Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ook horecavergunning vakantiepark Arnhem van Peter Gillis ingetrokken

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Ook horecavergunning vakantiepark Arnhem van Peter Gillis ingetrokken / Foto: "Foto Peter Gillis" door Steph1508
Horecamagnaat Peter Gillis is enige tijd geleden al de horecavergunning voor zijn vakantiepark in Valkenswaard verloren. Nu mag hij ook geen horeca-activiteiten meer verrichten in Oostappen Vakantiepark in Arnhem. De horecavergunning is ingetrokken door burgemeester Ahmed Marcouch, omdat in het park een ernstig gevaar bestaat dat het park wordt gebruikt voor strafbare feiten. Zo wijst de burgemeester op belastingfraude, meldt de Stentor.

Op het Vakantiepark van Gillis in Arnhem staan een café-restaurant en een snackbar. Deze mogen nu niet meer in gebruik worden genomen. Wanneer de ondernemer zich hier niet aan houdt, hangt er een dwangsom boven zijn hoofd.

Het is niet de eerste keer dat een horecavergunning van een vakantiepark van Gillis wordt ingetrokken. Al eerder gebeurde dit in Valkenswaard. Ook is er een grootschalig onderzoek gaande naar het reilen en zeilen van Gillis. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan het stelselmatig overtreden van de wet.

Illegale bewoning

Het vakantiepark in Arnhem is al meerdere keren in het nieuws gekomen vanwege illegale, permanente bewoning in het park. Daarnaast zouden hier illegale activiteiten plaatsvinden, zoals prostitutie, drugscriminaliteit een vechtpartijen. In 2019 werden acht locaties van de parken van Gillis binnengevallen door de Fiod. Hij wordt inmiddels officieel verdacht van belastingfraude.

Deze incidenten waren voor de burgemeester van Arnhem voldoende om een onderzoek te starten naar de horecavergunning van het park. Het is mogelijk om zonder vergunning een recreatiepark te exploiteren. Dat geldt echter niet voor de horeca: daar is een vergunning voor nodig.

Zo liep er een onderzoek naar Gillis en zijn bedrijf, ingesteld voor de wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur). Hieruit kwam het advies naar voren om de horecavergunning in te trekken. In het advies werd ook melding gemaakt van een reeks aanwijzingen van strafbare feiten.

Belastingfraude

De Oostappen Groep BV van Gillis zou zich schuldig hebben gemaakt aan ontduiking van verschillende soorten belasting. Daarbij verschilt de beschuldiging van ‘het opzettelijk onjuist of onvolledig doen van belastingaangifte’ tot weigering van loonheffingen en omzetbelasting te betalen over een periode van meerdere jaren. Het dossier gaat terug tot 2014.

Inmiddels moet Oostappen Groep BV meer dan zes miljoen euro belasting terugbetalen, exclusief boetes en belastingrente. In de toelichting van het onderzoek wordt gesteld dat het bedrag nog veel hoger zou zijn zonder verjaring. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat Gillis valsheid in geschrifte heeft gepleegd en de wet wapens en munitie heeft overtreden. Daarbij stelt Marcouch dat Gillis ‘slecht levensgedrag’ tentoon spreidt.

Afgelopen maart liet Marcouch al weten dat hij de horecavergunning van het vakantiepark wilde intrekken. De advocaat van de magnaat ging hiertegen in bezwaar, maar de burgemeester zag op basis daarvan geen reden om zijn besluit te herzien. De burgemeester stelt dat de gevolgen van zijn besluit beperkt zijn. Vakantiegangers zijn namelijk niet gebonden aan de horeca in het vakantiepark, zij kunnen ook elders eten.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.

12 juli '24 (11:25)

ANVR: meer vakantieboekingen eerste helft 2024

Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

11 juli '24 (11:40)

Run op vakantiehuizen lijkt nu echt voorbij

Het lijkt erop alsof de vakantiehuizenkoorts, die in de coronapandemie ontstond, nu echt voorbij is. Nadat de NVM in juni al berichtte dat het aantal verkochte vakantiehuizen dit jaar fors terugliep, hebben ook het Financieel Dagblad en het Kadaster een onderzoek uitgebracht over de vakantiewoningenmarkt. Met een totale transactiewaarde van 900 miljoen euro was de waarde vorig jaar zo’n 30 procent lager dan in 2022, toen het op 1,1 miljard euro stond. Dat meldt PropertyNL.

11 juli '24 ( 9:53)

Na fusie Roompot en Landal blijft er één mascotte over

De twee fuserende vakantieparken Landal en Roompot hebben gekozen voor Koos Konijn als leidende mascotte. Zij zeggen echter nog niet helemaal vaarwel tegen Bollo de Beer.