Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeeuwse vakantieparken scoren beter dan landelijk gemiddelde

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Zeeuwse vakantieparken scoren beter dan landelijk gemiddelde / Foto: "Aquadelta" door FaceMePLS
Was je nog van plan om een eigen vakantiepark te beginnen, dan wordt je aangeraden om te kijken naar een locatie in Zeeland. Het blijkt dat de accommodaties in de zuidelijke provincie gezonder zijn dan in de rest van het land. In andere provincies zijn er tientallen te vinden die hun rol als verblijf voor toeristen aan het verliezen zijn, meldt PZC.

Verouderde vakantieparken zijn een flinke zorg voor veel provincies. Ze staan er vervallen bij en worden vaak gebuikt voor illegale bewoning door mensen die geen ‘gewone’ woning kunnen vinden. Daarbij gaat het vaak om kwetsbare mensen. Ook ontwikkelen hier zich allerlei criminele activiteiten door het gebrek aan toezicht.

In Zeeland zijn naar schatting vijf van de 223 vakantieparken ‘niet-vitaal’. Ter vergelijking: in Brabant krijgen 68 van de 199 parken deze kwalificatie, in Drenthe 80 van de 400 en in Overijssel 85 van de 327.

Dat blijkt uit een brief die de minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin is wel een kanttekening geplaats dat het om ‘grove schattingen’ gaat en elke provincie zijn eigen afweging moet maken of een vakantiepark ‘vitaal’ is of niet.

Hoge vraag toerisme

Het is geen verrassing voor Diana Korteweg-Maris van het Kenniscentrum Kusttoerisme. Zij stelt dat de toeristische vraag erg hoog is in Zeeland. Daarom is het voor uitbaters van de parken niet nodig om de woningen voor iets anders dan toerisme te gebruiken.

Om de omvang van het probleem in kaart te brengen heeft het kabinet de provincies gevraagd om te inventariseren hoeveel ‘ongezonde’ vakantieparken de provincies tellen en wat en vooruitzichten zijn. Er zijn meerdere ministeries betrokken bij de aanpak van de problematiek.

23 juli '24 ( 9:35)

Kind gered uit water en gereanimeerd bij vakantiepark ‘t Loo

Maandag is een jongen (6) te water geraakt bij vakantiepark ’t Loo in Oldebroek. Dat gebeurde bij de zwemplas naast het vakantiepark op Landal landgoed ’t Loo. Het jongetje moest gereanimeerd worden en is met een traumahelikopter naar het ziekenhuis vervoerd, meldt de Stentor.

22 juli '24 (13:16)

Vooral campings op de grens zullen btw-verhoging voelen

De grensregio in Noord-Brabant is bezorgd om de aangekondigde btw-verhoging. Vooral de campings en vakantieparken op de grens vrezen hun gasten te verliezen aan het buitenland. Die kunnen daar voor een lager tarief verblijven. Branchevereniging Recron sprak zich al eerder negatief uit over het besluit door het ‘oliedom’ te noemen, meldt Brabants Dagblad.

22 juli '24 (10:11)

Waar mag je je caravan of camper parkeren?

Kamperen (in een caravan of camper) is in populariteit aan het winnen. En waar meer caravans zijn, moeten ook meer opslagplekken zijn. De run op stallingsplekken neemt zo snel toe, dat de stallingen met flinke wachtlijsten kampen, meldt NOS.

19 juli '24 (10:21)

Over paar weken beslist Moerdijk over vakantiepark Bovensluis in Willemstad

De aanvraag loopt al enige tijd, maar over een paar weken moet er meer duidelijkheid komen over de mogelijke transformatie van de voormalige camping Bovensluis in Willemstad. De SVE Group wil hier een bungalowpark van maken. De gemeente Moerdijk heeft aangegeven voor 8 augustus een beslissing over de aanvraag van de projectontwikkelaar te maken, meldt Eindhovens Dagblad.

18 juli '24 (12:08)

Raad van State ziet geen problemen met acht grote vakantievilla’s Exloo

Ondanks dat de vergunning voor de bouw van acht vakantievilla’s op Landal PUUR in Exloo afwijkt van de verordening, is deze terecht afgegeven door de gemeente Borger-Odoorn. Dit oordeelt de Raad van State. Een omwonende had hierover aanhoudend geklaagd, maar krijgt dus geen gelijk. Dit meldt RTV Drenthe. 

17 juli '24 (11:22)

Campings in Drenthe positief over bezetting tijdens zomervakantie

Vanaf dit weekend zal het drukker worden op Drentse campings, met de start van de vakantie in regio noord. Uit een rondgang van RTV Drenthe onder campings in de provincie blijkt dat ondernemers overwegend positief zijn over de bezettingsgraad van hun campings.

17 juli '24 (10:07)

Twee jaar later staat camping Hanestede voor twee keer het bedrag weer te koop

De ambitieuze plannen die de campingeigenaar voor ogen had blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. Het klonk vooruitstrevend: een natuurpark met moestuinen en een voedselbos. Maar toch staat de camping weer te koop. Ditmaal wel voor een iets hoger bedrag, meldt Omroep Friesland.

15 juli '24 (11:28)

Nieuw Landal vakantiepark geopend: Landal Landgoed Bourtange

Landal Greenparks heeft een nieuw vakantiepark geopend. Deze is gelegen in Oost-Groningen op Landgoed Bourtange, in de gemeente Westerwolde. Afgelopen vrijdag kwamen de eerste gasten naar Landal Landgoed Bourtagne. Op het park staan 143 vakantiewoningen, melden Landal Greenparks. 

15 juli '24 (10:00)

Dak van zwembad op vakantiepark van Peter Gillis in Baarlo stort in

Vrijdagmiddag heeft het dak van het zwembad op het vakantiepark De Berckt in het Limburgse Baarlo het begeven. Dit park hoort bij de Oostappen Groep, waarvan televisiebekendheid Peter Gillis momenteel nog de eigenaar is. De oorzaak van de instorting is niet bekend, meldt Hart van Nederland.

12 juli '24 (12:20)

HISWA: ‘Binnenlandse vakantie onbetaalbaar door btw-verhoging’

Vorig jaar is volgens onderzoek van het CBS 19 procent van de Nederlanders niet op vakantie gegaan. De belangrijkste reden is dat zij vanwege onvoldoende geld thuis bleven. Dan zou een vakantie in eigen land een optie kunnen bieden. Dat wordt met de btw-verhoging van 9 naar 21 procent op verblijfsrecreatie het probleem alleen maar erger maken, stelt branchevereniging HISWA-RECRON: “Deze btw-verhoging raakt voornamelijk mensen met een lager inkomen, waardoor vakanties voor een groter deel van de Nederlandse samenleving onbetaalbaar worden.” Dat meldt HISWA-RECRON.