Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca op vakantiepark Peter Gillis in Arnhem blijft hele zomer dicht

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
Horeca op vakantiepark Peter Gillis blijf hele zomer dicht / Foto: "Peter Gillis Foto" door Steph1508
Peter Gillis heeft het niet getroffen met de uitspraak van de rechter. Die heeft bepaald dat de horeca op vakantiepark Oostappen van ondernemer Peter Gillis terecht is gesloten door burgemeester Marcouch van Arnhem. In eerste instantie zou de horeca gesloten blijven tot de uitspraak van de rechter. Die heeft nu besloten om de intrekking te verlengen, meldt de Gelderlander.

Twee weken geleden trok Marcouch de horecavergunning van het Oostappen Vakantiepark in Arnhem in, omdat Gillis ervan wordt verdacht belastingfraude te hebben gepleegd. Daarnaast zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan andere strafbare feiten. Volgens de rechter zijn deze verdenkingen te ernstig.

De rechter komt tot een ‘voorlopig oordeel’ dat de horeca op het vakantiepark in Arnhem terecht is gesloten door burgemeester Marcouch. Volgens de rechter heeft het bezwaar van Gillis tegen de intrekking van de vergunning ‘geen redelijke kans van slagen’.

Daarom blijft de horeca op het park in ieder geval tot het najaar gesloten, wanneer de bezwarenprocedure van start gaat.

Kort geding

Jaap Baar, de advocaat van Oostappen, vroeg afgelopen vrijdag in een kort geding om de sluiting van de horeca op te schorten. Daarbij stelde de advocaat dat de vakantiegangers massaal hun vakantie op het park annuleren en de Oostappen Groep dus onevenredig hard wordt getroffen.

Gezien de ernst van de beschuldigingen heeft de rechter besloten dat deze zwaarder wegen. Ook kon Gillis niet aantonen dat de sluiting van de horeca de levensvatbaarheid van het vakantiepark ‘op korte termijn in gevaar heeft gebracht’.

Belastingontduiking

Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) heeft Gillis en zijn activiteiten binnen Oostappen nauwgezet onderzocht op alle mogelijke vergrijpen in het afgelopen jaar. Dat deed de LBB in opdracht van burgemeester Marcouch.

Het LBB is tot de conclusie gekomen dat de grootste aantijging gaat om een belastingontduiking van bijna 6 miljoen euro via het bedrijf en 1,2 miljoen euro privé. Volgens de rechter zou dit bedrag nog hoger zijn zonder verjaring.

Naast de belastingontduiking noemt de rechter ook nog het wapen dat in een la in een kantoor van Gillis werd gevonden. Dat gebeurde tijdens een grootschalige inval van de Fiod in 2019. Gillis zegt dat hij dit wapen zo’n twintig jaar geleden had afgepakt van een toerist op de camping en dacht dat het om een alarmpistool ging. Toentertijd kreeg Gillis een voorwaardelijke boeten voor het vergrijp.

Er bestaat volgens de advocaat van Marcouch ‘een grote kans’ dat de horeca wordt gebruikt om geld buiten de boeken te houden. Daarom stelt Marcouch dat het openhouden van de horeca op het park een ernstig gevaar vormt voor misbruik.

‘Malafide ondernemer’

De afgelopen weken klonk er felle kritiek vanuit het vakantiepark. De bezoekers waren niet blij met de sluiting, midden in het hoogseizoen. Marcouch vindt dat het hoogseizoen niet opweegt tegen het advies van Bibob. “We willen als overheid geen malafide ondernemers faciliteren. Gelet op het gedrag van deze ondernemer is de sluiting gerechtvaardigd. Het gaat hier niet om een keer spijbelen, het gaat om ondermijning en criminaliteit”, aldus de burgmeester.

Marcouch noemt het ‘heel vervelend’ dat de horeca op het vakantiepark is gesloten. Hij adviseert de gasten om een alternatief voor de horeca op te zoeken in Arnhem. Daarover zegt hij dat het ‘een feest is om naar Arnhem te fietsen, naar horeca die zich wel aan de regels houden’.

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.