Nederlandse hotels draaiden uitstekende zomer, maar hoteliers blijven voorzichtig

Door Fleur Zomer
2 min
De cijfers van kwartaal drie zijn binnengekomen en die schetsen een uiterst positief beeld voor de Nederlandse hotelsector. Dit blijkt onder meer uit een verzameling aan data die Booking.com en de European Accommodation Barometer (EAB) 2023 hebben bekendgemaakt. Niet alleen zouden Nederlandse hotels een hogere bezettingsgraad hebben, maar ook de gemiddelde dagtarieven (ADR) voor een hotelbezoek zijn toegenomen. Desalniettemin zijn hoteliers nog huiverig om zich positief te uiten over de toekomst van hun sector, zo melden Statista en Pretwerk.

Onderzoek vanuit Statista, de opdrachtgever voor de European Accommodation Barometer, wijst uit dat ‘revenge travel’ een reden is voor de toenemende hoeveelheid hotelbezoeken op zowel nationaal als internationaal niveau. Met ‘revenge travel’ wordt verwezen naar een toename in het aantal reizen en vakanties in binnen- en buitenland nadat dit voor een periode niet of minimaal mogelijk was. Door de coronapandemie heeft de hotelsector natuurlijk geruime tijd geleden onder de restricties omtrent reizen. Hoteliers zien nu echter dat mensen sneller geneigd zijn om een vakantie wél te boeken, omdat het nu weer toegestaan is en ze inmiddels hersteld zijn van de (financiële) impact van COVID-19.

Hoteliers zijn voorzichtig positief

Ondanks de goede resultaten van de afgelopen periode, zijn hoteliers voorzichtig positief. Zo kijken veel hoteleigenaren positief naar de toekomst, maar zijn ze ook huiverig over de stabiliteit van de Nederlandse economie. Ook personeelstekorten, de verhoging van energieprijzen, duurzaamheid en afvalvermindering zijn factoren die voor twijfel zorgen bij Nederlandse hotels.