Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Plannen voor Scandinavisch vakantiepark met bijna 400 woningen in Erica klaar

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Plannen voor Scandinavisch vakantiepark met bijna 400 woningen in Erica klaar / Foto: "Helofytenfilter bij hotel & golfresort Erica" door Global Wetlands Nederland
Het plan voor een groot Scandinavisch vakantiepark bij Erica in Drenthe ligt klaar, genaamd Nordic Nature. Het terrein van het voormalige Hotel Zuid en de naastgelegen zandwinplas worden hiervoor opengesteld. Er gaat een flink geldbedrag mee gemoeid: voor de aanleg van het park is maar liefst 150 tot 200 miljoen euro vrijgesteld. Het bedrijf Cozi uit Emmen tekende voor de ontwikkeling van het park, meldt RTV Drenthe. Die moet eind 2025 worden opgeleverd.

Voorheen waren er al flinke plannen voor het stuk grond. Een groot deel zou worden omgetoverd tot een wildpark, met bijna 700 huisjes en 260 kampeerplaatsen. Daar zouden de bezoekers tussen de dieren slapen. Het plan werd echter geschrapt, maar een aantal elementen uit het plan werden wel gebouwd. Het hotel kwam er wel en ook werd een golfbaan aangelegd. Het hotel kwam na een klein jaar in handen van Cozi Emmen. In samenwerking met Jan Paul van Zeelenberg Architectuur werd het huidige plan ontwikkeld.

Afgelopen donderdag werd dit plan gepresenteerd in de Fijnfabriek, op het terrein waar het vakantieparadijs komt te staan. De grootte van het plan is iets gekrompen: in plaats van 700 huisjes worden in het nieuwe plan bijna 400 huisjes opgenomen. Op de zuidelijke kavel staan nog steeds het hotel en de golfbaan. Ten zuidoosten hiervan komen nog veertig tot vijftig hotelkamers, een restaurant en honderd ‘golfvilla’s'.

Huizen op het water

Rondom de zandwinplas, op het noordelijke deel van de kavel, komen 280 huisjes. Deze worden voor een deel op het water gebouwd. De huisjes komen op palen van bijna een meter hoog te staan. Dat is volgens de initiatiefnemers om ruimte te bieden aan dieren. Ook wordt hier het zogenoemde Lake House gebouwd. Dit is een gebouw waarin je een restaurant, beachbar en zwembad zult vinden.

‘Natuur is leidend’

 Architect Bron stelt dat de natuur voorop staat. Er komen geen kaveltjes en heggetjes: iedereen is op bezoek in de natuur. Dat gevoel willen zij opwekken bij de bezoekers. De huisjes worden daarnaast energieneutraal en krijgen zonnepanelen op de daken.

Ook omwonenden krijgen straks gratis toegang tot de zandwinplas. Er worden ook strandjes aangelegd en er komt de mogelijkheid om bootjes te huren. Dat zou wel in beperkte mate zijn.

Overwegend positief

De dorpsbesturen hebben de plannen vorige week in kunnen zien. De reacties zijn overwegend positief. Wel was er nog een punt van kritiek over de toename van verkeer rondom de Noordersloot. De gemeente neemt het bezwaar mee en kijkt of er maatregelen moeten worden getroffen. 

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.