Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Naast dit dorpje met 275 inwoners komt een vakantiepark met 550 huisjes

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Naast dit dorpje met 275 inwoners komt vakantiepark met 550 huisjes / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/61Lq2Q9rTG6g7C4U8
De bewoners van het dorp Linden in Noord-Brabant vinden de plannen voor een vakantiepark naast het dorp te groot. Het vakantiepark krijgt 550 huizen en 400 ligplaatsen voor boten, wat zou betekenen dat er bij volle bezetting minstens twee keer zo veel toeristen als bewoners in het dorp zijn. Linden ligt op een schiereiland midden tussen de Kraaijenbergse Plassen en heeft nu al veel overlast door toerisme. Wanneer daar een nieuw park bij komt, is de vrees dat die overlast alleen maar erger wordt, meldt Omroep Brabant.

Ook nu al ziet Han Ribberink, lid van de dorpsraad, dat Linden in een toeristische plaats is veranderd. Hij bouwde in 2012 zijn huis in Linden en is al langere tijd bezig met de komst van het vakantiepark.

Ribberink stelt dat het dorp, met nog geen driehonderd inwoners, een echt dorp is. Iedereen kent elkaar, onderneemt samen en zijn er veel verenigingen waar de bewoners bij zijn aangesloten. Maar er kleeft ook een nadeel aan. Door de mooie omgeving en natuur is het een populaire plaats onder toeristen. Dan krijg je veel te maken met scooters, racefietsen, campers en boten, ‘die hier allemaal over straat komen’.

Veel van die boten gaan naar de camping naast Linden. Dat is de enige plek waar mensen hun boot te water kunnen laten gaan wanneer zij een dagje willen varen. Ribberink geeft aan dat het tijdens de zomermaanden altijd vol is, soms met een wachttijd van twee uur om een boot te water te laten gaan.

Dorp of vakantiepark?

Het nieuwe vakantiepark is niet de eerste die neerstrijkt bij het dorp. Aan de rand staat camping ’t Loo en ook EuroParcs zit wat verderop, met 120 vakantiehuizen. Nu zijn er ook plannen voor een nieuw vakantiepark van Topparken, genaamd Dommelsvoort. Deze krijgt een iets grotere omvang: 550 huizen en een jachthaven met 400 ligplaatsen. Terwijl Linden zelf 105 huizen telt, zou dat betekenen dat het park vijf keer zo groot wordt als het dorp.

Er is maar een kleine kans dat de gemeenteraad de plannen tot een halt roept. Het is al sinds 2012 opgenomen in het bestemmingsplan van de locatie, dus het is toegestaan. Ribberink zegt echter dat hij er alles aan gaat doen dat het voor Linden leefbaar blijft. Hij geeft aan dat er naast de vakantiehuizen ook twee grote woontorens worden gebouwd, met een groot terras. “Daar mogen 156 dagen van het jaar evenementen gehouden worden. Al het licht en geluid krijgen wij over ons dorp heen.”

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.

10 mei '24 (11:21)

Door kletsnatte weken staan campingeigenaren letterlijk met voeten in modder

Ondanks het aangename weer van de afgelopen dagen, blijven de gevolgen van de regenval nog voelbaar. Zeker bij een aantal campingeigenaren. Die kampen met veel ondergelopen standplaatsen. Jos de Korte uit Oostkapelle heeft het nog nooit zo erg meegemaakt, meldt Omroep Zeeland.

10 mei '24 (10:09)

‘Maanden geleden geboekt, maar nét voor vertrek wordt verblijf geannuleerd’

Je kijkt al maanden uit naar een weekendje weg met partner en kinderen, maar net voordat het weekend begint krijg je een mailtje in je inbox. Daarin staat dat het huisje dat je hebt geboekt niet beschikbaar is en dat de reservering is geannuleerd. Dit is wat bij meerdere mensen is overkomen die een accommodatie boekten bij Belvilla. Radar onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat het inderdaad voorkomt, meldt Radar. 

10 mei '24 ( 8:48)

Airbnb positief over zomerseizoen, maar dit kwartaal is iets minder

Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

08 mei '24 ( 9:55)

Plan voor natuurbegraafplaats naast camping in De Lutte voorlopig goed

Een natuurbegraafplaats naast de camping. In De Lutte in Overijssel ligt er een plan voor klaar. Na goedkeuring van de Raad van State kan die voorlopig doorgaan. De campingeigenaren waren het er niet mee eens en probeerden met een spoedprocedure het project te stoppen, maar zoals het er nu naar uitziet is dat tevergeefs, meldt RTV Oost.