Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een vakantiepark bij Kraaijenbergse Plassen misschien toch een goed idee?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Een vakantiepark bij Kraaijenbergse Plassen misschien toch een goed idee? Foto: TopParken
De laatste tijd is er veel ophef rond de plannen voor een nieuw vakantiepark aan de rand van de Kraaijenbergse Plassen. Een park met een ruime 500 huisjes en 400 ligplaatsen voor boten zorgen voor onrust onder de lokale bewoners. Die vinden dat het park er niet moet komen, vanwege de omvang en de mogelijke onrust die het park mee zou kunnen brengen. Maar niet iedereen is tegen de plannen. Zo vinden Erik Jansen van Visit Land van Cuijk en winkelier Assur Manders het wel een goed idee. Dat meldt Omroep Brabant.

Zorgen heeft Erik Jansen niet. Terwijl hij op een terras zit vertelt hij aan de verslaggever van OB dat het niet druk zal worden op de Kraaijenbergse wateren. Momenteel is het er rustig: er vaart zo nu en dan een zeil- of motorbootje langs.

Hij vindt dat het nieuwe park er moet komen. Zijn grootste argument is de leefbaarheid. Volgens Jansen zijn er de laatste tijd veel winkels gesloten in Cuijk. Die redden het niet alleen met de bewoners en hij denkt dat toeristen hier een positieve wending aan kunnen geven.

Ook Assur Manders hoopt hierop. Hij runt samen met zijn vrouw Via Canalla, een woon- en kookwinkel aan de Grotestraat in Cuijk. Het toerisme in Cuijk is ‘totaal niet ontwikkeld’ volgens Manders.

Plannen

Al meer dan twintig jaar zijn er plannen om een vakantiepark te bouwen aan de Kraaijenbergse Plassen. Vanwege die plannen heeft Manders geïnvesteerd in een winkel, met de hoop dat deze veel toeristen zou trekken. “Maar dat is nooit echt van de grond gekomen”, vertelt Manders.

Die toeristen zijn hard nodig volgens de winkelier. Hij doelt hiermee op de vergrijzing in het gebied en ook ziet hij de bevolking afnemen. De recreatiesector in het gebied lijdt hieronder volgens hem.

Positief gezind

Dat de plannen een luxe vakantiepark betreffen, is volgens Manders alleen maar positiever. Hij vreest ook niet voor onrust. De winkelier denkt dat het publiek dat het vakantiepark trekt geen overlast gaat veroorzaken. “Die gaan bijvoorbeeld naar het kasteel in Mill of gaan fietsen op de Mookerheide. Het wordt geen ‘feestcamping’ zoals in Renesse.”

Jansen voegt hier ook een aantal voordelen aan toe. Hij doelt hiermee op de extra toeristenbelasting. Ook zorgt toerisme volgens hem voor investeringen in het gebied, zoals fiets- en wandelpaden. Daar kan iedereen gebruik van maken.

Duitsland dichtbij

Jansen vindt het daarom een goed idee om een vakantiepark te bouwen naast de Kraaijenbergse Plassen. Volgens hem is dit ‘het mooiste gebied van Brabant’ en ligt het ook dicht bij de Duitse grens. Die geven gemiddeld anderhalf keer meer uit dan Nederlanders wanneer zij op vakantie gaan.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw van Waterpark Dommelsvoort van start gaat. Manders gaat hier niet meer van profiteren: zijn winkel is al verkocht. 

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.

10 mei '24 (11:21)

Door kletsnatte weken staan campingeigenaren letterlijk met voeten in modder

Ondanks het aangename weer van de afgelopen dagen, blijven de gevolgen van de regenval nog voelbaar. Zeker bij een aantal campingeigenaren. Die kampen met veel ondergelopen standplaatsen. Jos de Korte uit Oostkapelle heeft het nog nooit zo erg meegemaakt, meldt Omroep Zeeland.

10 mei '24 (10:09)

‘Maanden geleden geboekt, maar nét voor vertrek wordt verblijf geannuleerd’

Je kijkt al maanden uit naar een weekendje weg met partner en kinderen, maar net voordat het weekend begint krijg je een mailtje in je inbox. Daarin staat dat het huisje dat je hebt geboekt niet beschikbaar is en dat de reservering is geannuleerd. Dit is wat bij meerdere mensen is overkomen die een accommodatie boekten bij Belvilla. Radar onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat het inderdaad voorkomt, meldt Radar. 

10 mei '24 ( 8:48)

Airbnb positief over zomerseizoen, maar dit kwartaal is iets minder

Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

08 mei '24 ( 9:55)

Plan voor natuurbegraafplaats naast camping in De Lutte voorlopig goed

Een natuurbegraafplaats naast de camping. In De Lutte in Overijssel ligt er een plan voor klaar. Na goedkeuring van de Raad van State kan die voorlopig doorgaan. De campingeigenaren waren het er niet mee eens en probeerden met een spoedprocedure het project te stoppen, maar zoals het er nu naar uitziet is dat tevergeefs, meldt RTV Oost.