Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeeuwse vakantieparken scoren beter dan landelijk gemiddelde

Door Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
Zeeuwse vakantieparken scoren beter dan landelijk gemiddelde / Foto: "Aquadelta" door FaceMePLS
Was je nog van plan om een eigen vakantiepark te beginnen, dan wordt je aangeraden om te kijken naar een locatie in Zeeland. Het blijkt dat de accommodaties in de zuidelijke provincie gezonder zijn dan in de rest van het land. In andere provincies zijn er tientallen te vinden die hun rol als verblijf voor toeristen aan het verliezen zijn, meldt PZC.

Verouderde vakantieparken zijn een flinke zorg voor veel provincies. Ze staan er vervallen bij en worden vaak gebuikt voor illegale bewoning door mensen die geen ‘gewone’ woning kunnen vinden. Daarbij gaat het vaak om kwetsbare mensen. Ook ontwikkelen hier zich allerlei criminele activiteiten door het gebrek aan toezicht.

In Zeeland zijn naar schatting vijf van de 223 vakantieparken ‘niet-vitaal’. Ter vergelijking: in Brabant krijgen 68 van de 199 parken deze kwalificatie, in Drenthe 80 van de 400 en in Overijssel 85 van de 327.

Dat blijkt uit een brief die de minister van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer stuurde. Daarin is wel een kanttekening geplaats dat het om ‘grove schattingen’ gaat en elke provincie zijn eigen afweging moet maken of een vakantiepark ‘vitaal’ is of niet.

Hoge vraag toerisme

Het is geen verrassing voor Diana Korteweg-Maris van het Kenniscentrum Kusttoerisme. Zij stelt dat de toeristische vraag erg hoog is in Zeeland. Daarom is het voor uitbaters van de parken niet nodig om de woningen voor iets anders dan toerisme te gebruiken.

Om de omvang van het probleem in kaart te brengen heeft het kabinet de provincies gevraagd om te inventariseren hoeveel ‘ongezonde’ vakantieparken de provincies tellen en wat en vooruitzichten zijn. Er zijn meerdere ministeries betrokken bij de aanpak van de problematiek.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.

13 september '23 ( 9:15)

Mark Gillis legt zich neer bij uitspraak van de rechter

Mark Gillis, de zoon van Peter, accepteert de uitspraak van de rechter dinsdag in zijn mishandelingszaak. "Ik heb vanaf het begin gezegd: ik sta wel achter de rechter", zei de Massa Is Kassa-ster voor de camera van RTL Boulevard.

12 september '23 (11:12)

Petitie tegen vakantiepark in Cottessen10.000 keer ondertekend

Een petitie tegen de komst van een nieuw vakantiepark bij Cottessen is inmiddels al meer dan 10.000 keer ondertekend. Afgelopen maandag werd de petitie overhandigd aan het gemeentebestuur, meldt 1Limburg.

12 september '23 ( 8:42)

Kamerprijzen Nederlandse hotels stijgen naar recordhoogte

De gemiddelde prijs voor een kamer in een Nederlands hotel is vorig jaar gestegen tot een recordhoogte. Dit meldt adviesbureau Horwath HTL, dat dinsdag met een jaarlijks rapport komt. De gemiddelde prijzen voor hotelkamers zijn gestegen vanwege de hoge inflatie en zullen naar verwachting dit jaar nog hoger uitkomen.