Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze week staat NPO Radio 1-bus bij camping Ursemmerhof voor ‘verroompottisering’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Deze week staat NPO Radio 1-bus bij camping Ursemmerhof voor ‘verroompottisering’ / Foto: NPO Radio 1
NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) staat deze week met hun gele bus bij camping Ursemmerhof in Ursem. Daar gaan presentatoren Jo van Egmond, Ajouad El Miloudi en verslaggever Mirthe van der Drift spreken over de ‘verroompottisering’. Dat meldt NTR.

Veel Nederlandse kampeerplaatsen moeten de laatste jaren plaatsmaken voor luxe huisjesparken, waar duurzaamheid het magische woord is. Voor ondernemers kan het een lucratieve bezigheid zijn. Wel gaat het vaak ten koste van de trouwe campingbewoners met vaste standplaatsen. Vaak moeten zij de weg vrijmaken voor de nieuwbouw op het terrein. Wordt hierdoor recreatie steeds minder toegankelijk voor de gewone man?

Ook bij camping Ursemmerhof vindt deze verandering plaats. De camping wordt bebouwd met nieuwe, luxe vakantiehuisjes. De gemeente lijkt erg enthousiast over de plannen. De recreanten daarentegen minder. Zij ontvingen vorig jaar in september een huuropzegging en verenigden zich in de actiegroep DURF. Die groep heeft een advocaat in de arm genomen en de eigenaren gedagvaard. Het doel hiervan is om de huuropzetting van tafel te krijgen. Het park staat er somber bij: de kantine is gesloten, er is geen openbaar toilet meer aanwezig en ook de speeltuin staat er niet meer. De Ursemmerplas, naast de camping, staat er verlaten bij.

Verroompottisering

In 5 Dagen komen recreanten, omwonenden en belangstellenden bijeen om te spreken over de stand van recreatie in en rondom Ursem. Zo is vandaag Esther Limonard, voorzitter van actiegroep DURF, te gast bij 5 Dagen, om te spreken over de vereniging DURF. De volgende dag gaat het programma dieper in op de Ursemmerplas. Woensdag vertelt Bart Zomerdijk zijn verhaal. Die kampte met een burn-out en besloot een chaletje op de camping te kopen. Dat deed hij een week voor de huuropzegging. Op donderdag komt Nico Bakker spreken. Hij is de buurman van de camping en zwemt dagelijks in de Ursemmerplas. Vrijdag wordt het programma afgesloten met een bezoek van broers Wim en Robbie Zeijderveld, die gaan spreken over de camping door de jaren heen. Zij komen hier al van kinds af en kennen alle ins en outs van de camping en haar geschiedenis.

Luister naar 5 Dagen op NPO Radio 1 van 20.00 tot 20.30 uur.

28 mei '24 (15:34)

Vakantiepark ’t Vechtdal breidt uit en verduurzaamt flink

Ambities om te groeien zijn er altijd. Ook eigenaren Jeroen en Denise Ruiterkamp voelen die ambitie. Zij hebben hun vakantiepark driemaal in omvang laten groeien. Ze namen echter nog een extra stap. Zo zijn alle nieuwe vakantiehuizen op hun Lodgepark ’t Vechtdal in Dalfsen helemaal energieneutraal. Deze trend is al enige tijd zichtbaar in vakantieparkland, maar breidt zich steeds verder uit, meldt nu.nl.

27 mei '24 ( 8:58)

Consumentenbond: Booking.com blijft consumenten misleiden

Booking.com en Agoda.com, allebei onderdeel van Booking, blijven consumenten misleiden als die op hun sites een accommodatie willen boeken. De boekingssites schermen met nepkortingen, laten onvolledige prijzen zien en zetten consumenten onder druk door schaarste te suggereren die er niet is, meldt de Consumentenbond die erop wijst dat Booking in 2020 nog beterschap beloofde op deze punten.

24 mei '24 (10:33)

Naam Roompot verdwijnt met fusie Landal GreenParks, wordt Landal

Vakantieparkexploitant Roompot verandert van naam. De organisatie gaat fuseren met Landal GreenParks en met deze samenwerking verdwijnt de naam van het merk. Zij zullen verder gaan onder de naam ‘Landal’. Ook komt er een nieuw hoofdkantoor in Amsterdam, meldt Omroep Zeeland.

23 mei '24 (15:29)

Chemische lucht in vakantiewoning: brandweer rukt uit

De brandweer van Ermelo is vanmiddag opgeroepen vanwege een chemische lucht in een vakantiewoning op een camping, gelegen aan de Zwaluwstraat. Bewoners merkten de geur op en belden direct de hulpdiensten, die snel ter plaatse waren om de situatie te onderzoeken. Dit meldt het Ermelo's Weekblad.

21 mei '24 (12:29)

‘Woningtekort terugdringen met transformeren vakantiewoningen werkt’

Het woningtekort in het land is hoog: we komen in totaal zo’n 390.000 woningen tekort, aldus ING. De komende jaren zal dit naar verwachting verder toenemen. Desondanks neemt het aantal vakantiewoningen in het land alsmaar toe. Recent heeft demissionair minister Hugo de Jonge een inventarisatie ingesteld om vakantieparken te transformeren naar woonwijken. De nieuwe coalitie heeft in haar akkoord het gedogen van permanente bewoning van vakantieparken opgenomen. Dit is volgens de ING een stap in de goede richting om het woningtekort terug te dringen. 

21 mei '24 (11:59)

Camping ’t Walfort in Aalten wordt Landalpark met maximaal 116 woningen

Landal Greenparcs gaat het stuk grond van de voormalige camping ’t Walfort in Aalten overnemen. Daar wil de vakantieparkgigant een recreatiepark aanleggen met maximaal 116 woningen. De gemeente Aalten staat open voor medewerking, meldt het AD.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.