Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Hoge toeristenbelasting Amsterdam verdrijft kampeerders uit stad’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Hoge toeristenbelasting Amsterdam verdrijft kampeerders uit stad’ / Foto: "Camping Zeeburg in Amsterdam" door xathis
HISWA-RECRON is niet blij met de plannen van de gemeente Amsterdam om de toeristenbelasting nogmaals te verhogen. Daarmee zouden kampeerders uit de stad worden verdreven volgens de ondernemersorganisatie in watersport en recreatie. Kampeerbedrijven worden uitgehold als hun verkoopprijs voor 20 procent uit toeristenbelasting bestaat, meldt HISWA-RECRON.

Regiomanager Noord-Holland bij HISWA-RECRON, Gerdina Krijger, geeft aan dat de Amsterdamse campings straks acht procent van hun omzet moeten afstaan aan de gemeente. “Daarbovenop moet nog eens twee euro per persoon per dag worden afgedragen”, aldus Krijger. Dit komt neer op ongeveer twintig procent belasting die kampeerders moeten betalen. “Dat is een exorbitant groot deel van de verkoopprijs. Hoe kan een ondernemer zijn investeringen nog terugverdienen?”

Voornamelijk jonge kampeerders geweerd

Hierdoor ontstaat bij HISWA-RECRON vooral de vrees dat jonge kampeerders wegblijven uit Amsterdam. Dat terwijl deze groep van groot belang is voor de sector, stelt de organisatie. Veel campings hebben deze doelgroep en hebben daar ook in geïnvesteerd. Zo heeft camping Zeeburg een compleet kampeereiland aangelegd. De eigenaar, Toon Weijenborg, is twintig jaar bezig geweest met het voorbereiden en realiseren hiervan. Destijds werd door de gemeente besloten dat dit eiland enkel voor tentkampeerders gebruikt mag worden. “Prima, maar de verhoging van de toeristenbelasting treft juist deze ‘armere’ jonge kampeerders. Dit zijn niet de feestvierende, overlastgevende jongeren, maar vaak wereldontdekkende jongvolwassenen.” Hij verwacht dat Amsterdam door de verhoging van de belasting gemeden zal worden.

Krijger vult Weijenborg aan: “Investeringen moeten terugverdiend worden. Hoe meer de gemeente afroomt, hoe moeilijker dat wordt.” Zij vindt dat de gemeente de kampeerders moet koesteren en vindt het onbegrijpelijk dat Amsterdam deze keuze maakt, ‘terwijl er een landelijke discussie gaande is over het tekort aan gewone kampeerplekken’.

17 mei '24 (11:11)

HISWA-RECRON reageert op coalitieakkoord

Het coalitieakkoord van de vier formerende partijen is afgelopen woensdagnacht gepresenteerd. Dit akkoord heeft ook betrekking op de recreatiesector. HISWA-RECRON uit in de reactie blijdschap, maar ook verwarring over het akkoord. 

16 mei '24 (14:00)

Een gratis camping voor gezinnen in Zoetermeer: kamperen, eten en zwemmen

In Zoetermeer bevindt zich een bijzondere camping waar gezinnen kosteloos kunnen genieten van een kampeervakantie. Deze unieke camping biedt niet alleen gratis verblijf, maar ook gratis maaltijden en toegang tot het zwembad. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

16 mei '24 (11:48)

De campingtrends van 2024: 'Luxe uitstraling en comfortabel kamperen graag'

Het kampeerseizoen van 2024 staat voor de deur en met nieuwe trends die zich ontwikkelen, belooft het een opwindend jaar te worden voor kampeerliefhebbers. Van luxe uitstraling tot comfortabele voorzieningen, hier zijn de campingtrends die je kunt verwachten, volgens de Gelderlander, voor het komende seizoen.

15 mei '24 (13:28)

Uitbreiding staanplaatsen op mini-campings in Oost Gelre

De gemeente Oost Gelre verhoogt het aantal staanplaatsen op mini-campings van 25 naar 30 per camping. Dit besluit komt voort uit de ambitie van Oost Gelre om jaarlijks 1 miljoen overnachtingen te realiseren. Wethouder Arjen Schutten benadrukt het belang van de recreatie- en toerismesector als een belangrijke economische groeisector voor de gemeente, zo meldt Omroep Gelderland.

15 mei '24 (13:14)

Ambitie voor recreatie en toerisme in Drenthe

De provincie Drenthe streeft naar een verdere ontwikkeling van recreatieve mogelijkheden, zowel voor de inwoners van Drenthe als voor toeristen van buitenaf. Gedeputeerde Willemien Meeuwissen (VVD) heeft de nieuwe toerismeplannen voor de komende vier jaar gepresenteerd op het provinciehuis in Assen. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

13 mei '24 (14:21)

Vve wil van vakantiepark Zuytland woonwijk maken

De vereniging van eigenaren en ontwikkelaar van nieuwe vakantiehuizen op park Zuytland Buiten in het Zeeuwse Zuidland zouden liever zien dat het vakantiepark een woonwijk wordt. Er is echter een kleine barrière: de provincie heeft grote bezwaren. Maar ondanks dat is de provincie wel bereid om in gesprek te gaan, meldt AD.

10 mei '24 (11:21)

Door kletsnatte weken staan campingeigenaren letterlijk met voeten in modder

Ondanks het aangename weer van de afgelopen dagen, blijven de gevolgen van de regenval nog voelbaar. Zeker bij een aantal campingeigenaren. Die kampen met veel ondergelopen standplaatsen. Jos de Korte uit Oostkapelle heeft het nog nooit zo erg meegemaakt, meldt Omroep Zeeland.

10 mei '24 (10:09)

‘Maanden geleden geboekt, maar nét voor vertrek wordt verblijf geannuleerd’

Je kijkt al maanden uit naar een weekendje weg met partner en kinderen, maar net voordat het weekend begint krijg je een mailtje in je inbox. Daarin staat dat het huisje dat je hebt geboekt niet beschikbaar is en dat de reservering is geannuleerd. Dit is wat bij meerdere mensen is overkomen die een accommodatie boekten bij Belvilla. Radar onderzocht dit en kwam tot de conclusie dat het inderdaad voorkomt, meldt Radar. 

10 mei '24 ( 8:48)

Airbnb positief over zomerseizoen, maar dit kwartaal is iets minder

Verhuurplatform Airbnb denkt dat grote internationale sportevenementen zoals het EK voetbal in Duitsland en de Olympische Spelen in Frankrijk de vraag naar accommodaties in de zomer zullen aanjagen. Maar de omzetprognose voor het tweede kwartaal is niet zo gunstig als veel kenners hadden gehoopt. Dat komt door ongunstige wisselkoerseffecten en doordat Pasen dit jaar relatief vroeg viel.

08 mei '24 ( 9:55)

Plan voor natuurbegraafplaats naast camping in De Lutte voorlopig goed

Een natuurbegraafplaats naast de camping. In De Lutte in Overijssel ligt er een plan voor klaar. Na goedkeuring van de Raad van State kan die voorlopig doorgaan. De campingeigenaren waren het er niet mee eens en probeerden met een spoedprocedure het project te stoppen, maar zoals het er nu naar uitziet is dat tevergeefs, meldt RTV Oost.