Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bewoners recreatiewoningen Havelte moeten plaats maken voor nieuwbouw

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Bewoners recreatiewoningen Havelte moeten plaats maken voor nieuwbouw
Er heerst onrust onder de bewoners van chalets en stacaravans op Park Hesselte in Havelte. De gemeente Westerveld heeft hen laten weten dat zij per 1 januari niet meer op deze plek kunnen wonen. Vanaf dan moeten de bewoners dus weg zijn en moeten zij hun huizen ook van het terrein af halen. Onbegrip voor deze relatief snelle beslissing en onzekerheid over hun toekomst kenmerken de gemoedstoestand van de bewoners.

Anneke Karssen woont al meer dan zes jaar op het park in het Drentse Havelte. Die zes jaar heeft ze met veel plezier doorgebracht en ze is verdrietig dat ze het park moet verlaten. “Het is mijn enige huis, mijn thuis”, zegt ze tegen RTV Drenthe. In totaal wonen er zo’n 24 tot 26 mensen. Anneke noemt het een ‘knarrenhof’ gezien de bewoners al wat op leeftijd zijn maar wel allemaal voor elkaar zorgen.

Karssen kwam in 2017 naar Park Hesselte. Gezien ze een schipperskind was, geeft ze aan dat ze niet goed tegen kleine ruimtes kan. Daarom kocht ze haar boshutje en in overleg met de toenmalige eigenaar van het park kon zij hier permanent intrekken. In 2022 kocht de gemeente het park. Die wil een deel van het park veranderen in een woonwijk. Op een ander deel van het park komen flexwoningen voor mensen die met spoed een woning zoeken. Waar het ‘knarrenhofje’ staat, wil de gemeente ook huizen bouwen.

Toestand bewoners

In de tijd dat Anneke op het park woonde heeft de gemeente nooit permanente bewoning gehandhaafd. Daar kwam verandering in toen de gemeente de bewoners midden juli opriep om bij elkaar te komen. Toen liet de gemeente hen weten dat zij per 31 december het park moeten verlaten. Dat kwam volgens Marieke Hofmann, die in een chalet op het park woont, aan als een harde klap. Ze vertelt dat veel mensen aangedaan zijn door het bericht. “Vooral de wat oudere mensen zijn heel erg geschokt en verdrietig.” Volgens haar is de tijdsdruk de grootste kopzorg.

Hofmann kwam drie jaar geleden naar het park toe nadat ze een tijd in het buitenland woonde. De chalet waar ze in woont was al in haar bezit. Toen haar ouders haar vroegen om meer als mantelzorger aan de slag te gaan, besloot ze om naar de chalet te verhuizen. Het was een uitdaging om een huis te vinden rond Havelte.

Geen concrete plannen

Inmiddels hebben Karssen en Hofmann zich achter de vereniging Huurdersbelang Hesselte geschaard. Ze begrijpen waarom er nieuwe woningen moeten worden gebouwd. Maar waar zij wel onbegrip voor hebben, is het tempo waarin de gemeente dit wil doen. “Wij kunnen ons niet voorstellen dat per 1 januari de schep in de grond gaat en die woningen gebouwd worden.” Ze denken dat het stuk grond na de jaarwisseling braak komt te liggen. Ze doelen ook op een Natura-2000 gebied dat in de omgeving ligt. Ook zijn er nog geen concrete plannen opgesteld door de gemeente.

Waar het eerst zo gemoedelijk en gezellig aan toe ging op het park, is de gemoedstoestand van de bewoners veranderd. Niet alleen maken zij zich zorgen over hun toekomst, ook zien zij dat het park steeds meer in verval komt sinds de gemeente het in haar bezit heeft. Er zijn al lege standplaatsen en Karssen laat zien hoe gas uit een leiding ontsnapt. Daarom baart de woonveiligheid haar ook zorgen. Overal groeit onkruid en er is geen tuinman of -vrouw te bekennen.

De bewoners voelen zich daarom in de steek gelaten. Ze willen graag in gesprek met de gemeente in de hoop dat ze de einddatum van tafel kunnen krijgen. Dan zouden zij wat ademruimte hebben om goed te denken over hun toekomst en oplossingen voor de situatie. De hoop dat zij dit voor elkaar kunnen krijgen is er zolang er nog geen concrete plannen liggen. 

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.