Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Mag een vakantiepark in de natuur als azc gebruikt worden?

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
Mag een vakantiepark in de natuur als azc gebruikt worden? / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/3s43zKkzDdFzxULv9
De kans dat er een asielzoekerscentrum in vakantiepark De Lindenberg in Holten komt is zeer aanwezig. Niet iedereen is daar even blij mee. Ook spelen er nog vragen rond de opvang van asielzoekers in het park, meldt Tubantia. De vraag die eruit springt: mag je een vakantiepark midden in de natuur gebruiken als opvanglocatie? 

Van oorsprong is De Lindenberg een recreatiepark waar gerecreëerd mag worden. Dat is ook vastgesteld in het bestemmingsplan van het park. En met zo’n bestemmingsplan moeten er aan een aantal regels voldoen worden. Eén daarvan is dat je niet permanent op een vakantiepark mag worden. Dat wordt soms toch gedoogd door de gemeente, ook al is dat eigenlijk tegen de regels.

Vanaf volgend jaar wordt De Lindenberg voor tien jaar lang gebruikt als een opvanglocatie voor asielzoekers. Er mogen maximaal 250 vluchtelingen verblijven in het bungalowpark. Zij mogen blijven totdat ze meer duidelijkheid hebben over hun verblijfstatus. Dat is zeker niet dezelfde groep mensen als vakantiegangers die hier een paar dagen of weekjes verblijven.

Bestemming

Daarom komt de vraag naar boven: mag dat wel? Aangezien er een bestemmingsplan is, zou je denken dat het park geen vaste woonplaats mag worden voor mensen. Toch zegt gemeentewoordvoerder Robert van Vliet dat het wél kan. Volgens hem zijn er meerdere manieren om dit te bewerkstelligen. Niet iedere manier is even efficiënt. Zo kan er onder andere een wijziging worden gemaakt in het bestemmingsplan. “Een tijdrovend proces dat soms wel een jaar in beslag kan nemen”, stelt Van Vliet. Daarom kiest de gemeente niet voor deze optie. Een andere mogelijkheid, en ook de optie die de gemeente waarschijnlijk gaat kiezen, is een tijdelijke ontheffing. Op het moment dat deze ingaat is de bestemming voor het park niet meer geldig en kan het COA de locatie in gebruik nemen voor de opvang van vluchtelingen.

Nadat deze tien jaar voorbij zijn, geldt ook het reguliere bestemmingsplan van het vakantiepark weer. Van Vliet zegt dat het nog niet duidelijk is wat er met het park gaat gebeuren nadat de ontheffing is vervallen.

Ophef

De gemeente ging er vanuit dat er ophef zou ontstaan. “Er zullen altijd mensen zijn die bijvoorbeeld graag permanent in hun vakantiewoning elders op De Borkeld willen wonen. Die kloppen straks mogelijk aan met het verzoek of dat dan niet kan, want de asielzoekers mogen het ook.”

Van Vliet stelt dat de gemeente zich met deze ontheffing enkel op De Lindenberg richt. De mogelijkheid tot een gesprek sluit de woordvoerder echter niet uit. Maar wat de uitkomst van zo’n gesprek is, weet hij niet.

Geen ander park

De Lindenberg is een unicum als het park voor langdurige opvang van asielzoekers wordt ingezet. Nergens in het land is er een soortgelijk park. Wel is er bij Duinrell in Wassenaar een vakantiepark voor 900 personen in gebruik, maar dit is voor een kort verblijf. 

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.