Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig? / Foto: "Binnenpad 47B Giethoorn" door Eef NL
Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

Veel mensen gingen de laatste jaren op koopjesjacht voor een recreatiewoning op een vakantiepark. Daarin was 2020 het absolute piekjaar. Toen werden er volgens het kadaster meer dan 7.500 huisjes op vakantieparken verkocht. Inmiddels is dit aantal aan het afnemen, meldt de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM). In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er nog geen tweehonderd vakantiehuisjes verkocht.

Belasting

Een van de voornaamste redenen van deze afname is de verhoging van de overdrachtsbelasting. Die steeg met meer dan 10 procent. Ook veranderde de bo3-belasting (sparen en beleggen) en steeg de hypotheekrente. Directielid van EuroParcs, Andries Bruil, had dit al een beetje aan zien komen. Hij wist al dat zoiets zou gebeuren op het moment dat de renteverhoging bekend werd.

Rendement

Veel vakantiehuisjes werden dus niet gekocht om zelf in te recreëren, maar om rendement mee te behalen. Bruil stelt dat 80 tot 85 procent van de aankopen om deze reden was. Daar is nu een kentering in te zien: “Uit marktonderzoek blijkt dat het overgrote deel van de geïnteresseerden in een vakantiewoning tegenwoordig het eigen gebruik het belangrijkst vindt”, aldus Bruil.

Particuliere eigenaren

In het kadaster staat dat Nederland 140.000 vakantiewoningen op parken telt. Daarvan zijn bijna 90.000 in het bezit van particulieren. Zij hebben vaak één vakantiehuis. Volgens Bruil zoeken die mensen naar rust. Hij noemt de verstedelijking als oorzaak en stelt dat mensen een toenemende behoefte aan rust, ruimte en frisse lucht hebben. “Senioren verkopen bijvoorbeeld hun grote huis, maar missen bijvoorbeeld de ruimte van een tuin.”  

Leasen

EuroParcs heeft daarnaast een constructie opgezet, zodat mensen die graag een vakantiehuis willen maar dit niet kunnen betalen, deze kunnen leasen.

Door een vakantiehuis te leasen kan de koper de nieuwe box 3-regels omzeilen. Dat komt omdat je geen eigenaar wordt wanneer je iets leaset, en dus ook niet behoort tot het eigen vermogen. Deze constructie moet er ook toe leiden dat zij in beeld komen bij mensen die vroeger een stacaravan hadden, de jaarplaatshouders. Veel stacaravans zijn de afgelopen jaren verdwenen uit parken. Die worden vaak vervangen voor luxe vakantiehuisjes of glampingtenten.  

06 december '23 (11:04)

Provincie laat weten: gemeente Almere kan statushouders aan woning helpen

De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

04 december '23 (10:49)

Oudste vakantiepark van het land in handen van recreanten

Goed nieuws voor de huis- en caravanbezitters op Recreatieoord Hoek van Holland. Na een succesvolle strijd tegen de verkoop van het vakantiepark worden de recreanten nog meer beloond. De gemeente draagt het beheer van het park over aan de mensen, meldt het AD.

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor.