Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Flinke stijging toeristenbelasting in Zwolle

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Flinke stijging toeristenbelasting in Zwolle / Foto: "Hanze Hotel Zwolle (Netherlands 2014)" door Paul Arps
Er komt een verdubbeling aan van het hoogste tarief voor de toeristenbelasting in de gemeente Zwolle. Dat hadden de hoteliers liever niet gezien. Wel zijn ze blij dat het extra geld dat hierdoor vrijkomt wordt geïnvesteerd in stadsmarketing. Dat meld de Stentor.

Het hoge tarief toeristenbelasting geldt voor hotels, B&B’s en het overnachten in een jachthaven. Dat is dit jaar 2 euro per persoon. Voor campings geldt het lage tarief. Daar kost het 1 euro per persoon. De gemeente Zwolle stond voor een keuze: of één lichte stijging of een hogere stijging. Daarbij wordt het hogere tarief verdubbeld. Dit is de keuze die de gemeente heeft gemaakt.

Nieuwe tarieven

Na de jaarwisseling gaat het tarief dus van 2 naar 2,50 euro voor hotels, B&B’s en jachthavens. Ook particuliere verhuur valt hieronder. De komende jaren neemt dit bedrag steeds verder toe, tot het in 2027 4 euro per persoon kost.

Voor de campings geldt vanaf 1 januari een tarief van 1,10 euro per nacht. Uiteindelijk wordt het tarief 1,40 euro.

Eerder dan verwacht

De verhoging van de toeristenbelasting kwam later dan in eerste instantie de bedoeling was. Vanwege de moeite die de recreatiesector ervoer door de coronapandemie besloot de gemeente om de verhoging iets uit te stellen. De gemeente verwacht dat de tariefverhoging zo’n 2 ton extra oplevert. In de periode vanaf 2027 is dat ongeveer 700.000 euro per jaar. Wel heeft de gemeente gezegd dat zij dan extra geld investeren in toerisme en citymarketing.

Particuliere verhuur

Ook heeft de gemeente gezegd dat zij willen werken met registratienummers voor particuliere verhuur van woningen (zoals Airbnb) en voor B&B-accommodaties. Dat moet volgens Zwolle zorgen voor ‘een eerlijk speelveld’. Het stoort veel ondernemers dat er vaak geen belasting wordt betaald over bovenstaande accommodaties.

Extra doorberekenen

Patrick Fidder, bestuurslid van de Koninklijke Horeca Nederland en eigenaar van Hotel Fidder, heeft een ‘dubbel gevoel’ over de beslissing van de gemeente. Hij stelt dat de hotels de afgelopen periode al flinke extra kosten moeten doorberekenen, zoals de stijgende energieprijzen. “En dan komt een hogere toeristenbelasting daar ook nog eens bovenop. Dat hadden we liever niet gehad.”

De hotelier kan echter wel met het besluit leven, omdat hij vindt dat er te weinig wordt gedaan aan stadsmarketing. Dat die extra kosten hieraan worden besteed, hoopt hij dat er meer mensen naar Zwolle komen. 

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.