Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bewoners recreatiewoningen Havelte moeten plaats maken voor nieuwbouw

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Bewoners recreatiewoningen Havelte moeten plaats maken voor nieuwbouw
Er heerst onrust onder de bewoners van chalets en stacaravans op Park Hesselte in Havelte. De gemeente Westerveld heeft hen laten weten dat zij per 1 januari niet meer op deze plek kunnen wonen. Vanaf dan moeten de bewoners dus weg zijn en moeten zij hun huizen ook van het terrein af halen. Onbegrip voor deze relatief snelle beslissing en onzekerheid over hun toekomst kenmerken de gemoedstoestand van de bewoners.

Anneke Karssen woont al meer dan zes jaar op het park in het Drentse Havelte. Die zes jaar heeft ze met veel plezier doorgebracht en ze is verdrietig dat ze het park moet verlaten. “Het is mijn enige huis, mijn thuis”, zegt ze tegen RTV Drenthe. In totaal wonen er zo’n 24 tot 26 mensen. Anneke noemt het een ‘knarrenhof’ gezien de bewoners al wat op leeftijd zijn maar wel allemaal voor elkaar zorgen.

Karssen kwam in 2017 naar Park Hesselte. Gezien ze een schipperskind was, geeft ze aan dat ze niet goed tegen kleine ruimtes kan. Daarom kocht ze haar boshutje en in overleg met de toenmalige eigenaar van het park kon zij hier permanent intrekken. In 2022 kocht de gemeente het park. Die wil een deel van het park veranderen in een woonwijk. Op een ander deel van het park komen flexwoningen voor mensen die met spoed een woning zoeken. Waar het ‘knarrenhofje’ staat, wil de gemeente ook huizen bouwen.

Toestand bewoners

In de tijd dat Anneke op het park woonde heeft de gemeente nooit permanente bewoning gehandhaafd. Daar kwam verandering in toen de gemeente de bewoners midden juli opriep om bij elkaar te komen. Toen liet de gemeente hen weten dat zij per 31 december het park moeten verlaten. Dat kwam volgens Marieke Hofmann, die in een chalet op het park woont, aan als een harde klap. Ze vertelt dat veel mensen aangedaan zijn door het bericht. “Vooral de wat oudere mensen zijn heel erg geschokt en verdrietig.” Volgens haar is de tijdsdruk de grootste kopzorg.

Hofmann kwam drie jaar geleden naar het park toe nadat ze een tijd in het buitenland woonde. De chalet waar ze in woont was al in haar bezit. Toen haar ouders haar vroegen om meer als mantelzorger aan de slag te gaan, besloot ze om naar de chalet te verhuizen. Het was een uitdaging om een huis te vinden rond Havelte.

Geen concrete plannen

Inmiddels hebben Karssen en Hofmann zich achter de vereniging Huurdersbelang Hesselte geschaard. Ze begrijpen waarom er nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Maar waar zij wel onbegrip voor hebben, is het tempo waarin de gemeente dit wil doen. “Wij kunnen ons niet voorstellen dat per 1 januari de schep in de grond gaat en die woningen gebouwd worden.” Ze denken dat het stuk grond na de jaarwisseling braak komt te liggen. Ze doelen ook op een Natura-2000 gebied dat in de omgeving ligt. Ook zijn er nog geen concrete plannen opgesteld door de gemeente.

Waar het eerst zo gemoedelijk en gezellig aan toe ging op het park, is de gemoedstoestand van de bewoners veranderd. Niet alleen maken zij zich zorgen over hun toekomst, ook zien zij dat het park steeds meer in verval komt sinds de gemeente het in haar bezit heeft. Er zijn al lege standplaatsen en Karssen laat zien hoe gas uit een leiding ontsnapt. Daarom baart de woonveiligheid haar ook zorgen. Overal groeit onkruid en er is geen tuinman of -vrouw te bekennen.

De bewoners voelen zich daarom in de steek gelaten. Ze willen graag in gesprek met de gemeente in de hoop dat ze de einddatum van tafel kunnen krijgen. Dan zouden zij wat ademruimte hebben om goed te denken over hun toekomst en oplossingen voor de situatie. De hoop dat zij dit voor elkaar kunnen krijgen is er zolang er nog geen concrete plannen liggen. 

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.