Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

55-plussers zijn reislustiger dan ooit

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
55-plussers zijn reislustiger dan ooit
Groeiende welvaart onder de groep en vergrijzing. Deze twee factoren zorgen ervoor dat 55-plussers nooit eerder zo’n groot aandeel hebben in de toeristische sector. ABN-AMRO verwacht daarom dat de vakantie-uitgaven van deze groep flink gaat stijgen van 7,17 miljard euro in 2022 naar 10,68 miljard euro in 2027. Dat concludeert de bank uit het rapport ‘Rijp voor avontuur’ van ABN-AMRO. 

In de analyse is rekening gehouden met onder andere vergrijzing, het prijsniveau van vakanties tot 2022 en de ontwikkeling van lonen en pensioenen. De bank verwacht dat de totale vakantiebestedingen van 65-plussers met zo’n 810 miljoen euro stijgt in 2027. Dat komt neer op een totaal van 5,07 miljard euro. Ook de vakantiebestedingen van de leeftijdsgroep 55-64 jaar wordt verwacht flink in de lift te gaan. ABN AMRO denkt dat deze groep de komende jaren 2,7 miljard euro meer gaat uitgeven aan vakanties. Dan zou de totale vakantiebesteding van de groep 55-64 jaar stijgen tot 5,61 miljard euro.

Uitgaven fietsvakanties passeren dit jaar één miljard euro

Inmiddels zijn 55-plussers al goed voor 41 procent van alle toeristische overnachtingen in Europese hotels, vakantieparken en sterrencampings. 65-plussers vertegenwoordigen bijna een kwart van de toeristische overnachtingen. Deze groepen worden volgens de bank de komende jaren belangrijker, vanwege hun vermogensgroei en vergrijzing. Ook zijn 55-plussers vaker tweeverdieners, waardoor de mogelijkheid ontstaat om verder te reizen, in luxe accommodaties te overnachten en bijzondere ervaringen te zoeken. Hiermee wordt een opkomst van nieuwe trends onder oudere generaties gesignaleerd, zoals actieve vakanties of culinaire reizen.

Ook neemt de populariteit van fietsvakanties toe. De ABN AMRO verwacht dat de uitgaven aan fietsvakanties dit jaar stijgen tot boven één miljard euro. Meer dan de helft hiervan komt op het conto van 55-plussers.

Passend aanbod buiten hoogseizoen

55-plussers zijn actiever en avontuurlijker dan ooit. Daar kan de toeristische sector op inspelen door het aanbod aan te laten sluiten op de behoeftes van ouderen, bijvoorbeeld door in te spelen op de groeiende populariteit van fietsvakanties. Hotels en vakantieparken kunnen hun locatie langs fietsroutes onderstrepen en bewaakte fietsenstallingen realiseren die zijn bestemd voor elektrische fietsen. Voor touroperators is de populariteit van multigeneratie-reizen goed nieuws. Die worden vaak ruim van tevoren geboekt en dat brengt volgens ABN AMRO minder risico’s met zich me voor reisaanbieders. Ook zijn 55-plussers niet gebonden aan schoolvakanties, waardoor zij ook vakanties kunnen boeken buiten het hoogseizoen. Zo is het voorseizoen bij hen meer in trek dan het hoogseizoen. Wel heeft maar liefst 12 procent van de totale vakantiebestedingen van 55-plussers betrekking op de herfstvakantie.

06 december '23 (11:04)

Provincie laat weten: gemeente Almere kan statushouders aan woning helpen

De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

04 december '23 (10:49)

Oudste vakantiepark van het land in handen van recreanten

Goed nieuws voor de huis- en caravanbezitters op Recreatieoord Hoek van Holland. Na een succesvolle strijd tegen de verkoop van het vakantiepark worden de recreanten nog meer beloond. De gemeente draagt het beheer van het park over aan de mensen, meldt het AD.

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor.