Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mag een vakantiepark in de natuur als azc gebruikt worden?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Mag een vakantiepark in de natuur als azc gebruikt worden? / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/3s43zKkzDdFzxULv9
De kans dat er een asielzoekerscentrum in vakantiepark De Lindenberg in Holten komt is zeer aanwezig. Niet iedereen is daar even blij mee. Ook spelen er nog vragen rond de opvang van asielzoekers in het park, meldt Tubantia. De vraag die eruit springt: mag je een vakantiepark midden in de natuur gebruiken als opvanglocatie? 

Van oorsprong is De Lindenberg een recreatiepark waar gerecreëerd mag worden. Dat is ook vastgesteld in het bestemmingsplan van het park. En met zo’n bestemmingsplan moeten er aan een aantal regels voldoen worden. Eén daarvan is dat je niet permanent op een vakantiepark mag worden. Dat wordt soms toch gedoogd door de gemeente, ook al is dat eigenlijk tegen de regels.

Vanaf volgend jaar wordt De Lindenberg voor tien jaar lang gebruikt als een opvanglocatie voor asielzoekers. Er mogen maximaal 250 vluchtelingen verblijven in het bungalowpark. Zij mogen blijven totdat ze meer duidelijkheid hebben over hun verblijfstatus. Dat is zeker niet dezelfde groep mensen als vakantiegangers die hier een paar dagen of weekjes verblijven.

Bestemming

Daarom komt de vraag naar boven: mag dat wel? Aangezien er een bestemmingsplan is, zou je denken dat het park geen vaste woonplaats mag worden voor mensen. Toch zegt gemeentewoordvoerder Robert van Vliet dat het wél kan. Volgens hem zijn er meerdere manieren om dit te bewerkstelligen. Niet iedere manier is even efficiënt. Zo kan er onder andere een wijziging worden gemaakt in het bestemmingsplan. “Een tijdrovend proces dat soms wel een jaar in beslag kan nemen”, stelt Van Vliet. Daarom kiest de gemeente niet voor deze optie. Een andere mogelijkheid, en ook de optie die de gemeente waarschijnlijk gaat kiezen, is een tijdelijke ontheffing. Op het moment dat deze ingaat is de bestemming voor het park niet meer geldig en kan het COA de locatie in gebruik nemen voor de opvang van vluchtelingen.

Nadat deze tien jaar voorbij zijn, geldt ook het reguliere bestemmingsplan van het vakantiepark weer. Van Vliet zegt dat het nog niet duidelijk is wat er met het park gaat gebeuren nadat de ontheffing is vervallen.

Ophef

De gemeente ging er vanuit dat er ophef zou ontstaan. “Er zullen altijd mensen zijn die bijvoorbeeld graag permanent in hun vakantiewoning elders op De Borkeld willen wonen. Die kloppen straks mogelijk aan met het verzoek of dat dan niet kan, want de asielzoekers mogen het ook.”

Van Vliet stelt dat de gemeente zich met deze ontheffing enkel op De Lindenberg richt. De mogelijkheid tot een gesprek sluit de woordvoerder echter niet uit. Maar wat de uitkomst van zo’n gesprek is, weet hij niet.

Geen ander park

De Lindenberg is een unicum als het park voor langdurige opvang van asielzoekers wordt ingezet. Nergens in het land is er een soortgelijk park. Wel is er bij Duinrell in Wassenaar een vakantiepark voor 900 personen in gebruik, maar dit is voor een kort verblijf. 

28 mei '24 (15:34)

Vakantiepark ’t Vechtdal breidt uit en verduurzaamt flink

Ambities om te groeien zijn er altijd. Ook eigenaren Jeroen en Denise Ruiterkamp voelen die ambitie. Zij hebben hun vakantiepark driemaal in omvang laten groeien. Ze namen echter nog een extra stap. Zo zijn alle nieuwe vakantiehuizen op hun Lodgepark ’t Vechtdal in Dalfsen helemaal energieneutraal. Deze trend is al enige tijd zichtbaar in vakantieparkland, maar breidt zich steeds verder uit, meldt nu.nl.

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.