Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zuid-Holland wordt niet gedwongen permanente bewoning vakantieparken toe te staan

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Zuid-Holland wordt niet gedwongen permanente bewoning vakantieparken toe te staan / Foto: "Netherlands, Ronde Venen, Kromme Mijdrecht" door Vincent van Zeijst
Moet het mogelijk zijn voor mensen om permanent op een vakantiepark te wonen? Volgens demissionair minister Hugo de Jonge van Wonen wil hierover in gesprek gaan met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Nieuwkoop. Toch stelt de minister dat hij van mening is dat de partijen hier samen uit moeten komen. Dat meldt het AD.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat er de minister de provincie niet zal afdwingen de permanente bewoning van vakantieparken toe te staan, waar de gemeente Nieuwkoop op hoopt.

Kort geleden beantwoordde De Jonge schriftelijke vragen van JA21 over deze kwestie. Gemeente Nieuwkoop is al jaren bezig om permanente bewoning op vakantieparken zoals Zomerlust, Beau Rivage, Kromme Mijdrecht, Sans Souci en Dolce Vita in goede banen te leiden. De driehonderd woningen worden momenteel al praktisch permanent bewoond.

Geen handhaving

De provincie stelt dat het toestaan van permanente bewoning op vakantieparken betekent dat er een nieuwe woonlocatie in het buitengebied is. Daar zit de provincie niet op te wachten. Ook zegt Zuid-Holland dat zij dit niet gaan handhaven en leggen de verantwoordelijkheid hiervoor bij de gemeente Nieuwkoop. Ook na de reactie van De Jonge houdt de provincie vast aan haar standpunt.

De Jonge schreef in een brief aan de Tweede Kamer dat de gemeenten het best zicht hebben op de vakantieparken. Ook stelt hij dat permanente bewoning niet overal gewenst is. Wel zet de minister zich in om parken te veranderen naar plekken voor permanente bewoning. Zuid-Holland geeft hierover aan dat er geen geschikte parken zijn in de provincie.

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de bewoners van de parken gaan binnenkort wederom proberen om de provincie te overtuigen haar gedachten te veranderen.

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.