Plannen voor Scandinavisch vakantiepark met bijna 400 woningen in Erica klaar

Door Nationale Recreatiegids
5 min
Het plan voor een groot Scandinavisch vakantiepark bij Erica in Drenthe ligt klaar, genaamd Nordic Nature. Het terrein van het voormalige Hotel Zuid en de naastgelegen zandwinplas worden hiervoor opengesteld. Er gaat een flink geldbedrag mee gemoeid: voor de aanleg van het park is maar liefst 150 tot 200 miljoen euro vrijgesteld. Het bedrijf Cozi uit Emmen tekende voor de ontwikkeling van het park, meldt RTV Drenthe. Die moet eind 2025 worden opgeleverd.

Voorheen waren er al flinke plannen voor het stuk grond. Een groot deel zou worden omgetoverd tot een wildpark, met bijna 700 huisjes en 260 kampeerplaatsen. Daar zouden de bezoekers tussen de dieren slapen. Het plan werd echter geschrapt, maar een aantal elementen uit het plan werden wel gebouwd. Het hotel kwam er wel en ook werd een golfbaan aangelegd. Het hotel kwam na een klein jaar in handen van Cozi Emmen. In samenwerking met Jan Paul van Zeelenberg Architectuur werd het huidige plan ontwikkeld.

Afgelopen donderdag werd dit plan gepresenteerd in de Fijnfabriek, op het terrein waar het vakantieparadijs komt te staan. De grootte van het plan is iets gekrompen: in plaats van 700 huisjes worden in het nieuwe plan bijna 400 huisjes opgenomen. Op de zuidelijke kavel staan nog steeds het hotel en de golfbaan. Ten zuidoosten hiervan komen nog veertig tot vijftig hotelkamers, een restaurant en honderd ‘golfvilla’s'.

Huizen op het water

Rondom de zandwinplas, op het noordelijke deel van de kavel, komen 280 huisjes. Deze worden voor een deel op het water gebouwd. De huisjes komen op palen van bijna een meter hoog te staan. Dat is volgens de initiatiefnemers om ruimte te bieden aan dieren. Ook wordt hier het zogenoemde Lake House gebouwd. Dit is een gebouw waarin je een restaurant, beachbar en zwembad zult vinden.

‘Natuur is leidend’

 Architect Bron stelt dat de natuur voorop staat. Er komen geen kaveltjes en heggetjes: iedereen is op bezoek in de natuur. Dat gevoel willen zij opwekken bij de bezoekers. De huisjes worden daarnaast energieneutraal en krijgen zonnepanelen op de daken.

Ook omwonenden krijgen straks gratis toegang tot de zandwinplas. Er worden ook strandjes aangelegd en er komt de mogelijkheid om bootjes te huren. Dat zou wel in beperkte mate zijn.

Overwegend positief

De dorpsbesturen hebben de plannen vorige week in kunnen zien. De reacties zijn overwegend positief. Wel was er nog een punt van kritiek over de toename van verkeer rondom de Noordersloot. De gemeente neemt het bezwaar mee en kijkt of er maatregelen moeten worden getroffen.