Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze week staat NPO Radio 1-bus bij camping Ursemmerhof voor ‘verroompottisering’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Deze week staat NPO Radio 1-bus bij camping Ursemmerhof voor ‘verroompottisering’ / Foto: NPO Radio 1
NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) staat deze week met hun gele bus bij camping Ursemmerhof in Ursem. Daar gaan presentatoren Jo van Egmond, Ajouad El Miloudi en verslaggever Mirthe van der Drift spreken over de ‘verroompottisering’. Dat meldt NTR.

Veel Nederlandse kampeerplaatsen moeten de laatste jaren plaatsmaken voor luxe huisjesparken, waar duurzaamheid het magische woord is. Voor ondernemers kan het een lucratieve bezigheid zijn. Wel gaat het vaak ten koste van de trouwe campingbewoners met vaste standplaatsen. Vaak moeten zij de weg vrijmaken voor de nieuwbouw op het terrein. Wordt hierdoor recreatie steeds minder toegankelijk voor de gewone man?

Ook bij camping Ursemmerhof vindt deze verandering plaats. De camping wordt bebouwd met nieuwe, luxe vakantiehuisjes. De gemeente lijkt erg enthousiast over de plannen. De recreanten daarentegen minder. Zij ontvingen vorig jaar in september een huuropzegging en verenigden zich in de actiegroep DURF. Die groep heeft een advocaat in de arm genomen en de eigenaren gedagvaard. Het doel hiervan is om de huuropzetting van tafel te krijgen. Het park staat er somber bij: de kantine is gesloten, er is geen openbaar toilet meer aanwezig en ook de speeltuin staat er niet meer. De Ursemmerplas, naast de camping, staat er verlaten bij.

Verroompottisering

In 5 Dagen komen recreanten, omwonenden en belangstellenden bijeen om te spreken over de stand van recreatie in en rondom Ursem. Zo is vandaag Esther Limonard, voorzitter van actiegroep DURF, te gast bij 5 Dagen, om te spreken over de vereniging DURF. De volgende dag gaat het programma dieper in op de Ursemmerplas. Woensdag vertelt Bart Zomerdijk zijn verhaal. Die kampte met een burn-out en besloot een chaletje op de camping te kopen. Dat deed hij een week voor de huuropzegging. Op donderdag komt Nico Bakker spreken. Hij is de buurman van de camping en zwemt dagelijks in de Ursemmerplas. Vrijdag wordt het programma afgesloten met een bezoek van broers Wim en Robbie Zeijderveld, die gaan spreken over de camping door de jaren heen. Zij komen hier al van kinds af en kennen alle ins en outs van de camping en haar geschiedenis.

Luister naar 5 Dagen op NPO Radio 1 van 20.00 tot 20.30 uur.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.