Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantiepark in Doornspijk met Oekraïense vluchtelingen wordt weer gebruikt voor recreatie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Vakantiepark in Doornspijk met Oekraïense vluchtelingen wordt weer gebruikt voor recreatie / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/PVxvLiM5femgJuQh8
Al anderhalf jaar wonen er zo’n vijftig vluchtelingen uit Oekraïne op vakantiepark Dennenrhode in Doornspijk. Daar hebben de particuliere huisjeseigenaren hun woningen ter beschikking gesteld voor de vluchtelingen. De gemeente betaalt hun onkosten. Het lijkt allemaal goed geregeld, maar toch gaat er vanaf volgend jaar een verandering plaatsvinden. De eigenaar wil het park vanaf 1 januari weer volledig gebruiken voor recreatie. Dus moet de gemeente Elburg druk op zoek naar nieuwe woonvesting voor de vluchtelingen. Dat meldt Omroep Gelderland.

In maart 2022 kwamen de eerste mensen uit Oekraïne die vluchtten voor de oorlog in hun land. Toen stelden de huisjeseigenaren hun huisjes direct beschikbaar voor opvang. Het aanspreekpunt op het vakantiepark werd Irene Zwaagman. Zij had contact met vluchtelingen, gemeente en eigenaren.

Dat verliep allemaal soepel. De gemeente nam contact op met Alex Huisman, de eigenaar van het vakantiepark, om toestemming te vragen voor tijdelijk opvang. Nu worden er zo’n vijftig Oekraïense vrouwen en kinderen opgevangen.

Twee jaar verder

Huisman geeft aan dat zij duidelijk hebben gemaakt dat het vakantiepark als tijdelijke opvang diende. Maar inmiddels is het bijna twee jaar later. “Het wordt tijd dat het park weer recreatief gebruikt kan worden”, zegt Huisman. “Daarom stoppen we per 1 januari.” Hij geeft aan dat de vluchtelingen soms voor overlast zorgen. Volgens de parkeigenaar blijven die bij het zwembad rondhangen, en ‘dat is toch anders dan als je normaal op vakantie gaat’.

Volgens Huisman moet het geen verrassing zijn voor de gemeente. Hij zegt dat er in oktober vorig jaar al contact is geweest met de gemeente. Toen is aangegeven dat zij op een gegeven moment de gemeente genoeg hebben geholpen. Huisman vindt dat de gemeente lang genoeg de tijd heeft gehad om naar een nieuwe locatie te zoeken.

De gemeente denkt hier toch anders over. Een woordvoerder zegt dat er wel ‘tussen neus en lippen’ is gecommuniceerd door het vakantiepark over de eindigheid van de opvang. Vervolgens heeft de gemeente in mei een gesprek met Huisman aangevraagd, om duidelijkheid te krijgen over de plannen. Toen kreeg de gemeente te horen dat het vakantiepark per 1 januari zich weer volledig gaat richten op recreatie. “Nu zijn we dus op zoek naar nieuwe woonruimte”, aldus de woordvoerder.

Weinig plek

Het vinden van een nieuwe opvanglocatie blijkt echter lastig. De woordvoerder verklaart dit door te stellen dat er weinig plek is in Elburg. Ze hebben wel een locatie op het oog, maar daar mag de woordvoerder nog niets over zeggen. Wel gaan zij hier na de zomer mee verder.

De gemeente verwijt Huisman niets. Het is zijn park, dus is het zijn volrecht om hiermee te doen wat hij wil. Zij spreken dan ook hun dankbaarheid uit dat Huisman voor deze periode zijn vakantiepark ter beschikking heeft gesteld. “Dat hij verder wil als vakantiepark, is zijn goed recht.”

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.