Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Een vakantiepark bij Kraaijenbergse Plassen misschien toch een goed idee?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Een vakantiepark bij Kraaijenbergse Plassen misschien toch een goed idee? Foto: TopParken
De laatste tijd is er veel ophef rond de plannen voor een nieuw vakantiepark aan de rand van de Kraaijenbergse Plassen. Een park met een ruime 500 huisjes en 400 ligplaatsen voor boten zorgen voor onrust onder de lokale bewoners. Die vinden dat het park er niet moet komen, vanwege de omvang en de mogelijke onrust die het park mee zou kunnen brengen. Maar niet iedereen is tegen de plannen. Zo vinden Erik Jansen van Visit Land van Cuijk en winkelier Assur Manders het wel een goed idee. Dat meldt Omroep Brabant.

Zorgen heeft Erik Jansen niet. Terwijl hij op een terras zit vertelt hij aan de verslaggever van OB dat het niet druk zal worden op de Kraaijenbergse wateren. Momenteel is het er rustig: er vaart zo nu en dan een zeil- of motorbootje langs.

Hij vindt dat het nieuwe park er moet komen. Zijn grootste argument is de leefbaarheid. Volgens Jansen zijn er de laatste tijd veel winkels gesloten in Cuijk. Die redden het niet alleen met de bewoners en hij denkt dat toeristen hier een positieve wending aan kunnen geven.

Ook Assur Manders hoopt hierop. Hij runt samen met zijn vrouw Via Canalla, een woon- en kookwinkel aan de Grotestraat in Cuijk. Het toerisme in Cuijk is ‘totaal niet ontwikkeld’ volgens Manders.

Plannen

Al meer dan twintig jaar zijn er plannen om een vakantiepark te bouwen aan de Kraaijenbergse Plassen. Vanwege die plannen heeft Manders geïnvesteerd in een winkel, met de hoop dat deze veel toeristen zou trekken. “Maar dat is nooit echt van de grond gekomen”, vertelt Manders.

Die toeristen zijn hard nodig volgens de winkelier. Hij doelt hiermee op de vergrijzing in het gebied en ook ziet hij de bevolking afnemen. De recreatiesector in het gebied lijdt hieronder volgens hem.

Positief gezind

Dat de plannen een luxe vakantiepark betreffen, is volgens Manders alleen maar positiever. Hij vreest ook niet voor onrust. De winkelier denkt dat het publiek dat het vakantiepark trekt geen overlast gaat veroorzaken. “Die gaan bijvoorbeeld naar het kasteel in Mill of gaan fietsen op de Mookerheide. Het wordt geen ‘feestcamping’ zoals in Renesse.”

Jansen voegt hier ook een aantal voordelen aan toe. Hij doelt hiermee op de extra toeristenbelasting. Ook zorgt toerisme volgens hem voor investeringen in het gebied, zoals fiets- en wandelpaden. Daar kan iedereen gebruik van maken.

Duitsland dichtbij

Jansen vindt het daarom een goed idee om een vakantiepark te bouwen naast de Kraaijenbergse Plassen. Volgens hem is dit ‘het mooiste gebied van Brabant’ en ligt het ook dicht bij de Duitse grens. Die geven gemiddeld anderhalf keer meer uit dan Nederlanders wanneer zij op vakantie gaan.

Het is nog niet duidelijk wanneer de bouw van Waterpark Dommelsvoort van start gaat. Manders gaat hier niet meer van profiteren: zijn winkel is al verkocht. 

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.