Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten / Foto: Landal GreenParks
Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

Driehonderd luxe huisjes in de bossen. Dat is het plan voor het vakantiepark op de grens van Nederland en België. Peter Jacobs is de ontwikkelaar die de bouw gaat realiseren. Jacobs was ook betrokken bij de herontwikkeling van Strijp-S in Eindhoven. Ook speelde hij een rol bij de verbouwing van het Paleiskwartier in Den Bosch en de Spoorzone in Tilburg.

De definitieve plannen voor het vakantiepark werden verwacht deze zomer al klaar te liggen. Dit werd echter vertraagd omdat de materiaalkosten een stuk hoger uitvielen dan verwacht. Op dit moment wordt er met bouwers gekeken naar het nieuwe kostenplaatje. Volgens Jacobs is het een lastig proces, aangezien vakantiewoningen op het gebied van energie dezelfde eisen hebben als een permanente woning.

Dit heeft een impact op de rendabiliteit van de huisjes. Het wordt natuurlijk duurder, dus zullen ook de prijzen voor het huren van een huisje hoger worden. Jacobs stelt dat een recreatiewoning niet het hele jaar door wordt verhuurd. Volgens de ontwikkelaar zouden de kosten zo’n dertig tot veertig procent over het budget gaan als de materialen nu worden gekocht.

Keuze

Een andere keuze is om minder, maar nog steeds luxe huizen te bouwen. Die kunnen dan tegen een hogere prijs worden verhuurd stelt Jacobs. Landal GreenParks, die het park gaat beheren, en Jacobs hebben besloten dat het de beste keuze is om voor luxe huizen te kiezen. Volgens Jacobs wordt de behoefte van mensen om luxe op vakantie te gaan steeds groter.

Toeristenbelasting

Naast veranderende plannen voor de ontwikkelaar en beheerder moet ook de gemeente Bergeijk haar plannen aanpassen. In eerste instantie verwachtte de gemeente dat zij een bedrag van zo’n 100.000 euro aan toeristenbelasting konden rekenen voor 2024. Dit is niet meer haalbaar. Daarom worden de gevolgen van de vertraging verwerkt in de begroting voor 2024-2027. Die wordt in november gepresenteerd.  

06 december '23 (11:04)

Provincie laat weten: gemeente Almere kan statushouders aan woning helpen

De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

04 december '23 (10:49)

Oudste vakantiepark van het land in handen van recreanten

Goed nieuws voor de huis- en caravanbezitters op Recreatieoord Hoek van Holland. Na een succesvolle strijd tegen de verkoop van het vakantiepark worden de recreanten nog meer beloond. De gemeente draagt het beheer van het park over aan de mensen, meldt het AD.

01 december '23 (15:31)

Remboe Village overgenomen door Poelman Vakantieparken

Vanaf 1 december is Remboe Village niet langer meer in eigendom van EuroParcs. Het park is namelijk overgenomen door Poelman Vakantieparken, zo meldt EuroParcs.

01 december '23 ( 9:34)

Provincie Limburg ontvangt petitie tegen 'verroompottisering'

De bouw van nieuwe vakantieparken in Limburg moet worden ingedamd, vinden de ondertekenaars van een petitie tegen de "verroompottisering" van de provincie. De petitie voor het behoud van een camping in het Heuvelland, volgens de initiatiefnemers door zo'n 11.000 mensen ondertekend, werd vrijdagochtend aangeboden aan de Limburgse gedeputeerde Michael Theuns (ruimte, CDA).

30 november '23 (12:18)

Geen plek meer beschikbaar voor statushouders in Gelderland

Gelderse gemeenten stellen "dat de grens is bereikt" in de opvang van statushouders, zo schrijft de provincie. Er zijn te weinig sociale huurwoningen beschikbaar en ook is er een "mismatch" tussen het type woningen en de mensen voor wie een plek wordt gezocht.

29 november '23 (10:32)

Overleden man in arbeidsmigrantenhotel stierf aan natuurlijke dood

Zondagavond werd een man dood aangetroffen in een arbeidsmigrantenhotel in Wolphaartsdijk. In eerste instantie werd een vrouw, die ook in het hotel verblijft, als verdachte aangehouden. Nu blijkt dat de man aan een natuurlijke dood is overleden. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, meldt Omroep Zeeland.

28 november '23 (11:18)

‘Permanente bewoning vakantieparken levert weinig woonruimte op’

Als het aan de landelijke politiek ligt, wordt het straks makkelijker om een vakantiepark om te bouwen naar een woonwijk. Maar heeft dat daadwerkelijk een voordelig effect op de woningmarkt en -ruimte? Programmamanager Rob van den Hazel van programma Vitale Vakantieparken op de Veluwe vertelt hierover. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

27 november '23 (11:23)

Buurt stapt naar rechter om asielopvang Van der Valk in Uden tegen te houden

Het plan van het Van der Valk-hotel in Uden om vanaf begin december 300 asielzoekers op de te vangen valt niet bij iedereen even goed. Een groep buurtbewoners gaat via de rechter proberen om de opvang tegen te houden. Dat doen zij door middel van een kort geding. Volgens de bewoners is het besluit ‘gepruts van de gemeente’, meldt Brabants Dagblad.

27 november '23 ( 8:55)

Dode in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk, vrouw opgepakt

In een arbeidsmigrantenhotel in het Zeeuwse Wolphaartsdijk is zondag rond 19.00 uur een dode man gevonden. Een vrouw, die eveneens in het hotel aan de Lepelstraat verblijft, is aangehouden. Haar betrokkenheid bij de dood van de bewoner wordt onderzocht, meldt de politie.

23 november '23 (14:27)

Flinke brand uitgebroken in chalet op vakantiepark in Vierhouten

Na een flinke brand in een chalet op vakantiepark Samoza in Vierhouten, is deze onbewoonbaar verklaard. Gelukkig zijn andere chalets in de buurt bespaard gebleven. Dit meldt De Stentor.