Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Texels vakantiepark kiest voor ‘smart grid’ om park van elektriciteit te voorzien

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Texels vakantiepark kiest voor ‘smart grid’ om park van elektriciteit te voorzien
Het grootste vakantiepark op Texel, Vakantiepark De Krim, start een project om zichzelf van voldoende stroom te voorzien. Daarvoor maakt het vakantiepark gebruik van het zogeheten ‘smart grid’. In eerste instantie gaat het om een proef, waarbij in zes chalets op het park de nieuwe energievoorziening wordt getest. Als de proef succesvol is, kan het op een later moment worden uitgebreid, meldt Verkeersbureau.

Je las net over het gebruik van een ‘smart grid’. Maar wat is dat precies? Met een smart grid kan de elektriciteitsvoorziening op een slimme manier worden gemeten en geregeld. Zo wordt de stroom verdeeld op basis van vraag en aanbod. Als er een chalet is met een overschot aan energie, dan wordt dit opgeslagen in batterijen. Het slimme energienetwerk weet of de energie dan naar een ander chalet kan worden gebracht, of moet worden herverdeeld. Op die manier zijn de chalets minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Volgens de directeur van het park is De Krim de eerste in Europa die een proef met een smart grid doet.

Zonnepanelen

De zes chalets die meedoen aan de proef hebben allemaal 22 zonnepanelen op de daken en een eigen batterij voor de opslag van de elektriciteit. Er is bewust voor gekozen om de proef na de zomer te starten, want dat zijn de omstandigheden die in het grootste deel van het jaar voorkomen.

Capaciteit Texel

Op het eiland is het elektriciteitsnet volledig verzadig. Daarom kunnen nieuwe bedrijven op Texel zich niet zomaar een elektriciteitsaansluiting krijgen. Die bedrijven of bestaande bedrijven die meer energie willen gebruiken komen op een wachtlijst te staan. Als de netbeheerder dit niet zou doen, dan neemt de kans op stroomstoringen en stroomuitval in de regio ook toen.

Zelfvoorzienend

Het doel van De Krim is om volledig zelfvoorzienend te zijn in elektriciteit. Daarvoor zijn zonnepanelen aangelegd op twee grote waterbergingen naast de golfbaan. In totaal moeten er 4.000 zonnepanelen energie leveren aan De Krim. Dat is goed voor 1,5 miljoen kilowatt. 

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.