Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijssen-Holten kocht azc-bungalowpark om zelf regie te houden

Door Nationale Recreatiegids
schedule 9 min
Rijssen-Holten kocht azc-bungalowpark om zelf regie te houden / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/mpquv6xHnrvByBxKA
Komen er straks gelijke taferelen in Holten als in Albergen? Dat we straks demonstranten met spandoeken zien protesteren tegen een toekomstig azc? De gemeente Holten-Rijssen is hier niet bang voor. Om vergelijkbare praktijken te voorkomen, heeft de gemeente gekozen om het bungalowpark De Lindenberg zelf te kopen. Zo kan de gemeente de regie in eigen handen houden. De partijen uit de gemeenteraad vinden het een goede zet, meldt Tubantia.

Het is geen feest geweest de afgelopen tijd. Veel omwonenden zijn verontwaardig door het besluit om een vakantiepark in te richten met zestig bungalows om 250 asielzoekers op te vangen. De bewoners voelen zich overdonderd en zeggen dat zij er niet van kunnen slapen. Zij zijn niet blij met de komst van een azc voor de komende tien jaar. Het is de vraag of de gemeente zich achter hen gaat scharen.

Mensen in nood

Fractievoorzitter van de PvdA/GroenLinks, Rob Meijerink, wil met het azc mensen in nood helpen. Hij vindt dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. Niet alleen Holten, maar ook andere gemeenten zijn daaraan verbonden. Wel vindt hij de komst van 250 asielzoekers tegen het maximale aanzitten. Het kan volgens hem niet zo zijn dat het Rijk en het COA straks nog eens met een verzoek komen voor de opvang van meer asielzoekers. “Die voorwaarde is voor ons heel belangrijk”, aldus de burgemeester.

Ook de ChristenUnie is positief over de plannen. De aankoop van het park door de gemeente is volgens de partij een goede zet om zelf de regie in handen te houden. “Bovendien moeten we opkomen voor de mensen die het moeilijk hebben”, zegt Frederike Hulshof, fractievoorzitter van de CU. Zij vindt dat de gemeente een veilige plek moet bieden voor mensen die uit een rampengebied komen. Ook zij vindt 250 asielzoekers aan de hoge kant, maar ‘omwonenden zullen vast en zeker ook overlast ervaren van een volgeboekt vakantiepark.”

Geschikte locatie

Erik Alberda van Gemeentebelangen en VVD-voorman Bart-Jan van den Berg vinden dat de locatie voor de hand ligt. Volgens Alberda wil de eigenaar het vakantiepark al langere tijd kwijt. Daarnaast beschikt het al over veel voorzieningen en het park is zelfs al eerder in beeld geweest als opvanglocatie. Van den Berg noemt het in die zin dan ook ‘een zeer geschikte locatie’.

Wel zegt Alberda dat er nog kanttekeningen staan bij de komst van een opvanglocatie. Hij stelt dat het bijvoorbeeld niet bekend is wat voor invloed de gemeente kan uitoefenen op de werkzaamheden in het azc. Daarnaast heeft de gemeente een voorkeur voor gezinnen met kinderen en wil die geen veilige landers in het centrum krijgen die geen kans hebben op een verblijfsstatus.

Beide hebben ook geluiden gehoord uit de omgeving. Volgens hen zorgt de komst van het azc voor weerstand onder de omwonenden. Dat gebeurt daarentegen bijna altijd. “Holten is daarbij geen uitzondering.”

In gesprek met bewoners

André Scheppink (SGP) en Rindert Ekhart (CDA) stellen dat de gemeente alle commentaren ‘zeer serieus’ neemt. Er wordt een klankbordgroep opgezet waar bewoners hun mening kunnen uiten.

Ook is de huurovereenkomst volgens de gemeente niet heilig. In eerste instantie geldt dat het park voor tien jaar kan worden gebruikt als opvanglocatie. Maar op het moment dat er problemen ontstaan of de ruimte niet meer nodig is, wil de gemeente ‘niet stil blijven zitten’. Daarom wordt de situatie na vijf jaar geëvalueerd. Dan wordt er gekeken naar de stand van zaken en of er eventueel ingegrepen moet worden.

Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat de gemeente geen zin heeft in soortgelijke praktijken als in Albergen en Tubbergen. Daar kwamen de omwonenden ook voor een verrassing te staan, wat veel protesten als gevolg had. Het verschil is wel dat het vakantiepark in Holten in handen is van de gemeente.

10 juli

Maandag 10 juli spreekt de gemeente over het toekomstige azc in Holten. Dan worden alle wensen en bedenkingen uitgesproken. Wel stelt Meijerink dat het college uiteindelijk de beslissing moet maken. De gemeenteraad heeft hier geen invloed op. “Al zal het wel een lastig verhaal worden als we allemaal tegen zijn. We gaan het zien.”

29 september '23 (11:48)

Gemeente Amsterdam wil belasting voor cruiseschepen en hotelgasten verhogen

Buurtteams en afvalverzameling staan momenteel op de prioriteitenlijst van de Gemeente Amsterdam. Daarom moet de gemeente via andere wegen voor extra inkomen zorgen. Er bestaat een grote kans dat dit komt vanuit de toeristenbelasting. Zo wil de gemeente de opslag voor hotelgasten en cruisepassagiers vanaf volgend jaar verhogen. Dit blijkt uit de nieuwe begroting van de gemeente, meldt NU.nl.

29 september '23 (11:28)

Is beleggen in een vakantiehuis nog voordelig?

Een tweede woning. Tijdens de coronajaren floreerde de markt voor een vakantiehuisje, maar mogelijk is er een omslag gaande. Het is minder aantrekkelijk geworden om te beleggen in een huisje. Wat blijkt: mensen gebruiken het huisje liever zelf. En als je die leaset, betaal je ook nog eens minder belasting. Dat meldt het AD.

28 september '23 (11:16)

Kinderen én ouders kunnen genieten van de nieuwe Landal indoorspeelboerderij

Locatie Orveltermarke van Landal Greenparks heeft de deuren geopend van een vierhonderd vierkante meter indoorspeelboerderij, waar mensen van alle leeftijden terecht kunnen. In De Boerderij kunnen kinderen (en actieve ouders) op klauteren op een klimwand, van een grote glijbaan glijden of bowlingpins omver gooien op de bowlingbaan. Ook is er een horecagedeelte waar ouders en grootouders tot rust kunnen komen met een kop koffie of snack. Dit meldt Landal. 

28 september '23 ( 9:15)

Vacansoleil-vakantie van honderden reizigers is onzeker

Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

27 september '23 (10:36)

Duurzaamheidscongres voor kampeerbranche in Jaarbeurs Utrecht

Op woensdag 4 oktober organiseren de organisaties ANWB, BOVAG, HISWA-RECRON, Kampeer & Caravan Industrie, Kampeer & Caravan Jaarbeurs en NKC de eerste editie van het Duurzaamheidscongres Kampeerbranche. De organisaties nodigen geïnteresseerden uit om ook naar het congres te komen, melden de organisaties.

27 september '23 (10:09)

Booking.com gehackt, inloggegevens hotels buitgemaakt

Het is hackers gelukt om aan gegevens van hotels op de boekingssite Booking.com te komen. Zij hebben daarbij de inloggegevens van een onbekend aantal hotels buitgemaakt. De oplichters doen zich vervolgens voor als de hotels om bezoekers met een list geld afhandig te maken. Een woordvoerder van Booking.com heeft het bevestigd. De boekingssite adviseert mensen om voorzichtig te doen met betalingen en geen creditcardgegevens buiten het platform om te delen. Dat meldt BNR.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL.