Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt / Foto: "Booking.com" door Pandemia
Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

Volgens Booking.com gaat het om een ‘zeer geloofwaardige en verfijnde’ phishingaanval. Inmiddels heeft het platform een melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

De hack ziet er als volgt uit: hotels krijgen een mail waarin zij worden verleid om een bestand met malware te downloaden. Vanaf daar kunnen de hackers het account van het hotel overnemen en deze gebruiken op Booking.com. Vervolgens is het gemakkelijk voor de hackers om zich voor te doen als het hotel. Ze sturen een mail waarin staat dat er problemen zijn met de creditcardgegevens. Als er niet betaald wordt, wordt ook de reservering geannuleerd. Het is gemakkelijk om in deze neppe mail te stinken, aangezien de hackers zich erg geloofwaardig kunnen voordoen als de hotels.

Onbekend aantal hotels

Het is niet bekend hoeveel hotels zijn getroffen door de hack. Booking.com wil daarnaast geen cijfers delen. Hoofd beveiliging Marnie Wilking stelt dat het ‘maar om een klein deel’ van de toch ruim 28 miljoen accommodaties die er op het platform staan. Ook meldt BNR dat er op Reddit meerdere verhalen staan van mensen die de afgelopen tijd geld zijn verloren nadat zij een mail van een hotel hebben ontvangen.

Booking.com stelt dat de hackers wel alleen de gegevens van de hotels buit hebben gemaakt en niet in de interne systemen van het platform zijn doorgedrongen. Het bedrijf laat weten dat slachtoffers zich kunnen melden zodat zij samen naar een oplossing kunnen komen en het gestolen geld terug kunnen krijgen.

De afgelopen maanden is Booking.com de hotels aan het waarschuwen voor phishingaanvallen. Ook wordt er AI-technologie gebruikt om verdachte activiteiten op het platform op te sporen.

Bestrijding

Beveiligingsexperts stellen dat er een wapenwedloop is tussen Booking.com en hackers. Deze methode om geld bij mensen afhandig te maken is al jaren oud. Wel worden er steeds nieuwe manieren gevonden om de gegevens in handen te krijgen, waardoor het lastig is om dit soort hacks volledig te voorkomen. Experts raden het platform aan om te investeren in online beveiliging.

06 december '23 (11:04)

Provincie laat weten: gemeente Almere kan statushouders aan woning helpen

De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

04 december '23 (10:49)

Oudste vakantiepark van het land in handen van recreanten

Goed nieuws voor de huis- en caravanbezitters op Recreatieoord Hoek van Holland. Na een succesvolle strijd tegen de verkoop van het vakantiepark worden de recreanten nog meer beloond. De gemeente draagt het beheer van het park over aan de mensen, meldt het AD.

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor.