Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Hoge toeristenbelasting Amsterdam verdrijft kampeerders uit stad’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
‘Hoge toeristenbelasting Amsterdam verdrijft kampeerders uit stad’ / Foto: "Camping Zeeburg in Amsterdam" door xathis
HISWA-RECRON is niet blij met de plannen van de gemeente Amsterdam om de toeristenbelasting nogmaals te verhogen. Daarmee zouden kampeerders uit de stad worden verdreven volgens de ondernemersorganisatie in watersport en recreatie. Kampeerbedrijven worden uitgehold als hun verkoopprijs voor 20 procent uit toeristenbelasting bestaat, meldt HISWA-RECRON.

Regiomanager Noord-Holland bij HISWA-RECRON, Gerdina Krijger, geeft aan dat de Amsterdamse campings straks acht procent van hun omzet moeten afstaan aan de gemeente. “Daarbovenop moet nog eens twee euro per persoon per dag worden afgedragen”, aldus Krijger. Dit komt neer op ongeveer twintig procent belasting die kampeerders moeten betalen. “Dat is een exorbitant groot deel van de verkoopprijs. Hoe kan een ondernemer zijn investeringen nog terugverdienen?”

Voornamelijk jonge kampeerders geweerd

Hierdoor ontstaat bij HISWA-RECRON vooral de vrees dat jonge kampeerders wegblijven uit Amsterdam. Dat terwijl deze groep van groot belang is voor de sector, stelt de organisatie. Veel campings hebben deze doelgroep en hebben daar ook in geïnvesteerd. Zo heeft camping Zeeburg een compleet kampeereiland aangelegd. De eigenaar, Toon Weijenborg, is twintig jaar bezig geweest met het voorbereiden en realiseren hiervan. Destijds werd door de gemeente besloten dat dit eiland enkel voor tentkampeerders gebruikt mag worden. “Prima, maar de verhoging van de toeristenbelasting treft juist deze ‘armere’ jonge kampeerders. Dit zijn niet de feestvierende, overlastgevende jongeren, maar vaak wereldontdekkende jongvolwassenen.” Hij verwacht dat Amsterdam door de verhoging van de belasting gemeden zal worden.

Krijger vult Weijenborg aan: “Investeringen moeten terugverdiend worden. Hoe meer de gemeente afroomt, hoe moeilijker dat wordt.” Zij vindt dat de gemeente de kampeerders moet koesteren en vindt het onbegrijpelijk dat Amsterdam deze keuze maakt, ‘terwijl er een landelijke discussie gaande is over het tekort aan gewone kampeerplekken’.

26 september '23 (11:00)

Consumentenbond naar rechter om ‘oneerlijke’ vouchers Fletcher Hotels

De Consumentenbond is allerminst te spreken over de hotelvoucher van Fletcher Hotels. De organisatie stapt naar de rechter vanwege de beperkte geldigheid van deze vouchers. Daarnaast stelt de bond dat Fletcher oneerlijk is over het aanbod en de extra kosten die in rekening worden gebracht bij een overnachting. Dat meldt NU.nl.

25 september '23 (11:42)

Buren krijgt nieuw luxe vakantiepark naast de deur

Ondanks enkele zorgen verwelkomt het Gelderse Buren het nieuwe luxe vakantiepark Soof aan de Rijn. De gemeenteraad heeft bijna unaniem akkoord gegeven op de komst van het vakantiepark. Deze gaat de plek van twee verouderde campings innemen, meldt het AD.

25 september '23 ( 9:04)

Campinggasten geëvacueerd vanwege grote brand in Rijnsburg

Vanwege een brand in een loods in het Zuid-Hollandse Rijnsburg wordt een naastgelegen camping ontruimd. De evacués worden opgevangen in het hoofdgebouw. Bij de brand komt mogelijk asbest vrij, meldt de brandweer.

21 september '23 (14:23)

Vastgoedadviseur denkt niet dat permanente bewoning vakantieparken woningnood oplost

In het partijprogramma van de VVD staat dat permanente bewoning van vakantieparken toegestaan zou moeten worden om een deel van de woningnood te kunnen oplossen. Vastgoedadviseur Colliers denkt dat niet dat dit het gewenste effect gaat hebben, omdat de meeste vakantiewoningen in kust- en natuurgebieden staan en de woningnood het grootst is in stedelijke gebieden. Dit meldt PropertyNL. 

20 september '23 ( 9:55)

Bouw luxe vakantiepark op Zwarte Bergen vertraagd door gestegen kosten

Op de plek waar voorheen vakantiepark Zwarte Bergen in Luyksgestel stond, moet een geheel nieuw, luxe vakantiepark komen te staan, Forest Village Bergeijk. De start van de bouw stond gepland voor het voorjaar van 2024. Door gestegen bouwkosten hebben de ontwikkelaars echter vertraging opgelopen. Nu wordt verwacht dat de eerste schop in het najaar in de grond gaat. Dat meldt ED.

19 september '23 (15:04)

Zuid-Holland houdt voet bij stuk: geen permanente bewoning van vakantiehuizen

Moet het toegestaan worden om permanent in een vakantiehuis te wonen? Veel bewoners en de gemeente Nieuwkoop vinden van wel, maar de provincie Zuid-Holland houdt vol dat zij dit niet willen en dat erom blijven vragen geen zin heeft. Dat meldt het AD.

18 september '23 (12:43)

Asielzoekers kunnen één nacht in hotel in Reusel slapen voordat zij doorreizen naar azc

Als het niet meteen lukt om nieuwe asielzoekers te registreren, kunnen ze de nacht doorbrengen in een hotel in het Brabantse Reusel, aan de grens met België. De volgende ochtend worden ze dan naar het asielzoekerscentrum in Budel gebracht voor de aanmelding. Daarna gaan ze naar een plek ergens anders in Nederland.

18 september '23 (11:04)

Eigenaren vakantiepark Twente zien opvang vluchteling als adempauze

De aankomende twee jaar wordt vakantiepark Finspark Herikersberg bij Markelo verhuurd aan de gemeente Hof van Twente voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat geeft de nieuwe eigenaren van het vakantiepark tijd en geld om de toekomst van het park vast te stellen en vervolgens het plan uit te voeren. Dat meldt het AD.

15 september '23 ( 8:46)

Actiegroepen: Limburg moet meer doen tegen wildgroei vakantieparken

De provincie Limburg moet en kan meer doen om de wildgroei van vakantieparken in de Limburgse natuur te stoppen. Zeven actie- en milieugroepen dringen daar vrijdagmiddag op aan tijdens een commissievergadering van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) stellen zich vooralsnog op het standpunt dat de provincie weinig kan doen tegen initiatieven voor nieuwe vakantieparken als ze binnen een gemeentelijk bestemmingsplan passen.

13 september '23 (12:06)

Bewoner Arnhems vakantiepark doet aangifte van schietpartij waar Gillis bij was

Een bewoner op het Arnhemse vakantiepark dat in handen is van Peter Gillis heeft aangifte gedaan van verschillende misstanden op het park. Het gaat om aangiftes over incidenten van de afgelopen paar jaar. Zo is er onder andere aangifte gedaan voor een schietpartij op het park, waar ook Gillis bij aanwezig zou zijn, meldt Omroep Gelderland.