Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca op vakantiepark Peter Gillis in Arnhem blijft hele zomer dicht

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Horeca op vakantiepark Peter Gillis blijf hele zomer dicht / Foto: "Peter Gillis Foto" door Steph1508
Peter Gillis heeft het niet getroffen met de uitspraak van de rechter. Die heeft bepaald dat de horeca op vakantiepark Oostappen van ondernemer Peter Gillis terecht is gesloten door burgemeester Marcouch van Arnhem. In eerste instantie zou de horeca gesloten blijven tot de uitspraak van de rechter. Die heeft nu besloten om de intrekking te verlengen, meldt de Gelderlander.

Twee weken geleden trok Marcouch de horecavergunning van het Oostappen Vakantiepark in Arnhem in, omdat Gillis ervan wordt verdacht belastingfraude te hebben gepleegd. Daarnaast zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan andere strafbare feiten. Volgens de rechter zijn deze verdenkingen te ernstig.

De rechter komt tot een ‘voorlopig oordeel’ dat de horeca op het vakantiepark in Arnhem terecht is gesloten door burgemeester Marcouch. Volgens de rechter heeft het bezwaar van Gillis tegen de intrekking van de vergunning ‘geen redelijke kans van slagen’.

Daarom blijft de horeca op het park in ieder geval tot het najaar gesloten, wanneer de bezwarenprocedure van start gaat.

Kort geding

Jaap Baar, de advocaat van Oostappen, vroeg afgelopen vrijdag in een kort geding om de sluiting van de horeca op te schorten. Daarbij stelde de advocaat dat de vakantiegangers massaal hun vakantie op het park annuleren en de Oostappen Groep dus onevenredig hard wordt getroffen.

Gezien de ernst van de beschuldigingen heeft de rechter besloten dat deze zwaarder wegen. Ook kon Gillis niet aantonen dat de sluiting van de horeca de levensvatbaarheid van het vakantiepark ‘op korte termijn in gevaar heeft gebracht’.

Belastingontduiking

Het Landelijk Bureau Bibob (LBB) heeft Gillis en zijn activiteiten binnen Oostappen nauwgezet onderzocht op alle mogelijke vergrijpen in het afgelopen jaar. Dat deed de LBB in opdracht van burgemeester Marcouch.

Het LBB is tot de conclusie gekomen dat de grootste aantijging gaat om een belastingontduiking van bijna 6 miljoen euro via het bedrijf en 1,2 miljoen euro privé. Volgens de rechter zou dit bedrag nog hoger zijn zonder verjaring.

Naast de belastingontduiking noemt de rechter ook nog het wapen dat in een la in een kantoor van Gillis werd gevonden. Dat gebeurde tijdens een grootschalige inval van de Fiod in 2019. Gillis zegt dat hij dit wapen zo’n twintig jaar geleden had afgepakt van een toerist op de camping en dacht dat het om een alarmpistool ging. Toentertijd kreeg Gillis een voorwaardelijke boeten voor het vergrijp.

Er bestaat volgens de advocaat van Marcouch ‘een grote kans’ dat de horeca wordt gebruikt om geld buiten de boeken te houden. Daarom stelt Marcouch dat het openhouden van de horeca op het park een ernstig gevaar vormt voor misbruik.

‘Malafide ondernemer’

De afgelopen weken klonk er felle kritiek vanuit het vakantiepark. De bezoekers waren niet blij met de sluiting, midden in het hoogseizoen. Marcouch vindt dat het hoogseizoen niet opweegt tegen het advies van Bibob. “We willen als overheid geen malafide ondernemers faciliteren. Gelet op het gedrag van deze ondernemer is de sluiting gerechtvaardigd. Het gaat hier niet om een keer spijbelen, het gaat om ondermijning en criminaliteit”, aldus de burgmeester.

Marcouch noemt het ‘heel vervelend’ dat de horeca op het vakantiepark is gesloten. Hij adviseert de gasten om een alternatief voor de horeca op te zoeken in Arnhem. Daarover zegt hij dat het ‘een feest is om naar Arnhem te fietsen, naar horeca die zich wel aan de regels houden’.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.