Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig? / Foto: "Binnenpad 47B Giethoorn" door Eef NL
Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

Veel mensen gingen de laatste jaren op koopjesjacht voor een recreatiewoning op een vakantiepark. Daarin was 2020 het absolute piekjaar. Toen werden er volgens het kadaster meer dan 7.500 huisjes op vakantieparken verkocht. Inmiddels is dit aantal aan het afnemen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er nog geen tweehonderd vakantiehuisjes verkocht.

Belasting

Een van de voornaamste redenen van deze afname is de verhoging van de overdrachtsbelasting. Die steeg met meer dan 10 procent. Ook veranderde de bo3-belasting (sparen en beleggen) en steeg de hypotheekrente. Directielid van EuroParcs, Andries Bruil, had dit al een beetje aan zien komen. Hij wist al dat zoiets zou gebeuren op het moment dat de renteverhoging bekend werd.

Rendement

Veel vakantiehuisjes werden dus niet gekocht om zelf in te recreëren, maar om rendement mee te behalen. Bruil stelt dat 80 tot 85 procent van de aankopen om deze reden was. Daar is nu een kentering in te zien: “Uit marktonderzoek blijkt dat het overgrote deel van de geïnteresseerden in een vakantiewoning tegenwoordig het eigen gebruik het belangrijkst vindt”, aldus Bruil.

Particuliere eigenaren

In het kadaster staat dat Nederland 140.000 vakantiewoningen op parken telt. Daarvan zijn bijna 90.000 in het bezit van particulieren. Zij hebben vaak één vakantiehuis. Volgens Bruil zoeken die mensen naar rust. Hij noemt de verstedelijking als oorzaak en stelt dat mensen een toenemende behoefte aan rust, ruimte en frisse lucht hebben. “Senioren verkopen bijvoorbeeld hun grote huis, maar missen bijvoorbeeld de ruimte van een tuin.”  

Leasen

EuroParcs heeft daarnaast een constructie opgezet, zodat mensen die graag een vakantiehuis willen maar dit niet kunnen betalen, deze kunnen leasen.

Door een vakantiehuis te leasen kan de koper de nieuwe box 3-regels omzeilen. Dat komt omdat je geen eigenaar wordt wanneer je iets leaset, en dus ook niet behoort tot het eigen vermogen. Deze constructie moet er ook toe leiden dat zij in beeld komen bij mensen die vroeger een stacaravan hadden, de jaarplaatshouders. Veel stacaravans zijn de afgelopen jaren verdwenen uit parken. Die worden vaak vervangen voor luxe vakantiehuisjes of glampingtenten.  

13 september '24 (14:13)

Man maakt camper schoon en die brandt daarna volledig af

Donderdagmiddag moest de brandweer in Waalwijk naar een brand in een camper. Deze is volledig afgebrand. Het gebeurde vlak nadat de eigenaar de camper had schoongemaakt. De vlammen sloegen onder de motorkap vandaan. Bij de brand kwam veel rook vrij, meldt Brabants Dagblad.

12 september '24 (10:38)

Vakantieparken hebben steeds meer vaste bewoners

Dat er in het hoofdlijnenakkoord is afgesproken om permanente bewoning op vakantieparken te gedogen, blijkt ook uit cijfers van het CBS. Iets meer dan 59.000 mensen stonden op 1 januari 2024 ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark. Dat is 14 procent meer dan vijf jaar geleden. Vaak gaat het om eenpersoonshuishoudens van hogere leeftijd met een recente inschrijving in Nederland. Dit melden CBS en NOS. 

11 september '24 (10:27)

Peter Gillis wil dat bewoners vakantiepark Prinsenmeer per direct verlaten

Bewoners van het vakantiepark Prinsenmeer in Asten zijn niet blij met het besluit van televisiebekendheid Peter Gillis. Hij eist dat zij per direct het terrein verlaten, meldt Hart van Nederland.

10 september '24 (12:37)

Vakantiepark vreest voor daling boekingen door plaatsen windmolens

De plannen van de gemeente Voorne aan Zee om twee hoge windmolens te plaatsen vallen niet goed bij vakantiepark Lakeside Resort Brielle in Zwartewaal. De directie van het Roompot-vakantiepark is geschrokken. Daarom heeft het bezwaar aangetekend, meldt PZC.

10 september '24 (10:24)

Caravan in rook opgegaan door brand

Dinsdagochtend woedde een flinke brand op Camping de Konijnenberg in Harderwijk. Daar stond een caravan in brand, waarna de vlammen metershoog boven de caravan uitstaken. Er is dan ook niets meer over van het voertuig, meldt Omroep Gelderland.

09 september '24 (15:05)

Gemeente keurt sloop zwembad op vakantiepark De Berckt goed

De gemeente Peel en Maas geeft toestemming aan vakantiepark De Berckt in Baarlo om een deel van het zwembad, waarvan in juli het dak instortte, te slopen. De gemeente keurde de sloopmelding goed, meldt L1.

09 september '24 (14:44)

Vakantieparken in Neder-Betuwe moeten weer recreatiebestemming worden

Er komt een einde aan de illegale bewoning van de vakantiehuizen op de parken in Neder-Betuwe. Daar gaat de gemeente ‘rigoureus leegvegen’. Om erop toe te zien dat alle illegale, vaak Oost-Europese, bewoners de vakantieparken verlaten, worden extra controleurs ingezet, meldt de Gelderlander.

06 september '24 (13:45)

Boommarter houdt bouw vakantiepark tegen

Bij recreatiegebied Vlietland bij Leidschendam wordt niet gestart met de bouw van een vakantiepark. Daar is namelijk een omgevingsvergunning afgewezen omdat hier een boommarter woont. Of dit een definitief einde van de plannen betekent, dat is niet duidelijk. Volgens wethouder Bianca Bremer houdt uitstel niet direct afstel in, meldt Omroep West.

05 september '24 (12:18)

Bewoners vakantiepark Prinsenmeer moeten over tien dagen weg zijn

Alle bewoners van vakantiepark Prinsenmeer van Peter Gillis moeten op 15 september weg zijn. Onder de bewoners bevinden zich drie gezinnen met jonge kinderen, die vrezen voor afsluiting van het gas, water en licht door eigenaar Oostappen. Veilig Thuis is inmiddels bij de zaak betrokken vanwege de minderjarige bewoners. Dit meldt Omroep Brabant. 

05 september '24 ( 6:03)

Btw-verhoging op hotelovernachtingen niet goed doordacht

Het kabinet overschat de inkomsten die het verwacht te halen uit een aangekondigde btw-verhoging voor overnachtingen in hotels, pensions en andere logies. Dat meldt ABN AMRO op basis van berekeningen. De maatregel is volgens de bank niet goed doordacht en kan meer schade aanrichten dan het oplevert.