openden het park. voor de opening waren omwonenden uitgenodigd en in het eerste weekend was het mogelijk om de eerste vakantiewoningen te bekijken. Het nieuwe parkrestaurant, ThePark Lexmond, werd geopend, meldt TopParken.

15 april '24 (10:02)

Bouw van vakantiepark met treinwagons in Zeeland goedgekeurd

Na veertien jaar te hebben gewacht mogen Marco Harthoorn en zijn zakenpartner Peter Heeren eindelijk beginnen. Zij hebben een stuk grond, vlak naast het eindstation Hoedekenskerke van de stoomtrein Goes-Borsele gekocht in 2010. Daar willen zij een luxe vakantiepark aanleggen met treinwagons om in de overnachten. Nu kan de bouw ervan starten, meldt het AD.

12 april '24 (14:08)

Grote kans dat camping Holten plaatsmaakt voor luxe vakantiepark

Waar het nog rustig is aan de Wildweg tussen Rijssen en Holten, zal dat waarschijnlijk niet lang meer duren. Op het terrein van de voormalige Camping De Prins, wat al jarenlang leegstaat, wil een vakantieparkondernemer een luxe vakantiepark neerzetten. De gemeenteraad stemde hiermee in, wat betekent dat de bouw ervan aan het eind van het jaar begint, meldt Tubantia.