Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Naast dit dorpje met 275 inwoners komt een vakantiepark met 550 huisjes

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
Naast dit dorpje met 275 inwoners komt vakantiepark met 550 huisjes / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/61Lq2Q9rTG6g7C4U8
De bewoners van het dorp Linden in Noord-Brabant vinden de plannen voor een vakantiepark naast het dorp te groot. Het vakantiepark krijgt 550 huizen en 400 ligplaatsen voor boten, wat zou betekenen dat er bij volle bezetting minstens twee keer zo veel toeristen als bewoners in het dorp zijn. Linden ligt op een schiereiland midden tussen de Kraaijenbergse Plassen en heeft nu al veel overlast door toerisme. Wanneer daar een nieuw park bij komt, is de vrees dat die overlast alleen maar erger wordt, meldt Omroep Brabant.

Ook nu al ziet Han Ribberink, lid van de dorpsraad, dat Linden in een toeristische plaats is veranderd. Hij bouwde in 2012 zijn huis in Linden en is al langere tijd bezig met de komst van het vakantiepark.

Ribberink stelt dat het dorp, met nog geen driehonderd inwoners, een echt dorp is. Iedereen kent elkaar, onderneemt samen en zijn er veel verenigingen waar de bewoners bij zijn aangesloten. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Door de mooie omgeving en natuur is het een populaire plaats onder toeristen. Dan krijg je veel te maken met scooters, racefietsen, campers en boten, ‘die hier allemaal over straat komen’.

Veel van die boten gaan naar de camping naast Linden. Dat is de enige plek waar mensen hun boot te water kunnen laten gaan wanneer zij een dagje willen varen. Ribberink geeft aan dat het tijdens de zomermaanden altijd vol is, soms met een wachttijd van twee uur om een boot te water te laten gaan.

Dorp of vakantiepark?

Het nieuwe vakantiepark is niet de eerste die neerstrijkt bij het dorp. Aan de rand staat camping ’t Loo en ook EuroParcs zit wat verderop, met 120 vakantiehuizen. Nu zijn er ook plannen voor een nieuw vakantiepark van Topparken, genaamd Dommelsvoort. Deze krijgt een iets grotere omvang: 550 huizen en een jachthaven met 400 ligplaatsen. Terwijl Linden zelf 105 huizen telt, zou dat betekenen dat het park vijf keer zo groot wordt als het dorp.

Er is maar een kleine kans dat de gemeenteraad de plannen tot een halt roept. Het is al sinds 2012 opgenomen in het bestemmingsplan van de locatie, dus het is toegestaan. Ribberink zegt echter dat hij er alles aan gaat doen dat het voor Linden leefbaar blijft. Hij geeft aan dat er naast de vakantiehuizen ook twee grote woontorens worden gebouwd, met een groot terras. “Daar mogen 156 dagen van het jaar evenementen gehouden worden. Al het licht en geluid krijgen wij over ons dorp heen.”

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.

12 september '23 (11:12)

Petitie tegen vakantiepark in Cottessen10.000 keer ondertekend

Een petitie tegen de komst van een nieuw vakantiepark bij Cottessen is inmiddels al meer dan 10.000 keer ondertekend. Afgelopen maandag werd de petitie overhandigd aan het gemeentebestuur, meldt 1Limburg.

12 september '23 ( 8:42)

Kamerprijzen Nederlandse hotels stijgen naar recordhoogte

De gemiddelde prijs voor een kamer in een Nederlands hotel is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Dit meldt adviesbureau Horwath HTL, dat dinsdag met een jaarlijks rapport komt. De gemiddelde prijzen voor hotelkamers zijn gestegen vanwege de hoge inflatie en zullen naar verwachting dit jaar nog hoger uitkomen.

08 september '23 (11:46)

Burgemeester doet aangifte om bedreiging van ‘illegale’ bewoner vakantiepark Arnhem

Een ruzie tussen een bewoner van Vakantiepark Arnhem en de gemeente is uit de hand aan het lopen. Een bewoner op het park moet na een uitspraak van de rechter zijn vakantiewoning verlaten. Vervolgens stuurde hij een dreigende mail naar de gemeente. Woensdagavond bracht de politie hem een bezoekje. Ook heeft burgemeester Marcouch aangifte gedaan vanwege het bedreigen van een collega, meldt de Gelderlander.