Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Door cyberaanval liggen privégegevens van duizenden Landal-bezoekers op straat

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
Door cyberaanval liggen privégegevens van duizenden Landal-bezoekers op straat
De privégegevens van duizenden Landal Greenparks-bezoekers zijn op het dark web gepubliceerd na een hack van cybercriminelen. Die cyberaanval vond een aantal weken geleden plaats, meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws heeft ook het onderzoek gedaan dat leidt tot de conclusies. Zij hebben de gestolen data ingezien en geverifieerd. De gegevens die zijn buitgemaakt zijn onder andere namen, geboortedata, woonadressen, e-mailadressen en reserveringsinformatie.

De gegevens worden voor onder ander phishingaanvallen en identiteitsfraude gebruikt. Daarom waarschuwt Landal haar klanten om extra alert te zijn.

Landal stelt dat het mogelijk gaat om de gegevens van 12.000 klanten die recentelijk een boeking hebben gemaakt. Er zitten vooral Nederlanders, Duitsers en Belgen tussen de getroffenen.

CL0P

Rantsomewaregroep CL0P zit achter de aanval. De groep heeft vervolgens de gegevens op het dark web openbaar gemaakt. Dit is een afgeschermd gedeelte van het internet. Veel criminelen gebruiken het omdat dit gedeelte een grote mate van anonimiteit biedt.

CL0P schrijft op haar website dat Landal ‘de veiligheid van hun klanten negeert’. De gestolen bestanden zijn in vijf zip-bestanden te downloaden.

De groep is de laatste tijd actief bezig met het misbruiken van de populaire software MOVEit. Bedrijven gebruiken deze software om bestanden uit te wisselen. Zo is ook Shell door CL0P gehackt en zijn ook daar grote hoeveelheden data buitgemaakt.

Getroffen bedrijven werden opgeroepen door CL0P om zelf contact met hen op te nemen om te onderhandelen over losgeld. De groep stelt dat er te veel slachtoffers zijn om met hen individueel contact op te nemen. Gezien Landal niet heeft betaald liggen nu de gegevens op straat.

Autoriteit Persoonsgegevens

Landal Greenparks vindt de cyberaanval ‘treurig’. Het bedrijf stelt dat de aanval inmiddels is opgelost en heeft een melding gedaan van een mogelijk datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Zowel de Nederlandse als Amerikaanse overheid waarschuwde al eerder voor de werkwijze van CL0P en de kwetsbaarheid van de software MOVEit.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.

12 september '23 (11:12)

Petitie tegen vakantiepark in Cottessen10.000 keer ondertekend

Een petitie tegen de komst van een nieuw vakantiepark bij Cottessen is inmiddels al meer dan 10.000 keer ondertekend. Afgelopen maandag werd de petitie overhandigd aan het gemeentebestuur, meldt 1Limburg.

12 september '23 ( 8:42)

Kamerprijzen Nederlandse hotels stijgen naar recordhoogte

De gemiddelde prijs voor een kamer in een Nederlands hotel is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Dit meldt adviesbureau Horwath HTL, dat dinsdag met een jaarlijks rapport komt. De gemiddelde prijzen voor hotelkamers zijn gestegen vanwege de hoge inflatie en zullen naar verwachting dit jaar nog hoger uitkomen.