Massale actie van camperaars tegen verhoging motorrijtuigenbelasting

Door Nationale Recreatiegids
2 min
Op dinsdag 24 oktober biedt de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) samen met initiatiefnemer  Jan Catsburg een petitie aan bij de Commissie Financiën van de Tweede Kamer. De aanleiding hiervoor is de voorgenomen verdubbeling van de motorrijtuigenbelasting voor campers. Deze gaat in 2026 in. Inmiddels hebben ruim 50.000 camperaars een handtekening gezet onder de petitie, meldt NKC.

Volgens het NKC is de verdubbeling van de wegenbelasting ‘slecht en ondoelmatig’. De belangenvereniging pleit voor een passend tarief en toekomstbestendige oplossingen zoals het betalen naar gebruik (bng). Deze oplossing is al eerder onderschreven door partijen uit de sector. “Het nu invoeren van deze ad hoc maatregel is unfair en heeft gevolgen voor de hele bij campers betrokken sector”, aldus NKC. Zij zien lever dat er gebruik wordt gemaakt van een bng en wil dat de overheid afziet van een verdubbeling van de motorrijtuigenbelasting.

Gebruik camper

Momenteel is de motorrijtuigenbelasting voor een camper een kwart van de belasting die je betaalt voor een personenauto. Dat komt doordat kampeerauto’s minder worden gebruikt en vaak ook in het buitenland rijden. Daarnaast stelt NKC dat de campers in gebieden rijden ‘waar het niet druk is’ en rijden buiten de spits. Daarom vindt NKC dat de druk op het wegennet van campers ‘verwaarloosbaar’ is en dat de verdubbeling van het tarief niet gerechtvaardigd is. De organisatie wil camperen betaalbaar houden.