Meerderheid van Zeeuwen vindt dat er genoeg vakantiehuisjes zijn in de provincie

Door Nationale Recreatiegids
3 min
Een enquête van Debat in het deed de rondgang in Zeeland en wijst uit dat veel bewoners van de provincie het aantal vakantiehuisjes voldoende vindt. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan dat zij en rem op het aantal recreatiewoningen willen zien. Dat gaat niet alleen om extra vakantiehuisjes, maar ook de transformatie van campings tot chaletparken, meldt Omroep Zeeland.

Kenniscentrum Kusttoerisme constateerde al eerder dat voor een grote groep Zeeuwen de balans tussen de voor- en nadelen van recreatiewoningen naar de nadelige kant schuift. De vakantiewoningen die nu worden gebouwd zorgen er niet voor dat de balans terugkomt. Diana Korteweg Maris van het kenniscentrum denkt ook nog eens dat deze nieuwe huisjes overbodig zijn. Ze stelt dat er geen stijging, maar zelfs een daling was van de verhuur van recreatiewoningen in 2023.

Ook denkt ze dat de bijbouw niet bijdraagt aan een verlenging van het toeristenseizoen. Ze verwacht wel dat het hierdoor drukker gaat worden in de zomer.

Er zijn ondanks de onvrede over de bijbouw wel een paar plekken waar nieuwe recreatiewoningen welkom zijn. Ze geeft Yerseke als voorbeeld. Camping Zon&Zee wordt daar omgebouwd tot Resort Zon&Zee. Campingplaatsen maken daar ruimte voor 70 chalets. Die dragen volgens haar dan wel bij aan het lokale toerisme. Het resort wordt niet zelfvoorzienend, waardoor de gasten alsnog eten en hun boodschappen doen in het dorp.

Behoud campingplaatsen

Korteweg Maris ziet daarnaast dat de vraag naar campingplaatsen toeneemt. Ook heeft Omroep Zeeland mensen op straat naar hun mening gevraagd. Daaruit blijkt dat de ombouw van campings tot resorts de Zeeuwen zorgen baart. Dat voelen mensen in Yerseke minder. Wethouder Maarten Both van gemeente Reimerswaal stelt dat er nog genoeg campingplaatsen zijn in en rondom Yerseke.