Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vakantiepark in Doornspijk met Oekraïense vluchtelingen wordt weer gebruikt voor recreatie

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Vakantiepark in Doornspijk met Oekraïense vluchtelingen wordt weer gebruikt voor recreatie / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/PVxvLiM5femgJuQh8
Al anderhalf jaar wonen er zo’n vijftig vluchtelingen uit Oekraïne op vakantiepark Dennenrhode in Doornspijk. Daar hebben de particuliere huisjeseigenaren hun woningen ter beschikking gesteld voor de vluchtelingen. De gemeente betaalt hun onkosten. Het lijkt allemaal goed geregeld, maar toch gaat er vanaf volgend jaar een verandering plaatsvinden. De eigenaar wil het park vanaf 1 januari weer volledig gebruiken voor recreatie. Dus moet de gemeente Elburg druk op zoek naar nieuwe woonvesting voor de vluchtelingen. Dat meldt Omroep Gelderland.

In maart 2022 kwamen de eerste mensen uit Oekraïne die vluchtten voor de oorlog in hun land. Toen stelden de huisjeseigenaren hun huisjes direct beschikbaar voor opvang. Het aanspreekpunt op het vakantiepark werd Irene Zwaagman. Zij had contact met vluchtelingen, gemeente en eigenaren.

Dat verliep allemaal soepel. De gemeente nam contact op met Alex Huisman, de eigenaar van het vakantiepark, om toestemming te vragen voor tijdelijk opvang. Nu worden er zo’n vijftig Oekraïense vrouwen en kinderen opgevangen.

Twee jaar verder

Huisman geeft aan dat zij duidelijk hebben gemaakt dat het vakantiepark als tijdelijke opvang diende. Maar inmiddels is het bijna twee jaar later. “Het wordt tijd dat het park weer recreatief gebruikt kan worden”, zegt Huisman. “Daarom stoppen we per 1 januari.” Hij geeft aan dat de vluchtelingen soms voor overlast zorgen. Volgens de parkeigenaar blijven die bij het zwembad rondhangen, en ‘dat is toch anders dan als je normaal op vakantie gaat’.

Volgens Huisman moet het geen verrassing zijn voor de gemeente. Hij zegt dat er in oktober vorig jaar al contact is geweest met de gemeente. Toen is aangegeven dat zij op een gegeven moment de gemeente genoeg hebben geholpen. Huisman vindt dat de gemeente lang genoeg de tijd heeft gehad om naar een nieuwe locatie te zoeken.

De gemeente denkt hier toch anders over. Een woordvoerder zegt dat er wel ‘tussen neus en lippen’ is gecommuniceerd door het vakantiepark over de eindigheid van de opvang. Vervolgens heeft de gemeente in mei een gesprek met Huisman aangevraagd, om duidelijkheid te krijgen over de plannen. Toen kreeg de gemeente te horen dat het vakantiepark per 1 januari zich weer volledig gaat richten op recreatie. “Nu zijn we dus op zoek naar nieuwe woonruimte”, aldus de woordvoerder.

Weinig plek

Het vinden van een nieuwe opvanglocatie blijkt echter lastig. De woordvoerder verklaart dit door te stellen dat er weinig plek is in Elburg. Ze hebben wel een locatie op het oog, maar daar mag de woordvoerder nog niets over zeggen. Wel gaan zij hier na de zomer mee verder.

De gemeente verwijt Huisman niets. Het is zijn park, dus is het zijn volrecht om hiermee te doen wat hij wil. Zij spreken dan ook hun dankbaarheid uit dat Huisman voor deze periode zijn vakantiepark ter beschikking heeft gesteld. “Dat hij verder wil als vakantiepark, is zijn goed recht.”

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.

12 september '23 (11:12)

Petitie tegen vakantiepark in Cottessen10.000 keer ondertekend

Een petitie tegen de komst van een nieuw vakantiepark bij Cottessen is inmiddels al meer dan 10.000 keer ondertekend. Afgelopen maandag werd de petitie overhandigd aan het gemeentebestuur, meldt 1Limburg.

12 september '23 ( 8:42)

Kamerprijzen Nederlandse hotels stijgen naar recordhoogte

De gemiddelde prijs voor een kamer in een Nederlands hotel is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Dit meldt adviesbureau Horwath HTL, dat dinsdag met een jaarlijks rapport komt. De gemiddelde prijzen voor hotelkamers zijn gestegen vanwege de hoge inflatie en zullen naar verwachting dit jaar nog hoger uitkomen.