Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Meerderheid van Zeeuwen vindt dat er genoeg vakantiehuisjes zijn in de provincie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Meerderheid van Zeeuwen vindt dat er genoeg vakantiehuisjes zijn / Foto: "Aquadelta" door FaceMePls
Een enquête van Debat in het deed de rondgang in Zeeland en wijst uit dat veel bewoners van de provincie het aantal vakantiehuisjes voldoende vindt. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan dat zij en rem op het aantal recreatiewoningen willen zien. Dat gaat niet alleen om extra vakantiehuisjes, maar ook de transformatie van campings tot chaletparken, meldt Omroep Zeeland.

Kenniscentrum Kusttoerisme constateerde al eerder dat voor een grote groep Zeeuwen de balans tussen de voor- en nadelen van recreatiewoningen naar de nadelige kant schuift. De vakantiewoningen die nu worden gebouwd zorgen er niet voor dat de balans terugkomt. Diana Korteweg Maris van het kenniscentrum denkt ook nog eens dat deze nieuwe huisjes overbodig zijn. Ze stelt dat er geen stijging, maar zelfs een daling was van de verhuur van recreatiewoningen in 2023.

Ook denkt ze dat de bijbouw niet bijdraagt aan een verlenging van het toeristenseizoen. Ze verwacht wel dat het hierdoor drukker gaat worden in de zomer.

Er zijn ondanks de onvrede over de bijbouw wel een paar plekken waar nieuwe recreatiewoningen welkom zijn. Ze geeft Yerseke als voorbeeld. Camping Zon&Zee wordt daar omgebouwd tot Resort Zon&Zee. Campingplaatsen maken daar ruimte voor 70 chalets. Die dragen volgens haar dan wel bij aan het lokale toerisme. Het resort wordt niet zelfvoorzienend, waardoor de gasten alsnog eten en hun boodschappen doen in het dorp.

Behoud campingplaatsen

Korteweg Maris ziet daarnaast dat de vraag naar campingplaatsen toeneemt. Ook heeft Omroep Zeeland mensen op straat naar hun mening gevraagd. Daaruit blijkt dat de ombouw van campings tot resorts de Zeeuwen zorgen baart. Dat voelen mensen in Yerseke minder. Wethouder Maarten Both van gemeente Reimerswaal stelt dat er nog genoeg campingplaatsen zijn in en rondom Yerseke. 

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer. 

10 juli '24 (11:05)

Aa en Hunze: camping mag stuk bos kopen van gemeente voor uitbreiding terrein

Camping de Berken in Gasselte wil uitbreiden. Daarvoor is de gemeente Aa en Hunze bereid om een stuk natuurgebied te verkopen, zodat de campingeigenaar het kan ontbossen. Een aantal buurtbewoners ziet dat echter niet zitten, meldt RTV Drenthe. 

09 juli '24 (13:09)

Ministerie: geen probleem met watervergunning vakantiepark Veessen

Er is niets aan de hand met de door Rijkswaterstaat verstrekte watervergunning voor het her in te richten vakantiepark IJsselhoeve in Veessen. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gezegd. Dat is een reactie op de bezwaren van zo’n zeventig bewoners en de Natuurbeschermingswacht, die nu aangeven in beroep te gaan, meldt AD.

08 juli '24 ( 9:03)

Nederland heeft in EU bijna meeste campings per miljoen inwoners

Nederland is een van de grootste campinglanden van Europa. Frankrijk telt in absolute aantallen weliswaar de meeste kampeerterreinen, maar afgemeten naar de bevolkingsomvang staat Nederland bijna bovenaan.

05 juli '24 (15:22)

Chalets in Drenthe illegaal gebruikt voor huisvesting arbeidsmigranten

Op een vakantiepark in Hoogersmilde worden vijftien chalets illegaal gebruikt om arbeidsmigranten te huisvesten. De gemeente heeft de ondernemer een waarschuwingsbrief gestuurd. Dit meldt RTV Drenthe.

04 juli '24 (14:01)

Ook dit jaar kun je overal in het land weer naar de Buurtcamping

Waar je normaal gesproken met een kleedje neerstrijkt om in het gras te picknicken, zul je de komende weken een boel tenten aantreffen. Ook dit jaar vind je overal in het land weer pop-up campings aan. Een weekend lang kunnen mensen samen met andere buurtbewoners rond een kampvuurtje zitten, samen aan lange tafels een hapje eten of andere activiteiten doen. 

03 juli '24 (10:34)

ACM tikt drie reisaanbieders op vingers voor verspringende prijzen

Een dwangsom hangt boven het hoofd van drie reisaanbieders. Zij zijn aangesproken door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege verspringende prijzen tijdens het boeken van pakketreizen. Hierdoor kunnen vakantiegangers hun reis niet tegen een eerder getoonde prijs boeken. En dat mag niet, meldt AD.