Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zuid-Holland staat tóch permanente bewoning vakantieparken toe

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zuid-Holland staat tóch permanente bewoning vakantieparken toe / Foto: "Boomklever, vakantiehuisjes Dennenoord Vasse" door Johan Wieland
De vaste bewoners op zes vakantieparken in de gemeente Nieuwkoop kunnen opgelucht ademhalen: de provincie heeft na het debat van vrijdag ingestemd om permanente bewoning van vakantiehuizen toch toe te staan. Dat is na eerdere ophef onder bewoners op de parken in Nieuwkoop. De provincie hield vast om dit niet toe te staan, maar heeft haar gedachte veranderd. Dat meldt AD.

Een aantal van de bewoners had al een gedoogbeschikking gekregen voor langdurig verblijf op een vakantiepark, maar er waren ook velen die dit niet hadden. Dat is vanaf nu ook niet meer nodig. Het is de uitkomst van een debat in de Provinciale Staten van Zuid-Holland afgelopen vrijdag.

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de bewoners van de parken willen al langer dat de provincie het toestaat om op vakantieparken te wonen. Daar wilde Zuid-Holland niet aan beginnen. Nu heeft een ruime meerderheid van de PS toch ingestemd.

Opgelucht

Bewoners van de parken reageren blij. Zo ook Janine Wahl en Reik Ruts van de Stuurgroep Woonparken Zevenhoven. Van de ruim 300 vakantiehuisjes op parken als Zomerlust, Beau Rivage, Kromme Mijdrecht en Sans Souci is ongeveer 90 procent in gebruik voor permanente bewoning.

Vraagtekens

Het dagelijks bestuur van de provincie was toch sceptisch over permanente bewoning, omdat er niet voldoende voorzieningen (zoals riolering) op de parken zouden zijn. Ook zet het bestuur vraagtekens bij de locaties van de parken, die onder de rook van Schiphol zitten. In dit gebied wordt woningbouw beperkt. Dat zou volgens de provincie ook moeten gelden op de vakantieparken indien daar permanent wordt gewoond.

De PS heeft daar echter een andere mening over. Wahl en Ruts vinden dat er voldoende voorzieningen op de parken zijn ‘waar menig klein dorp jaloers op zou zijn’. "Het is nu zaak voor de gemeente Nieuwkoop en de bewoners om een bestemmingsplan voor elk individueel park op te stellen."

Minder woningen

Een klein tegenvallertje voor de gemeente is wel dat de 300 huisjes op de parken in mindering worden gebracht op het aantal huizen dat in de gemeente mag worden gebouwd. Dat is ook precies waar de gemeenteraad voor vreesde. 

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.