Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Na flinke groei zien Haagse hotels dat bezoekersaantallen weer afnemen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Na flinke groei zien Haagse hotels dat bezoekersaantallen weer afnemen / Foto: "Junior Suite Bedroom, Hotel Des Indes - Den Haag" door TravelingOtter
De afgelopen twee jaar waren succesvol voor hotels in Den Haag. Het aantal boekingen bleef maar stijgen en daardoor zaten veel hotels in de omgeving vol tijdens de laatste zomers. Zo werd er vorig jaar zelfs een recordaantal hotelovernachtingen geboekt. Het slechte weer zorgt echter voor een kentering in deze ontwikkeling. Er kwamen minder Duitse toeristen naar de stad en dus waren de hotels ook minder vol, meldt het AD.

Inge van Weert van het Hoteloverleg in Den Haag, constateerde deze afname. Zij stelt dat er in vergelijking met de zomer van vorig jaar zo’n vijftien procent minder mensen een hotelovernachting in Den Haag boekten. Zij denkt dat het slechte weer daar een rol in heeft gespeeld.

Duitse toeristen

Veel van het toerisme in Den Haag is te danken aan het weer. Dat is deze zomer niet geweldig geweest. Wel hebben een aantal evenementen plaatsgevonden, maar volgens Van Weert hebben ook deze geen geweldige cijfers geboekt. Wat haar ook opvalt is dat Duitsers voor het eerst niet meer de grootste groep in hotels zijn. Dit jaar waren dat de Nederlandse gasten. Duitse toeristen staan dit jaar op de tweede plaats.

“Zowel de prijzen als de bezetting bleven achter. Echte topzomerdagen zijn er niet geweest dit jaar”, stelt Van Weert. Zij denkt dat de lagere bezoekersaantallen een combinatie zijn van slecht weer, maar ook de hoge inflatie en de recessie in Duitsland. Wel heeft het WK zeilen en een congres in Den Haag de hotelovernachtingen de laatste twee weken van augustus laten stijgen.

Van Weert denkt dat de hotelsector – net zoals de horeca-, cultuur en retailsector – belangrijk zijn voor Den Haag en haar bedrijven, evenementen en congressen. De mensen die voor deze gelegenheden naar de stad komen besteden vaak ook geld aan restaurants, musea en winkels.

Hotelbouw

De discussie over het bouwen van nieuwe hotels komt met deze teleurstellende cijfers ook voorlopig tot een einde. Na de succesvolle zomer van 2022 laaide deze weer even op, maar wordt door de cijfers van dit jaar weer net zo hard de kop ingedrukt. Na de coronaperiode besloot de gemeente om een einde te maken aan de nieuwe hotels en het sterk groeiende aantal hotelkamers. Voordat er weer gebouwd kan worden moet de hotelbezetting eerst gemiddeld 70 procent zijn over een periode van twee jaar.

Nieuwe hotels

Alleen initiatieven waar al een vergunning voor is verleend of die passen in het ‘planvoorraad’ van duizend kamers kunnen nog worden uitgevoerd. Het is ook mogelijk om nieuwe hotels te bouwen op plekken waar het bestemmingsplan deze toestaat. Verder gaat de gemeente geen vergunning meer verlenen. Er zijn volgens de gemeente meer dan 700 nieuwe hotelkamers opgeleverd sinds de invoering van het nieuwe hotelbeleid.

Dat percentage van 70 procent is dit jaar niet gehaald. Zelfs met het recordaantal overnachtingen van vorig jaar is dit percentage niet bereikt. Ook kleine hostels, motels en pensions worden meegenomen in de telling. De grotere hotels moeten het doorgaans hebben van zakelijke bezoeken.

30 procent

Maar hoe hoog is het bezettingspercentage dan wel? De stop is niet voor niets ingevoerd. Dit is mede te wijten aan de coronacrisis. Die heeft rake klappen uitgedeeld aan de verblijfseconomie. Zo werd in 2020 een bezettingsgraaf van zo’n 30 procent vastgesteld. Medewerking vanuit de gemeente wordt alleen geleverd op het moment dat er weer ongeveer 1,6 miljoen hotelovernachtingen per jaar zijn. Dit zal gezien de laatste cijfers niet snel veranderen.

30 mei '24 (10:35)

Kleiner vakantiepark Dommelsvoort wordt geschrapt door Land van Cuijk

De gemeente Land van Cuijk heeft besloten het plan voor een kleiner vakantiepark bij Dommelsvoort niet door te laten gaan. De combinatie van het vakantiepark met reguliere woningen werd als te massaal beoordeeld door de gemeente. Het oorspronkelijke idee was om een bescheiden recreatiepark te realiseren dat zou worden gecombineerd met de bouw van reguliere woningen, dit meldt de Gelderlander.

30 mei '24 (10:15)

Op deze leuke plekjes in Nederland parkeer je gratis jouw camper

Het mooie aan een camper of caravan is natuurlijk dat je overal alle voorzieningen bij je hebt die nodig zijn. Het enige wat je nog moet vinden is een parkeerplaats. Sommige campings vragen een vergoeding om jouw mobiele tent te parkeren, maar er zijn ook veel plekken in het land waar dat voor noppes kan. Die plekken hebben wij voor jou onder elkaar gezet.

29 mei '24 (14:01)

Zomerkriebels op de camping? Het kan bij Mingle the Single

De liefde van je leven tegenkomen kan je overal overkomen. In de supermarkt, op vakantie, of… in een kano. Eind juni is het weer tijd voor het jaarlijkse evenement Mingle the Single op camping Polderland in Hoeksche Waard. Het is de vijfde keer dat het kampeerevent voor vrijgezellen wordt georganiseerd, meldt AD.

29 mei '24 (12:30)

ANWB en NKC organiseren gezamenlijke camperverkiezing

De ANWB en NKC slaan de handen ineen bij de organisatie van de verkiezing van de Camper van het Jaar. Tot voor kort hadden beide organisaties hun eigen verkiezing voor de beste camper van het jaar, maar omdat het tot verwarring leidde hebben beide besloten om er een gezamenlijke verkiezing van te maken, meldt NKC. 

29 mei '24 (11:35)

Brand naast kampeerwinkel in Zeeland legt camper en caravans in de as

In Heinkenszand woedde afgelopen nacht een flinke brand bij een kampeerwinkel. Daardoor zijn twee caravans en een camperbus in vlammen opgegaan. Ook werd de autoweg N665 tijdelijk afgesloten vanwege de rookvorming en bluswerkzaamheden. Niemand raakte gewond, meldt Omroep Zeeland.

28 mei '24 (15:34)

Vakantiepark ’t Vechtdal breidt uit en verduurzaamt flink

Ambities om te groeien zijn er altijd. Ook eigenaren Jeroen en Denise Ruiterkamp voelen die ambitie. Zij hebben hun vakantiepark driemaal in omvang laten groeien. Ze namen echter nog een extra stap. Zo zijn alle nieuwe vakantiehuizen op hun Lodgepark ’t Vechtdal in Dalfsen helemaal energieneutraal. Deze trend is al enige tijd zichtbaar in vakantieparkland, maar breidt zich steeds verder uit, meldt nu.nl.

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen.