Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zuid-Holland staat tóch permanente bewoning vakantieparken toe

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Zuid-Holland staat tóch permanente bewoning vakantieparken toe / Foto: "Boomklever, vakantiehuisjes Dennenoord Vasse" door Johan Wieland
De vaste bewoners op zes vakantieparken in de gemeente Nieuwkoop kunnen opgelucht ademhalen: de provincie heeft na het debat van vrijdag ingestemd om permanente bewoning van vakantiehuizen toch toe te staan. Dat is na eerdere ophef onder bewoners op de parken in Nieuwkoop. De provincie hield vast om dit niet toe te staan, maar heeft haar gedachte veranderd. Dat meldt AD.

Een aantal van de bewoners had al een gedoogbeschikking gekregen voor langdurig verblijf op een vakantiepark, maar er waren ook velen die dit niet hadden. Dat is vanaf nu ook niet meer nodig. Het is de uitkomst van een debat in de Provinciale Staten van Zuid-Holland afgelopen vrijdag.

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de bewoners van de parken willen al langer dat de provincie het toestaat om op vakantieparken te wonen. Daar wilde Zuid-Holland niet aan beginnen. Nu heeft een ruime meerderheid van de PS toch ingestemd.

Opgelucht

Bewoners van de parken reageren blij. Zo ook Janine Wahl en Reik Ruts van de Stuurgroep Woonparken Zevenhoven. Van de ruim 300 vakantiehuisjes op parken als Zomerlust, Beau Rivage, Kromme Mijdrecht en Sans Souci is ongeveer 90 procent in gebruik voor permanente bewoning.

Vraagtekens

Het dagelijks bestuur van de provincie was toch sceptisch over permanente bewoning, omdat er niet voldoende voorzieningen (zoals riolering) op de parken zouden zijn. Ook zet het bestuur vraagtekens bij de locaties van de parken, die onder de rook van Schiphol zitten. In dit gebied wordt woningbouw beperkt. Dat zou volgens de provincie ook moeten gelden op de vakantieparken indien daar permanent wordt gewoond.

De PS heeft daar echter een andere mening over. Wahl en Ruts vinden dat er voldoende voorzieningen op de parken zijn ‘waar menig klein dorp jaloers op zou zijn’. "Het is nu zaak voor de gemeente Nieuwkoop en de bewoners om een bestemmingsplan voor elk individueel park op te stellen."

Minder woningen

Een klein tegenvallertje voor de gemeente is wel dat de 300 huisjes op de parken in mindering worden gebracht op het aantal huizen dat in de gemeente mag worden gebouwd. Dat is ook precies waar de gemeenteraad voor vreesde. 

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.