Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Van der Valk Uden krijgt tientallen miljoenen voor noodopvang vluchtelingen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Van der Valk Uden krijgt tientallen miljoenen voor noodopvang vluchtelingen
De komende drie jaar wordt de locatie van hotelketen Van der Valk in Uden verhuurd aan het COA. Daar vangt de keten bijna 29 miljoen euro voor. Het Financieel Dagblad maakte een rekensom en kwam uit op een bedrag van 250 euro per dag per kamer. Het is niet bekend of dit meer is dan de reguliere omzet, meldt Eindhovens Dagblad.

Het Centraal Orgaan voor Opvang Asielzoekers (COA) huurt de komende drie jaar het hotel in Uden om asielzoekers op te vangen. Er wordt door beide partijen geen uitspraak gedaan over de vergoeding voor het hotel.

Wel meldt het Financieel Dagblad dat de kamerprijs voor de opvang van asielzoekers neerkomt op zo’n 250 euro per dag. Dat heeft de krant te horen gekregen van een ‘bron met kennis van de kwestie’. Het hotel telt 105 kamers, waardoor de vergoeding neer zou komen op bijna 10 miljoen euro per jaar. De huidige omzet van het hotel is niet bekend.

Het blijkt in ieder geval dat er een flink bedrag bij is gemoeid. Doordat er weinig opvanglocaties in het land zijn, worden ook de prijzen hoger. Daarnaast kost het meer geld om mensen op te vangen in noodlocaties zoals boten en hotels. In de afgelopen jaren zijn er veel reguliere azc’s in Nederland gesloten.

‘Fraude’

Binnen de horecafamilie Van der Valk is een tweestrijd ontstaan vanwege de asielopvang. Zo wordt Bob van der Valk, de voormalige directeur van het hotel in Duiven, door zijn ooms beschuldigd van ‘grootschalige fraude’ bij de contracten die zijn gesloten met het COA. Het FD meldt dat de oud-directeur er met tientallen miljoenen vandoor zou zijn gegaan. Dit betreft niet het hotel in Uden. Die behoort tot de Van der Valk Exclusief. Daar was Bob van der Valk niet bij betrokken.

Het COA zou volgens het FD in 2022 zo’n 100 miljoen euro hebben uitgegeven aan de opvang van asielzoekers. Bronnen van het dagblad stellen dat de hotelketen mede dankzij de noodopvang ‘nog nooit zo’n goed jaar heeft gehad’.

Lucratief

De komende drie jaar wordt het hotel in Uden dus gebruikt voor de opvang van asielzoekers. De plannen om het hotel uit te breiden worden daarom opgeschoven tot na deze periode. Van der Valk wil niet vertellen hoeveel de opvang oplevert. Een woordvoerder liet in juli weten dat zij ‘een positieve bijdrage willen leveren aan de samenleving’ en daarom het besluit heeft genomen om de vluchtelingen op te vangen.

Die woordvoerder sprak toen niet over geldzaken. Maar nu blijkt dus dat het waarschijnlijk gaat om bijna 30 miljoen euro.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor. 

22 november '23 ( 9:58)

Aanvraag voor bungalowpark met 300 woningen bij Willemstad ingediend

De projectontwikkelaar SVE Group heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend bij de gemeente Moerdijk. Het bedrijf wil op de plek van camping Bovensluis bij Willemstad een bungalowpark aanleggen. Deze krijgt ruim 300 recreatiewoningen, meldt BN de Stem.

21 november '23 (11:05)

Het Rijk bepaalt of er permanent gewoond mag worden op vakantieparken

Aanvragen bij de gemeente om een vakantiepark om te vormen naar een woonwijk worden vaak niet goedgekeurd. Maar daar kan verandering in komen. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt het straks gemakkelijker om permanent in een vakantiehuis te wonen. Zelfs als de gemeente het daar niet mee eens is, meldt de Stentor.

20 november '23 (10:40)

Brand legt chalet bij Emst volledig in de as

Zaterdagnacht moest de brandweer in Emst uitrukken voor een schoorsteenbrand in een chalet. Toen de hulpdiensten arriveerden sloegen de vlammen al uit het dak. Van het chalet is niets meer over, meldt de Stentor.

17 november '23 ( 8:50)

Excuses en geld voor hoteliers die lang wachtten op geld Booking

Booking.com is door het stof gegaan tegenover gedupeerde hoteliers en andere verhuurders van vakantieverblijven die maandenlang op hun geld moesten wachten. Door problemen na een systeemupgrade afgelopen zomer kregen veel partners van het oorspronkelijk Nederlandse internetbedrijf lange tijd niet het geld dat hun gasten via de boekingssite hadden betaald. Partners die meer dan 21 dagen hebben moeten wachten op hun geld krijgen deze maand een vergoeding, die begint bij een bedrag van 50 euro.

15 november '23 (10:12)

Vakantiepark in Akkrum heeft plannen voor grote uitbreiding

Er staan grote plannen op de agenda van recreatiepark Tusken de Marren in het Friese Akkrum. Het park moet straks vier keer zo groot worden als dat het nu is. Dan staan er ook drie keer zoveel huisjes als nu. Dat meldt de Leeuwarder Courant.